8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radni vijek HE Piva produžen za 40 godina, investirano oko 10 miliona eura

Izvor: Pr centar

Ekonomija

Comments 0

Radni vijek HE Piva produžen za 40 godina, investirano oko 10 miliona eura

Izvor: Pr centar

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Elektroprivreda Crne Gore privodi kraju kapitalni remont i revitalizaciju još jednog agregata Hidroelektrane „Piva“ kojoj će se produžiti radni vijek za još četrdesetak godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost i pouzdanost u funkcionisanju, saopšteno je iz EPCG.

"Investicioni ciklus za našu najveću elektranu vrijedan je blizu 17 miliona eura i kontinuirano se, između ostalog, radi na revitalizaciji opreme i postrojenja. Do sada je uloženo oko 10 miliona eura", navedeno je u saopštenju.

 Revitalizacija generatora A1 završena je 2017, a nakon kapitalnog remonta i revitalizacije, do kraja jula u rad će biti pušteni i drugi generator.

Vrijednost te investicije je preko dva miliona eura.

 Direktor HE „Piva“ Dragomir Blagojević kazao je da su izvršeni zahtjevni i složeni radovi na generatoru i radovi na turbinskoj opremi. 

„Cilj nam je da se realizacijom projekata produži radni vijek elektrane za još četrdesetak godina i da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u funkcionisanju ovog, za crnogorski elektro-energetski sistem, izuzetno važnog objekta, u dužem periodu'', istakao je Blagojević.

 EPCG je sa  izvođačem, JV Litostroj Power iz Slovenije i ABB iz Italije zaključila Ugovor u vrijednosti od preko 10 miliona eura za rekonstrukciju hidromašinske i elektro opreme agregata i postrojenja sopstvene potrošnje.

 Vođa projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Piva Boško Božović rekao je da je ugrađena oprema nove generacije na sistemu za sopstvenu potrošnju hidroelektrane, zamjena turbinske regulacije na agregatu A2 i novi sistem upravljanja agregatom. 

„Ovom investicijoim postižemo veću bezbjednost  rada elektrane, automatizacija upravljanja postrojenjima i elektranom u cjelini, osposobljavanje elektrane za moguće daljinsko vođenje te  pružanje pomoćnih i sistemskih usluga za elektro energetski sistem Crne Gore“, navodi Božović.

 U okviru aktivnosti za 2021. godinu planiran je remont posljedenjeg trećeg generatora a poziv za javnu nabavku je raspisan, navedeno je u saopštenju.

Podsjećaju da je HE „Piva“ jedna od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu a u pogonu je od 1976. godine.  Rekordnu proizvodnju od 1.286 GWh ostvarila je 2010. godine.

"Dobrim radom HE „Piva" je potvrdila da je veoma važna ne samo za Elektroprivredu, nego i opštinu i državu u cjelini, zbog čega menadmet EPCG nastavlja da ulaže u njeno održavanje i revitalizaciju", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR