11 °

max 20 ° / min 12 °

Četvrtak

01.10.

20° / 12°

Petak

02.10.

23° / 15°

Subota

03.10.

27° / 18°

Nedjelja

04.10.

22° / 19°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 18°

Utorak

06.10.

21° / 16°

Srijeda

07.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Agrobudžet za ovu godinu 61 milion eura

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Izvor: Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Agrobudžet za ovu godinu 61 milion eura

Agrobudžet za ovu godinu iznosi 61 miliona EUR i 8,3 miliona je veći nego prošle, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je u selu Smokovac, predstavljajući ovogodišnji Agrobudžet koji je Vlada usvojila u četvrtak, kazao da je on domaćinski, evropski i razvojni.

“Ovako izdašna sredstva su samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta naše ekonomije. Povećanje podrške iz evropskih fondova rezultat je ostvarenog napretka u evropskim integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada”, rekao je Simović na imanju rukometaša Mladena Rakčevića koji je uspješnu sportsku karijeru prije godinu i po zamijenio vinogradarstvom i vinarstvom.

Simović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ocijenio da je Agrobudžet domaćinski zbog stalnog rasta sredstava koje Vlada obezbjeđuje iz budžeta.

“Ove godine smo obezbijedili 33,3 miliona EUR nacionalnih sredstava i to 24,4 miliona iz budžeta i devet miliona kreditnih sredstava”, precizirao je Simović.

Prema njegovim riječima, budžet je evropski, jer u strukturi izvora finansiranja značajna sredstva opredijeljena su iz evropskih fondova – 26,5 miliona EUR.

“Agrobudžet je razvojni, jer će ovako kreirane mjere samo u ovoj godini za rezultat imati realizovane i pokrenute investicije u iznosu od oko 100 miliona EUR”, naveo je Simović.

U strukturi Agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške - poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi.

Ukupno je definisano 57 mjera.

Simović je rekao da je za tržišno cjenovnu politiku definisano deset mjera i opredijeljeno 9,3 miliona EUR, što je povećanje 1,3 miliona u odnosu na prošlu godinu.

On je saopštio da se 23 mjere u iznosu od 40 miliona EUR odnose na ruralni razvoj, što predstavlja rast podrške ruralnom razvoju od 7,3 miliona EUR.

“Za sektor ribarstva obezbijeđena je podrška u iznosu od 2,24 miliona EUR, što je povećanje oko 700 hiljada EUR. Za bezbjednost hrane, zdravstvenu zaštitu životinja, fitosanitarne mjere i razvoj kapaciteta u tim važnim oblastima usmjereno je 4,2 miliona EUR, odnosno 50 odsto više”, precizirao je Simović.

Za direktna plaćanja definisano je šest programa u iznosu od 8,2 miliona EUR, što je povećanje 1,1 milion u odnosu na prošlu godinu.

Ministarstvo će, kako je najavio, nastaviti sa širokim obuhvatom korisnika i u stočarskoj i u biljnoj proizvodnji.

“Povećali smo iznos opredijeljenih sredstava za premije u stočarstvu sa tri na 3,5 miliona EUR. Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Na ovaj način odgovorili smo na dugogodišnje zahtjeve i očekivanja farmera da se sva grla obuhvate premijama”, objasnio je Simović.

Ministarstvo će, shodno Agrobudžetu, nastaviti i mjere za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, kako bi svo otkupljeno mlijeko bilo evropskog kvaliteta.

“Novina je da će od sredine ove godine sredstva podrške biti uplaćivana direktno na žiro račun proizvođača, što je bio njihov sve češći zahtjev. Na ovaj način će proizvođači mlijeka znati koliki iznos premije ostvaruju od države, a koliki je iznos koji dobijaju od mljekara”, saopštio je Simović.

Agrobudžetom je povećana podrška pčelarstvu, a ove godine opredijeljeno je 400 hiljada EUR za taj sektor.

“Izašli smo u susret zahtjevima pčelara i povećali podršku za nabavku matica i preradu voska, a od ove godine uključili podršku za nabavku opreme i pribora”, rekao je Simović.

Za jačanje konkurentnosti definisano je 17 mjera i opredijeljeno 36,6 miliona EUR.

Simović je kazao da je prošlu godinu obilježilo ugovaranje i početak realizacije projekata u okviru IPARD programa.

“Ugovorena su 264 projekta za dvije mjere. Krajem prošle godine realizovane su i prve isplate korisnicima podrške, a tokom ove godine očekujemo veliki investicioni zamah, kroz završetak započetih projekata i isplatu podrške”, precizirao je Simović.

U ovom trenutku, samo kroz IPARD program, realizuju se investicije od preko 25 miliona EUR, uz bespovratnu podršku od oko deset miliona EUR.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR