Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CBCG: Likvidna sredstva banaka u januaru skoro 956 miliona eura

Ekonomija

Comments 0

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

CBCG: Likvidna sredstva banaka u januaru skoro 956 miliona eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u martu su iznosila 955,8 miliona EUR, što je 2,5 odsto manje nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva su u martu u odnosu na isti period prošle godine pala 0,7 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Iz CBCG su podsjetili da je iz monetarne statistike u januaru prošle godine isključena Invest banka Montenegro (IBM), a u aprilu Atlas banka.

Bilansna suma banaka na kraju marta iznosila je 4,57 milijardi EUR i bila je 2,3 odsto manja nego u februaru, dok je u odnosu na isti period prošle godine porasla 3,8 odsto.

„Kada se, zbog uporedivosti, iz podataka za mart isključi banka koja nije dio statistike, bilansna suma banaka na godišnjem nivou bilježi rast od 8,7 odsto“, navodi se u Biltenu CBCG.

U strukturi aktive banaka, u martu su dominantno učešće od 69,1 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 17,6 odsto, dok se 10,8 odsto odnosilo na hartije od vrijednosti, a 2,5 odsto na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 73,6 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 13,3 odsto, pozajmice sa 9,4 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,7 odsto.

Ukupan kapital banaka na kraju marta iznosio je 609,8 miliona EUR i pao je 0,8 odsto na mjesečnom nivou, dok je na godišnjem porastao 17,6 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR