9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Država od akciza zaradila 61 milion eura

Ekonomija

Comments 0

Država od akciza zaradila 61 milion eura

Izvor: Dnevne novine

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Država je po osnovu akciza na gorivo, alkohol, alkoholna i gazirana pića, kao i na duvan i duvanske proizvode od početka godine do kraja aprila prihodovala ukupno 61 milion eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Od toga, kako su naveli, prihodi po osnovu akciza na gorivo iznosili su 40,8 miliona, što je 0,3 odsto manje nego u prva četiri mjeseca prošle godine.

“Naplata akciza na alkohol i alkoholna pića iznosila je 3,3 miliona EUR, 10,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je po osnovu akciza na duvan i duvanske proizvode naplaćeno 14,7 miliona ili 40,8 odsto više. Naplata akciza na gazirana pića iznosila je 2,2 miliona EUR, što je 1,8 odsto manje”, precizirali su iz Ministarstva i dodali da će podaci o naplati prihoda budžeta za maj biti javno dostupni do kraja juna.

Na pitanje Dnevnih novina da li je Vlada, zbog negativnog uticaja pandemije koronavirusa na ekonomiju, planirala povećanje vrijednosti akciza da bi ojačala prihodnu stranu budžeta, u Ministarstvu navode da takva odluka zahtijeva detaljne analize.

“Kada je riječ o promjeni visine poreskih stopa, ističemo da takva odluka zahtijeva izradu detaljnih analiza, posebno imajući u vidu da je prioritet ekonomske politike jačanje fiskalne stabilnosti”, objasnili su iz Ministarstva.

Obaveza plaćanja akcize za artikle proizvedene u Crnoj Gori, kao i prilikom njihovog uvoza, definisana je odredbama Zakona o akcizama.

“Akcizni proizvodi za koje postoji obaveza plaćanja akcize su alkohol i alkoholna pića, duvanski proizvodi, uključujući i nesagorijevajući duvan, mineralna ulja, njihovi derivati i supstituti, gazirana voda sa dodatkom šećera i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta”, rekli su iz Ministarstva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR