15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulić: Mijenjaćemo zakon zbog neradne nedjelje ako bude potrebe

Ekonomija

Comments 3

Sekulić: Mijenjaćemo zakon zbog neradne nedjelje ako bude potrebe

Izvor: DN/CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada je do sada odobrila oko 13.260 zahtjeva za subvencije i u tu svrhu su iz budžeta isplaćene, ili su trenutno u procesu isplate, bruto zarade za oko 56.000 zaposlenih u ukupnom iznosu od oko 14,5 miliona eura, kazala je u intervjuu za Dnevne novine ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Prema njenim riječima mijenjaće se zakon, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim.

"Kao što je crnogorska javnost upoznata, u oktobru prošle godine nedjelja je uvedena kao neradni dan u sektoru trgovine, osim u propisanim izuzecima. Cilj uvođenja ove odredbe je unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori u sektoru trgovine, kako bi se, u skladu sa odredbama Zakona o radu, omogućilo zaposlenima pravo da sedmični odmor koriste nedjeljom.

Ministarstvo ekonomije kontinuirano prati efekte uvođenja neradne nedjjelje, kako na zaposlene, tako i na trgovce, uključujući posljedice koje je korona virus izazvao na poslovanje trgovaca. Neosporna je činjenica da koronavirus nije jednako uticao na poslovanje svih trgovaca, s obzirom da je značajan dio njih bio u mogućnosti da radi i ostvaruje prihode, ponekad čak i u uvećanom obimu. S tim u vezi, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim, pristupiće se izmjenama zakona. Pratimo situaciju, osluškujemo, ne želimo da djelujemo ishitreno"; navodi Sekulić.

Dodaje da dosadaa nijesu dobijali zahtjeve tržnih centara za ukidanje neradne nedjelje zbog situacije nastale epidemijom koronavirusa.

O posljedicama koronavirusa na našu ili bilo koju drugu ekonomiju, kako je istakla, još je rano govoriti.

“Kroz implementaciju prvog i drugog seta mjera, u velikom dijelu uspjeli smo da minimalizujemo negativne posljedice za većinu sektora. Očekujemo da će i treći set ekonomskih mjera, na kojem ovih dana predano radimo, dati rezultate”, napomenula je Sekulić koja najveće šanse za oporavak crnogorske ekonomije vidi u nastavku realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zana

Konacno nesto dobro za cuti.Dati radnicima u trgovini slobodan dan po izboru,a nedeljom povecati dnevnicu.Ovaj zakon je promasaj za zemlju koja razvija turizam i treba da zivi od istog.Prava guba.Ovi dusebriznici koji imaju toliko vremena da non stop kuckaju po tastaturi-trazili bi uskoro cetvorodnevnu radnu neđelju,a plate ohoho.I onda bi opet Drzava bila kriva sto novac ne pada s neba.

Laviča

Nema potrebe da se ukida nerada nedelja.. Svi smo se organizovali i navikli a i za zaposlene je ok da je taj dan slobodan..

Podrumar

kakve potrebe? sve funkcioniše bez problema u svim zemljama Evrope, a čijim uređenjima teži CG, je tako zasto ici korak u nazad?