Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Priliv stranih direktnih investicija za tri godine preko dvije milijarde eura

Ekonomija

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Marković: Priliv stranih direktnih investicija za tri godine preko dvije milijarde eura

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je da svjedočimo odličnim rezultatima ekonomske politike Vlade koju su podržali privrednici i poslodavci, te da ti rezultati i bilansi predstavljaju obilježje država stabilnosti, poslovne sigurnosti, i podsticajnog biznis ambijenta.

„Mi danas svjedočimo o sinergiji koju smo kreirali kako bismo pokrenuli razvojni ciklus u zemlji, pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mjesta i naravno stvorili pretpostavke za bolji životni standard. Rekao sam tačno prije tri godine da sa privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike. Ta ponuda Vlade je prihvaćena i danas svjedočimo o rezultatima. Takvo opredjeljenje snažno je podržao i Investiciono razvojni fond koji danas obilježava prvu desetogodišnjicu rada, i prvu milijardu eura plasiranih sredstava“ – rekao je premijer Duško Marković danas na proslavi desetogodišnjice rada Investiciono razvojnog fonda Crne Gore.

Predsjednik Vlade je rekao da priliv stranih direktnih investicija u protekle tri godine iznosi više od 2,2 milijarde eura, dok su u posljednjih godinu i po one iznosile preko 1,3 milijarde eura.

„Ovaj rezultat nije došao sam od sebe, već je to plod osmišljene ekonomske politike koju vodimo. A ovakvi bilansi stranih investicija obilježje su zemalja pune stabilnosti, poslovne sigurnosti, i podsticajnog biznis ambijenta. Pored toga, danas je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope, sa prosječnom stopom od 4,9% u prethodne dvije godine. Paralelno, otvoreno je gotovo 30.000 novih radnih mjesta. Sve to je zajednički rezultat svih vas koji ste ovdje i Investiciono-razvojnog fonda, čijem cjelokupnom timu na čelu sa predsjednikom odbora direktora, čestitam na izuzetnom uspjehu“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer  je podsjetio da je Vlada Crne Gore u protekle tri godine predložila donošenje i izmjene više od 200 zakonskih rješenja koja su imala za cilj unapređenje poslovnog ambijenta u različitim segmentima ekonomskog života te da je samo donošenjem Zakona o administrativnim taksama i Zakona o lokalnim komunalnim taksama ukinuto 49 taksi i smanjenje 72 takse.

„Od stupanja na snagu Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, poreski dug preduzećima iz realnog sektora reprogramiran je u ukupnom iznosu od 137 miliona eura. Plasirana milijarda eura za 10 godina je snažna finansijska podrška i za mnogo veće i razvijenije ekonomije od crnogorske. Od tog novca, u prethodne tri godine, plasirano je 600 miliona eura. U turizam i ugostiteljstvo - preko 140 miliona eura, a u projekte namijenjene poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane oko 90 miliona. Sa 120 miliona eura za podršku likvidnosti, i preko 210 miliona eura po osnovu faktoring aranžmana, pomogli smo očuvanju proizvodnje gotovo 400 malih proizvođača. Izdvajam još jedan segment poslovanja IRF-a, a to je kreiranje novih radnih mjesta i očuvanje postojećih kroz koji je podržano preko 12.000 radnih mjesta. Riječju – gotovo sve naše politike imale su odraz kroz aktivnosti Investiciono-razvojnog fonda“ – rekao je premijer.

Premijer je poručio da je Vlada više od 190 miliona eura opredijelila za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka.

„Želim da budem jasan, snažan razvoj sjevera jeste obaveza ove Vlade, ali mora biti i svake buduće. Zbog toga i IRF treba da kreira što više linija i kreditnih modela kako bi nesporne resurse sjevera stavili u funkciju sveukupnog razvoja cijele zemlje“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na svečanosti kojom je obilježeno 10 godina rada Investiciono razvojnog fonda i plasman prve milijarde eura.

 Investiciono razvojni fond (IRF) je za prethodnih deset godina postojanja ostvario izuzetan rezultat i plasirao prvu milijardu EUR u crnogorsku privredu, saopštio je predsjednik Odbora direktora, Zoran Vukčević, i najavio nove instrumente finansijske podrške u narednom periodu.

„Danas proslavljamo deset godina od osnivanja IRF-a, koji je postigao izuzetan rezultat. Plasirana je prva milijarda EUR. To govori o kontiuitetu našeg uspješnog i posvećenog poslovanja“, rekao je Vukčević na svečanosti u podrumu Šipčanik, kojom je obilježena decenija rada.

On je dodao da su u IRF-u ponosni i zadovoljni znajući da su realizovana sredstva namijenjena kreiranju mogućnosti za rast i razvoj crnogorske ekonomije, koji se ogleda i u preko 16 hiljada otvorenih novih i očuvanju postojećih radnih mjesta.

„Kroz razvoj preduzetništva, podrškom posebnim ciljnim grupama kao što su mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprovrdni proizvođači, zanatlije i klasterska proizvodnja, IRF je plasirao preko 60 miliona u proteklih deset godina“, dodao je Vukčević.

IRF je, prema njegovim riječima, u prethodnom decenijskom periodu posebnu pažnju posvetio postojećim preduzećima sa ciljem da mikro preduzeća prerastu u mala, mala u srednja, a srednja u velika.

„To smo radili kroz ulaganje u prioritetne sektore, podsticaj konkurentnosti i diverzifikaciju crnogorske ekonomije. Za ove namjene plasirano je 644 miliona EUR. Kroz podršku greenfield i brownfield investicijama podržali smo 14 projekata u ukupnom iznosu od 32,5 miliona EUR“, precizirao je Vukčević.

IRF je u manje razvijene opštine uložio blizu 400 miliona EUR, a vodio je računa i o turizmu, poljoprivredi, proizvodni hrane, drvopreradi i obnovljivim izvorima energije.

„IRF je speman za nove izazove i nove instrumenete finansisjke podrške. Sada je prilika da predstavimo novi proizvod, a to je garantni fond, odnosno garantne šeme. Ovaj instrument se realizuje uz podršku Evropskog investionog fonda u ukupnom iznosu od 80 miliona EUR“, naveo je Vukčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR