21 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

32° / 20°

Četvrtak

16.07.

32° / 20°

Petak

17.07.

33° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lijepe vijesti iz Ministarstva: Sljedeće sedmice počinje besplatna analiza domaćeg voća i povrća!

Ekonomija

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Lijepe vijesti iz Ministarstva: Sljedeće sedmice počinje besplatna analiza domaćeg voća i povrća!

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kontinuirano sprovodi aktivnosti u cilju zaštite zdravlja građana Crne Gore, osiguravanjem da se na tržištu nađu samo bezbjedni proizvodi.

Kontrola se, kako kažu, sprovodi u svim okolnostima, pa i u ovim vanrednim, tokom epidemije.

Osim kontrole hrane iz uvoza, kroz mehanizme monitoringa bezbjednosti hrane, intenzivno se kontroliše hrana i iz domaće proizvodnje. Redovnim kontrolama ove godine, uočeni su rizici od nedozvoljenog prisustva rezidua pesticida u povrću proizvedenom kod pojedinih proizvođača u Crnoj Gori.

Kako dodaju u saopštenju, aktivnosti iz Plana održive upotrebe pesticida, koji je Vlada donijela 2016, sprovode se planiranom dinamikom. Na bazi sprovedenih monitoringa, uočeno je da i dalje jedan broj proizvođača nema dovoljan nivo svijesti o važnosti adekvatne upotrebe pesticida i posljedicama koje mogu imati, jer su prema propisima odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda i obavezni da sprovedu samokontrolu i dokaze o sledljivosti hrane.

''Stoga je, u susret pojačanom plasmanu roda iz ovogodišnje sezone, Uprava za bezbjednost hrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, prethodnih dana organizovala sastanke sa kompanijama koje se bave otkupom voća i povrća. Cilj je da se osigura sistem samokontrole i da na tržište, bilo domaće ili inostrano, bude ponuđeno samo bezbjedno voće i povrće'', navode u saopštenju i dodaju da će naredne sedmice početi intenzivne kontrole.

''Kroz koje će inspektori i ovlašćena lica iz Uprave izvršiti uzorkovanje i laboratorijsku analizu svih proizvoda na gazdinstavima, kojih ima oko 300, prema dostavljenim spiskovima od strane otkupljivača. Ova kontrola je dio monitoringa Uprave i u skladu sa tim biće finansirana kroz obezbjeđena sredstva iz budžeta Uprave za bezbjednost hrane. Znači, za proizvođače, analize proizvoda biće besplatne.

U slučajevima gdje se utvrde nepravilnosti, biće zabranjeno stavljanje na tržište takvih, nebezbjednih proizvoda'', navedeno je u saopštenju.

Bez obzira na to što domaći proizvodi nose kvalitet više kada je riječ o plasmanu na domaćem tržištu, samim tim što su svježiji i imaju kraći lanac distribucije do potrošača, osnovno je da zadovoljavaju parametre bezbjednosti hrane.

''Crnogorska hrana sa pravom ima reputaciju izuzetnog kvaliteta. U cilju zaštite zdravlja ljudi, ali i stečene reputacije, nećemo dozvoliti da pojedini proizvođači neodgovorni u korišenju pesticida naruše takvu reputaciju i rezultate crnogorskog sistema bezbjednosti hrane.

Uprava će, kao i do sada, kroz redovne izvještaje, informisati javnost i o rezultatima ovih kontrola'', naveli suiz Uprave.

Podsjećaju da je Uprava za bezbjednost hrane, u periodu od juna 2017. do danas kroz kontrole hrane iz uvoza, zabranila stavljanje na tržište Crne Gore oko 4.000 tona hrane. Od početka ove godine, kontrolama hrane namjenjene uvozu, do sada, zabranjeno je stavljanje na tržište blizu 400 tona hrane, dominantno voća i povrća zbog visokog sadržaja rezidua pesticida.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR