15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Maraš: Moja plata zavisila je od rezultata koji su impozantni, i nikada nije skrivana

Ekonomija

Comments 1

Maraš: Moja plata zavisila je od rezultata koji su impozantni, i nikada nije skrivana

Autor: Antena M

  • Viber

Izvršna direktorica kompanije "13. jul - Plantaže" Verica Maraš kaže da je njena plata bila promjenljiva i zavisila od rezultata kompanije, a oni su, ističe, uvijek bili impozantni.

Odovarajući na kritike na račun njene zarade, poručuje da njena plata, kolika god bila, nije nikada skrivana.

"Ona je uvijek bila utvrđena, obračunata i isplaćena u skladu sa svim važećim propisima i Menadžerskim ugovorom sa predstavnicima vlasnika, a pored toga i javno objavljena, a priznajem i nerijetko glavna tema mnogih javnih i polu javnih rasprava i spekulacija. Ne sporeći da je moja zarada velika, posebno u postojećim crnogorskim uslovima, ipak ističem i ponavljam da njenu visinu nijesam ja određivala, niti je mjerodavna bila bilo čija volja ili samovolja, već je ista utvrđena od strane vlasnika, odnosno nadležnih kompanijskih organa u skladu sa važećim pravnim propisima, ustaljenom kompanijskom praksom (utvrđenom još od 1993.godine), a sve u zavisnosti od postavljenih kompanijskih ciljeva i ostvarenih poslovnih rezultata. U tom smislu, njena visina je bila promjenjljiva i zavisila je od rezultata kompanije, a oni su uvijek bili impozantni. Ističem da su rezultati postignuti u mom prvom mandatu po svim pokazateljima bili najuspješniji u istoriji kompanije, koja traje više od pola vijeka", poručila je Maraš.

Odbor direktora Plantaža odlučio je da izvršnoj direktorici Verici Maraš u ovoj godini smanji zaradu sa osam na četiri prosječne mjesečne plate u kompaniji, zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija koronavirusa i očekivanih rezultata.

"Tokom poslednjih nekoliko godina, kritike koje se upućuju kompaniji imaju formu koja ne sakriva agresivnost prema meni i prema pojedincima iz Odbora direktora i menadžmenta, ali maskira neprijateljstvo prema onome što je kompanija bila, jeste i biće – veliki crnogorski poslovni sistem, ponos naših građana i ponos naše države.Naši kritičari znaju da se zarade u našoj kompaniji utvrđuju u skladu sa važećim aktima kompanije, koje donosi Odbor direktora. Kritičarima je poznato da država Crna Gora ima većinu članova u Odboru direktora, dok manjinu članova čine predstavnici privatnih investitora, koji su svakako pozvani da učestvuju u radu organa korporativnog upravljanja srazmjerno svom učešću u ukupnom kompanijskom kapitalu.

Naši kritičari su informisani da se - osim na sjednicama Odbora direktora - izvještaji o poslovanju kompanije, koji između ostalog sadrže podatke o zaradama rukovodilaca, razmatraju i na Skupštini akcionara. Osim toga, kompanija je obveznik eksterne revizije, koju svake godine sprovode ugledni međunarodni revizori. Nalazi eksterne revizije razmatraju se na sjednicama Odbora direktora i Skupštine akcionara. Konačno, akcije kompanije se kotiraju na „Montenegroberzi“, što implicira da kompanija u kontinuitetu zadovoljava sve zakonske i regulatorne zahtjeve", kazala je Maraš.

Navodi i da moćna međunarodna kompanija, kakva je 13.jul - Plantaže, omogućava visoke zarade i brojne benefite kako zaposlenima, tako i rukovodećem kadru.

“Zato su mnogi neskriveno i iskreno zainteresovani da budu zaposleni, a posebno na rukovodnim mjestima u Plantažama, ali se to ostvarilo, da kažem posrećilo, samo nekima, svakako ne uvijek i najboljima. Mnogi su imali i skrivene želje i težnje da zasjednu na mjesto izvršnog direktora ili u menadžmentu, čak spremni da sebi već unaprijed odrede zarade u najnižim iznosima, svjesni svih onih „uzbudljivih“ mogućnosti kojima bi namirili tu razliku izmedju stvarne i moguće ili preciznije sanjane zarade”, ističe Maraš.

Smatra da da nije moguće istovremeno poslovati transparentno i donositi i sprovoditi nelegitimne i nelegalne odluke.

Ostvareni poslovni rezultati

Tokom posljednje dvije decenije, akcionarsko društvo kompanija „13 Jul – Plantaže“ je prešlo put od poslovnog sistema koji je bio opterećen nasljedjem perioda svojinske i upravljačke transformacije, do savremenog poslovnog sistema, prepoznatog na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu, istakla je Maraš.

 Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu kompanije iznosi oko 3.500 ha, od čega je 2.500 ha pod zasadima vinograda, breskve, nektarine, kajsije, matičnjaka loznih podloga, maslina (gotovo 90% ukupnih vinogradarskih površina u Crnoj Gori).Za vrijeme od kad sam izabrana na poziciji izvršnog direkora, od 2008.godine do danas u kompaniji 13.jul-Plantaže, sa 10 miliona čokota vinove loze proizvedeno je ukupno 242 mil.kg vinskog i stonog grožđa, što prosječno godišnje iznosi 20,2 mil.kg, proizvedeno je 14 mil.kg breskve, što prosječno iznosi 1,2 mil.kg. U našim rasadnicima, radi očuvanja autohtonih sorti vinove loze, primjenom najnovijih tehnologija, kompanija proizvodi godišnje oko 350.000 komada loznih kalemova visokog kvaliteta. Za isti period u kompaniji je proizvedeno preko 4,2 mil. komada loznih kalemova. Masline su najmlađa biljna kultura koja se gaji u kompaniji na površini od 30 ha, na kojima je zasađeno 12.500 stabala".

 Tri vinska podruma imaju ukupni kapacitet 33 miliona litara, sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 15,3 miliona flaširanih proizvoda vina i prirodnih rakija.

"U ovom periodu proizvedeno je ukupno 183 miliona flaša. Uz tradicionalne brendove po kojima je kompanija decenijama poznata na tržištu, tokom poslednjih desetak godina nastali su novi robni brendovi, kako vinski tako i oni žestokih pića.

Kompanija posjeduje ribnjak, koji se nalazi u neposrednoj blizini izvora pitke vode “Mareza“, u kojem se godišnje proizvodi oko 80 tona kalifornijske pastrmke visokog kvaliteta, a za ovaj period ukupno je proizvedeno oko 850.000 kg.Naša kompanija posjeduje dva restorana i više maloprodajnih objekata. U okviru “Vinskog puta” omogućene su individualne i grupne posjete turista vinariji i vinskom podrumu “Šipčanik”, koji predstavlja biser u turističkoj ponudi našeg glavnog grada".

 Da bi zadržali poziciju lidera u vinogradarsko-vinskom sektoru regiona i šire, da bi naš proizvod u svakom momentu ostao konkurentan kao danas, mi u kontinuitetu investiramo u proizvodno-prerađivačke kapaciete, u zaposlene, u tržište, istakla je Maraš.

"U periodu od 2008.godine do danas investirali smo preko 40 mil.€, od čega u primarni dio proizvodnje 14. mil.€, u kom periodu je podignuto preko 770 ha vinograda, voćnjaka i maslinjaka,što predstavlja gotovo trećinu naših ukupnih zasada. U prerađivačke kapacitete je uloženo 19 mil.€, a u građevinske objekte 8 mil.€", navela je Maraš u reagovanju. 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Pa kompaniju bi mogla i moja baba da vodi.Jedna od crnih tacaka vlasti.Ne dolaze na posao ni ovi poslanici sto je kritikuju pa primaju po 2000e.Ali sto se tice nje to je stvarno sramota.