14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plantaže: Odbor direktora donio odluku o smanjenju zarade Maraš

Ekonomija

Comments 0

Plantaže: Odbor direktora donio odluku o smanjenju zarade Maraš

Izvor: Mina bussines

Autor: Antena M

  • Viber

Odbor direktora Plantaža odlučio je da izvršnoj direktorici Verici Maraš u ovoj godini smanji zaradu sa osam na četiri prosječne mjesečne plate u kompaniji, zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija koronavirusa i očekivanih rezultata.

Odbor direktora je u prvom dijelu sjednice jednoglasno usvojio prošlogodišnji izvještaj o realizaciji ugovora o menadžmentu, koji je podnijela Maraš.

„U izvještaju se konstatuje da je iskazani pozitivni rezultat ostvaren uprkos brojnim teškoćama u poslovanju kompanije, uz napomenu da je prošlogodišnja berba bila jedna od najtežih u kompanijskoj istoriji, prije svega zbog izrazito nepovoljnih klimatskih uslova“, navodi se u saopštenju Odbora direktora.

Menadžerski ugovor je, kako su objasnili, ugovor između Odbora direktora i izvršne direktorice. To je jedan od prvih menadžerskih ugovora sklopljenih u kompanijama u Crnoj Gori, koji je uobičajena praksa u firmama koje posluju na globalnom tržištu, kao što su Plantaže.

Iz Odbora su saopštili da njegovi članovi primaju nadoknadu određenu zakonom.

„Predsjednik Odbora direktora prima nadoknadu u visini jedne prosječne plate u kompaniji, a članovi tog tijela 70 odsto prosječne zarade“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora je, shodno zakonu, u prošloj godini prosječno mjesečno primao 728 EUR, a članovi Odbora 528 EUR.

„Pri tome, treba napomenuti da predsjednik i članovi Odbora direktora nijesu u stalnom radnom odnosu sa kompanijom Plantaže“, dodaje se u saopštenju.

Odbor direktora je u drugom dijelu sjednice u proširenom sastavu, analizirao novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa i razmatrao uvođenje mjera koje će doprinijeti da se adekvatno odgovori na aktuelne poslovne izazove i rizike.

„Fokus rasprave je bio na kreativnom prevazilaženju problema, novim idejama i prilikama. Bazično pitanje je bilo kako da se obezbijedi opstanak kompanije kroz njen razvoj“, dodaje se u saopštenju.

Konstatovano je da kompaniju očekuju ogromne i realne teškoće u kompanijskom poslovanju, koje su u ravni izraza ekonomskog pakla, a to posebno ako se imaju u vidu najavljeni krizni trendovi svjetske ekonomije koji se upoređuju sa onom iz 1929. godine.

„Odbor je pozitivno ocijenio dogovor menadžmenta sa sindikatom kompanije o smanjivanju obračunske vrijednosti boda za 30 odsto, uz poseban tretman zaposlenih sa najnižim primanjima u kompaniji, odnosno ispod 500 EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz Odbora su napomenuli da će ubuduće plate biti određivane isključivo na bazi prihoda koji će kompanija ostvarivati na prodajnom tržištu tokom ove godine.

„Odbor direktora je ocjenio veoma povoljnom i činjenicu da će se kompanijski planirani proizvodni lanac za sada realizovati bez problema, u kontinuitetu, zahvaljujući na vrijeme obezbijeđenom repromaterijalu“, rekli su iz Odbora.

Odbor je ocijenio da je stanje na kompanijskom imanju, odnosno vinogradima i zasadima breskve, na svih 2,5 hiljada hektara u izrazito dobrom i urednom stanju.

„Svaka loza od deset miliona čokota je povezana i svaki čokot je okopan. Zaštitne mjere su sprovedene i sve je spremno za sljedeću fazu za koju će biti neophodno angažovati dodatnu radnu snagu. To samo pokazuje snagu i zdravlje ove kompanije“, poručili su iz Odbora.

Oni su kazali da su dosadašnje poslove na imanju Plantaža obavili velikim dijelom stalno zaposleni radnici kompanije, koji su bili angažovani i na drugim poslovima.

„Odbor je dao preporuku da kompanija, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje i studentskim organizacijama, raspiše javni poziv za angažman radne snage neophodne za obavljanje berbe i drugih radnih operacija na imanjima Plantaža“, dodaje se u saopštenju.

Odbor je preporučio menadžmentu da posebnu pažnju poklanja očuvanju postojećih i nalaženju novih tržišta, jer će kriza, zavisno od dužine, ozbiljno uticati na smanjenje prihoda.

„Posebno je istaknuta potreba da se ubrzano nastave pregovori sa poslovnim partnerima iz Kine i nastoji ostvariti dogovor koji je postignut prije pandemije u Kini u vezi prodaje proizvoda kompanije u iznosu od dva do tri miliona EUR“, rekli su predstavnici Odbora.

Oni su ocijenili da sadašnji pregovori idu teško, ali da moraju biti uporni.

„Takođe je potrebno raditi na započetim aktivnostima otvaranja tržišta Rusije, koje je iz poznatih političkih razloga u posljednje vrijeme zatvoreno za proizvode iz Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Iz Odbora su kazali da posebnu neizvjesnost nosi turistička sezona u Crnoj Gori, jer to tržište nosi blizu 40 odsto prihoda Plantaža.

„Plantaže su za ovu godinu u poslovnom planu donijetom u januaru planirale povećanje ukupnog prihoda na oko 33 do 34 miliona EUR. Sa ovom krizom takav plan je izvjesno doveden u pitanje. Nažalost, vjerovatno postaje neostvarljiv, makar u ovoj godini“, poručili su iz Odbora.

Zato su pred kompanijom, kako smatraju, veliki izazovi.

„Prije svega, potrebno je dalje smanjiti ukupne troškove i prilagoditi ih nivou prihoda, uz sklapanje posebnih aranžmana sa bankama“, rekli su iz Odbora.

Odbor je, između ostalog, preporučio menadžmentu da ubrza proces lansiranja novih proizvoda, kao i da hitno radi na ulaganju u nove biznise, odnosno diverzifikaciji proizvoda i usluga kompanije, radi smanjenja rizika.

„Ovdje se misli posebno na biznis sa hranom, nove vrste voća, biznis vinskog turizma, kao i umrežavanje u globalne lance hrane i distributera“, objasnili su iz Odbora.

Jedan od važnih resursa, pored snage veličine kompanije i njene globalne pozicioniranosti, jeste i zemljište.

„Odbor direktora je dao preporuku menadžmentu da se u što kraćem vremenu uredi pravni okvir takozvanog kompanijsko-privatnog partnerstva, a shodno zakonima Crne Gore, za uspostavljanje novih biznisa, posebno start up-ova“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR