14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivančević: Promovisati Crnu Goru kao corona-free destinaciju

Ekonomija

Comments 0

Ivančević: Promovisati Crnu Goru kao corona-free destinaciju

Autor: Esad Krcić

  • Viber

U Crnoj Gori nema više oboljelih od COVID-19. 

Time je naša zemlja postala prva corona-free evropska država, a i kraj epidemije bi mogao biti uskoro proglašen, ako ne bude novih slučajeva. 

Uz ostale činjenice – da je Crna Gora bila posljednja zona koju je virus zahvatio i da je tokom pandemije mali broj ljudi umro od posljedica infekcije koronavirusom – status prve corona-free države će sigurno predstavljati važan faktor za mnoge turiste ovog ljeta.

Iskusni hotelijer i nekadašnji predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore, Dragan Ivančević smatra da će to, imajući u vidu, zdravstveni i opšte-društveni značaj, biti veoma važno za turizam.

“Konstatacija da je Crna Gora slobodna od koronavirusa predstavlja veoma važan argument koji se može iskoristiti i u marketinška poruka svim turistima i emitivnim tržištima koje je moguće animirati i dovesti na crnogorsko primorje”, rekao je Ivančević koji ipak napominje da u turizmu koji je veoma osjetljiva industrija, mora biti “obostrano prepoznatljiva” sigurnost – za turiste i za samu destinaciju.

“Sada je veoma važno corona-free status Crne Gore naglašavati u svim promotivnim akcijama”, naglašava Ivančević.

S obzirom na to da su pojedine evropske države najavile da će granice ostati zatvorene do naredne godine, osnovni preduslov za kakvu-takvu turističku sezonu je otvaranje međunarodnih granica.

U tom slučaju, važan kriterijum za odabir destinacije će biti zdravstvena situacija i stanje zdravstvenog sistema, što je jak adut Crne Gore.

Međutim, da li postoji opasnost da se takva prednost anulira drugim epidemiološko-birokratskim mjerama, među kojima je obavezno testiranje na koronavirus za sve turiste koji ulaze u državu.

S obzirom na cijene testa, koje se u širem regionu kreću od 20 do 200 eura, postavlja se pitanje – da li ovo može predstavljati ozbiljnu barijeru jer bi, naročito za porodična putovanja, plaćanje testova predstavljalo značajno podizanje troškova putovanja.

“Svakako da se, ako ova mjera ostane, ona pokaže kao dodatna barijera koja će možda destimulisati jedan broj turista”, kazao je Ivančević, naglasivši da se “koliko god turistički radnici željno očekivali goste, mora voditi računa o zdravlju naših građana i turista koji dolaze u Crnu Goru”.

“S obzirom na trenutnu situaciju i očekivanja, mislimo da će se te mjere ukidati i da će se omogućiti da gosti dolaze u Crnu Goru bez dodatnih procedura koje uzimaju dodatni novac”, rekao je Ivančević.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je najavio da će se moći reći da je ova epidemija za Crnu Goru završena, ako do drugog juna ne bude nijednog slučaja koronavirusa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR