25 °

max 25 ° / min 14 °

Utorak

02.06.

25° / 14°

Srijeda

03.06.

24° / 13°

Četvrtak

04.06.

25° / 13°

Petak

05.06.

19° / 17°

Subota

06.06.

23° / 18°

Nedjelja

07.06.

26° / 15°

Ponedjeljak

08.06.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samit u Londonu: Važno ulaganje u insfrastrukturu, zemlje Balkana zaslužuju evropsku budućnost

Ekonomija

Tag Video
Comments 1

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Samit u Londonu: Važno ulaganje u insfrastrukturu, zemlje Balkana zaslužuju evropsku budućnost

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je u Londonu da je za dalji razvoj država Zapadnog Balkana i regiona u cjelini najvažnije dalje unapređenje infrastrukture.

"Od 2013. godine, kada se na ovaj način sastajemo, po meni je najveća vrijednost za zemlje Zapadnog Balkana i za naše vlade što smo izgradili sposobnost i istovremeno podigli nivo samopouzdanja da možemo sopstvenim resursima i potencijalom valorizovati izdašne resurse za bolji život naših građana i razvoj naših zemalja. Razvoj infrastrukture je ključna pretpostavka za viziju razvoja svake naše zemlje pojedinačno. Važno je da se naši planovi poklapaju i da imamo zajednički interes“, rekao je premijer na IV investicionoj konferenciji za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Kada je o Crnoj Gori riječ, kazao je predsjednik naše Vlade, završavamo prioritetnu dionicu Autoputa Bar – Boljare, važni su i Jadransko-jonski pravac i pruga ka Srbiji. Predsjednik Marković je rekao, učestvujući na panelu sa premijerima Srbije Anom Brnabić, Kosova Aljbinom Kurtijem, Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, da kada su evropske integracije u pitanju smatra ključnom činjenicu da sve države žele članstvo u EU, a da u tom procesu ključnim smatra Berlinski proces koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel.

„Berlinski proces je oplemenio naše evropske integracije kroz potpisivanje Akcionog plana šest zemalja Zapadnog Balkana u Trstu iza kojeg su potpisima stale sve relevantne evropske države i evropski lideri“, rekao je Marković.

Dodao je da Crna Gora ispunjava sve svoje obaveze i pozvao kolege iz ostalih država regiona da prije kreiranja drugih inicijativa ispune preuzete obaveze.

Pozvavši investitore da ulažu u Crnu Goru predsjednik Vlade je rekao su razlozi za to snažna reforma javne administracije u protekle tri godine, konsolidacija javnih finansija koja je popravila finansijsku disciplinu i poboljšanje stepena vladavine prava.

„Zbog takvog pristupa i rezultata u kratkom roku, Crna Gora bilježi fantastične rezultate kada je u pitanju njena ekonomija, razvoj i poboljšanje standarda“, rekao je Marković.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori premijer Duško Marković je na panelu ukazao na rezultate uspješne Vladine ekonomske politike čiji su direktni rezultati, među ostalim, visok privredni rast, nivo direktnih stranih investicija od 1,7 milijardi eura, povećani prihodi državnog budžea za skoro milijardu eura i značajno smanjenje stope nezaposlenosti.

Predsjednik EBRD Suma Čakrabarti rekao je otvarajući konferenciju da je Zapadni Balkan dio svijeta u kojem su ulaganja EBRD najveća po glavi stanovnika dok je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, obraćajući se u svojstvu predsjednika Vlade države predsjedavajuće Savjetom Evropske unije, rekao da sve države regiona imaju evropsku budućnost i da će Hrvatska prva pozdraviti nove članice EU čim one budu ispunile kriterijume.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je da ta zemlja smatra da njihovi susjedi zaslužuju evropsku budućnost. 

"Kada kriterijumi za prijem budu uspunjeni Hrvatska će biti prva koja će vam poželjeti dobrodošlicu u porodicu EU", poručio je Plenković.

Pored premijera Markovića na Samitu učestvuju predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Predsjednik Vlade Duško Marković razgovaraće i sa specijalnim izaslanikom državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Lipo

Govor(1)...Jako. Ruzno sjedi (1)..Nemamo Pamet to je Problem najveci.