12 °

max 15 ° / min 1 °

Petak

03.04.

15° / 1°

Subota

04.04.

18° / 8°

Nedjelja

05.04.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 7°

Utorak

07.04.

20° / 5°

Srijeda

08.04.

21° / 6°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Loša avio-povezanost sa regionom: Direktna linija samo do Beograda i Ljubljane

Ekonomija

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Loša avio-povezanost sa regionom: Direktna linija samo do Beograda i Ljubljane

Osnovni razlog zašto su do sada regionalni centri bili slabo povezani avio-linijama je zato što je poslovna politika u aviaciji vezana prvenstveno za profit i avio-kompanije ne mogu održavati linije koje su nerentabilne, saopšteno je iz kompanije Aerodromi Crne Gore. Crna Gora je direktnim avio-linijama tokom čitave godine, od država regiona, povezana sa Srbijom i Slovenijom, odnosno sa glavnim gradovima tih država Beogradom i Ljubljanom. Od maja će Crna Gora biti povezana i sa Hrvatskom, jer se ponovo uvodi avio-linija Zagreb - Podgorica, tri puta nedjeljno.

"Povezanost avio-linija Crne Gore i zemalja regiona kao i balkanskog regiona, zasniva se na profitu, kao što je slučaj u svim ostalim oblastima u kojima vlada otvoreno tržište. Avio-kompanije svoje kapacitete ne mogu da šire na neprofitne rute, te se prirodno okreću profitabilnim i atraktivnim rutama. Kada govorimo o periodu SFR Jugoslavije i tadašnjoj avio-povezanosti između gradova, moramo biti svjesni činjenice da tada nijesu uticali samo ekonomski razlozi", kazali su Pobjedi iz Aerodroma CG.

Predstavnici Aerodroma CG smatraju da je cjenovna politika ove kompanije uključujući i podsticajnu šemu, kao i aktuelni ugovor sa Montenegro erlajnzom, više nego dobra pretpostavka za uvođenje novih, pa i regionalnih ruta.

"Aerodromi CG će nastaviti da održavaju veoma dobre odnose sa aerodromima regiona, kao i da iznalaze načine da se pomogne avio-kompanijama koje su zainteresovane za razvoj regionalnog vazduhoplovstva. Uvjereni smo da promet roba i usluga i veća frekvencija ljudi između gradova nekadašnje jedinstvene države, može dovesti do zbližavanja i saradnje, unapređenja odnosa i istinjskog pomirenja svih na ovim prostorima", poručeno je iz Aerodroma CG.

Iz Aerodroma su podsjetili da kada su u pitanju države bivše Jugoslavije i regiona, najveći obim saobraćaja Crna Gora ostvaruje sa Srbijom, odnosno sa Beogradom.

"Sa Aerodroma Podgorica na dnevnom nivou imamo pet letova ka i iz Beograda, dok se iz Tivta za Beograd zimi leti dva puta dnevno, a ljeti u špicu sezone taj broj iznosi čak do osam letova dnevno", precizirali su predstavnici Aerodroma CG.
Oni su naveli da je uzimajući u obzir broj putnika, Beograd druga destinacija poslije Moskve sa 527.518 opsluženih putnika u prošloj godini.

"Nakon višegodišnje pauze, u periodu od 16. jula do 13. oktobra prošle godine obavljeno je 36 letova na relaciji Niš - Tivat i prevezeno 7.567 putnika", istakli su predstavnici Aerodroma CG i dodali da su na ovoj liniji letjeli avioni kompanije Er Srbija.
Iz Aerodroma CG su saopštili da je od država bivše Jugoslavije Crna Gora redovnom direktnom avio-linijom povezana još i sa Slovenijom.

"Iz Podgorice se za Ljubljanu leti šest puta nedeljno. Na ovoj relaciji smo imali svakodnevne letove tokom ljetnje sezone, sve do bankrota kompanije Adrija ervejz u septembru prošle godine", rekli su predstavnici Aerodroma CG.

Oni su naveli da se od 3. maja ponovo uvodi linija Zagreb - Podgorica, tri puta nedjeljno.

"Veoma smo zadovoljni što će uskoro biti ponovo otvorena linija Zagreb - Podgorica koja je već postojala u periodu od sredine 2008. do početka 2013. godine, kada je zbog nerentabilnosti ukinuta", saopšteno je iz Aerodroma CG.

Iz Aerodroma CG su saopštili da od ljetnje sezone 2017. godine postoji serija letova na relaciji Atina – Podgorica.

"Što se tiče ostalih država regiona (Makedonija, Albanija, Rumunija, Bugarska) još uvijek ne postoji uspostavljen avio-saobraćaj", kazali su iz Aerodroma CG.

Letovi ka Sarajevu ukinuti zbog malog broja putnika

Predstavnici Aerodroma CG su podsjetili da je bilo pokušaja od strane pojedinih avio-kompanija da uspostave saobraćaj na nekoj od regionalnih ruta, kao što je to bio slučaj sa avio-linijom Podgorica -Sarajevo, ali je broj putnika ka i iz Sarajeva bio izuzetno mali i linija nije bila održiva.

"Sa Bosnom i Hercegovinom je bilo pokušaja uspostavljanja saobraćaja, u okviru linije Dubai -Sarajevo - Podgorica, u periodu od 1. novembra 2017. do 24. marta 2018. godine. Tada je kompanija Flaj Dubai kao dio rute Dubai - Podgorica, uvela rutu Podgorica - Sarajevo (42 rotacije i 151 prevezeni putnik), međutim, ona se vrlo brzo pokazala kao izrazito nerentabilna, i kao takva je ukinuta", naveli su predstavnici Aerodroma CG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR