10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završena rasprava o budžetu: Jedni hvale rast BDP-a, drugi tvrde da je to tuđ novac

Izvor: Foto: Arhiva Skupština

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Završena rasprava o budžetu: Jedni hvale rast BDP-a, drugi tvrde da je to tuđ novac

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

U Skupštini je završena rasprava o Predlogu budžeta za narednu godinu a glasaće se naknadno. Poslanici vlasti i opozicije imaju drugačije viđenje o, po mnogima, najvažnijem dokumentu što se usvoji u parlamentu.  

U nastavku pročitajte kako je tekla rasprava:

Predstavljajući Predlog, ministar finansija Darko Radunović saopštio je da Vlada sprovodi mjere ekonomske politike usmjerene na jačanje fiskalne stabilnosti i povećanje konkurentnosti ekonomije da bi se približili evropskom prosjeku. Najavljuje velike projekte za narednu godinu.

„Stvorene su pretpostavke za realizaciju opredjeljenja Vlade koja se odnose na valorizaciju crnogorskih Aerodroma i održivost u poslovanju nacionalnog avioprevoznika. Stvaraju se pretpostavke i za nastavak snažnog investicionog ciklusa“, istakao je Radunović i dodao:

„Kapitalni budžet je utvrđen na nivou 229,96 miliona eura dok su stvoreni preduslovi da kreditna sredstva u iznsoim preko 150 miliona budu efektivna zha realizaciju kapitalnih prijekata u narednom periodu“.

Raško Konjević iz SDP-a ne podržava Predlog jer, navodi, predviđa sredstva, tačnije 155 miliona koja će biti uložena u Montenegro airlines a da nisu stvorene zakonom definisane pretpostavke.

"Kad bi se državi vratio novac koji joj je pokraden i kad bi tajkuni platili poreze koje duguju i kad bi tih 155 miliona bili raspoređeni na plate i penzije građanima, imali bi bolji standard", smatra poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković i dodala: "Baš me zanima kakav će nam biti finansijski saldo kad nam na naplatu dođe prva rata za autoput". 

Konjević ima još razloga zašto mu Predlog nije po volji, a izdvaja taj da, kako kaže, od budžeta i ekonomske politike običan građani ne vidi korist. „To je potvrđeno i podacima nadležnih državnih organa da su realne zarade u Crnoj Gori manje tri odsto a realne penzije manje četiri odsto“, saopštio je Konjević.

"Plate i penzije, čijim iznosom niko ne treba da bude zadovoljan, najveće su u regionu a redovnost isplate se ne dovodi u pitanje", kazao je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Budžet je prevahodno opredijeljen za razvoj, istakao je Radunović i dodao da su takozvani neproduktivni troškovi koji se odnose na reprezentaciju, gorivo, nabavku službenih vozila i službena putovanja, umanjeni kod svih organa državne administracije.

Vladinu politiku hvale u DPS-u. Poslanik Predrag Sekulić navodi da je prije nepunih osam godina, BDP bio skoro 3,2 milijarde eura a za narednu gopdinu je planiran gotovo 5,3 milijarde. „To je povećanje 70 odsto za manje od osam godina“, ukazao je Sekulić.

Svjetska banka nam za narednu godinu prognozira rast 2,8 odsto a Evropska komisija 3 odsto, podsjetio je Sekulić.

„Kad vidimo rast BDP-a, možemo da kažemo da smo bili u pravu kad smo govorili o Crnoj Gori kao državi koja može sebe da izdržava i da se razvija brže od drugih“, kazao je Sekulić.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević kaže je rast BDP-a baziran na tuđim sredstvima, odnosno pozajmljenim sredstvima.

„To nisu sredstva koja se stvaraju u Crnoj Gori, to nije višak vrijednosti. Jer jedino višak vrijednosti može da se napravi u industriji“, rekao je Medojević.

Nedostajuća sredstva za narednu godinu su, ukazuje Medojević, 590 miliona eura.

„Bivši dug treba da otplatimo sa 539 miliona eura. Podijelite to sa brojem građana u Crnoj Gori! Mi smo prošle godine prešli cifru 100 miliona koju treba da platimo samo za kamate“, istakao je Medojević.

Opozicija je tu da kritikuje budžet, kazao je poslanik DPS-a Petar Ivanović i podsjetio da je ranije Predloge nazivala "čituljom za Crnu Goru", te "pogubnom neoliberalnom politikom".

"Crna Gora je, hvala bogu, živa i zdrava i razvija se, prema preliminarnim rezultatima, dva puta brže nego Evropska unija", kazao je Ivanović.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kaže da se iz kritizerstva opozicije nije izrodilo ništa dobro te da nemaju nikakav plan.

"Njihov ključni plan je da smijene DPS. Njihova ključna opsesija i frustracija su Milo Đukanović i DPS. Kad to izbrišu, onda nam možda budu relevantni sagovornici, da ozbiljnije razgovaramo o političkim temama i razvoju", smatra Živković.

Sve što je Vlada uradila nije dovoljno ali ne možemo reći da imamo loše rezultate, poručio je poslanik SD-a Boris Mugoša. Nabraja da je smanjen deficit a da godinama imamo suficit tekuće potrošnje.

"Ne moramo da se zadužujemo za tekuću potrošnju, što je dobro", naglasio je Mugoša i pohvalio i to što imamo manji poreski dug ali istakao i to da mora da bude još manji.

Mugoša je naveo i da je Crnoj Gori potreban jači realni sektor i da ne možemo da gro ekonomije da zasnivamo "na suncu i snijegu", odnosno na turizmu no da je potrebno razvijati proizvodnju hrane i drvopreradu. 

Predlogom Zakona o budžetu za 2020. predviđen je ukupan iznos primitaka i izdataka preko 2 ipo milijarde eura a deficit budžeta planiran je na nivou 50 miliona ili 0,99% BDP-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR