17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MMF: Šanse za globalnu ekonomiju bolje nego u junu

Ekonomija

Comments 0

MMF: Šanse za globalnu ekonomiju bolje nego u junu

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Globalni ekonomski izgledi nijesu baš tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, saopštio je portparol Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Gerry Rice.

On je to obrazložio boljim od očekivanih pokazatelje iz razvijenih ekonomija i Kine, prenosi Tanjug.

Rice je, međutim, kazao da su ukupno posmatrani izgledi za globalnu ekonomiju i dalje izazovni zbog pandemije koronavirusa i njenih posljedica u mnogim privrednim sektorima.

Situacija je i dalje "nesigurna" u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u nastajanju, uz izuzetak Kine, rekao je Rice i podsjetio da MMF brinu rastući nivoi duga.

MMF bi 13. oktobra trebalo da objavi nove prognoze za svjetsku privredu.

U junu je povećao procjenu pada globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, predviđajući da će se smanjiti 4,9 odsto, a ne tri odsto kao što su procijenili u aprilu.

Rice nije iznio nove brojke, ali je istakao da su najnoviji podaci iz razvijenih ekonomija i Kine bolji nego što se očekivalo.

„Podaci koji nam stižu u posljednje vrijeme sugerišu da su izgledi možda manje sumorni nego što su bili u vrijeme ažuriranih procjena 24. juna, s obzirom na znake oporavka u nekim dijelovima globalne ekonomije”, kazao je Rice novinarima na redovnom brifingu.

On je upozorio i na znake postepenog oporavka globalne trgovine, nakon masovnih karantina uvedenih kako bi se suzbilo širenje virusa.

„Naglasio bih, ipak, da opasnost nije prošla i da su izgledi i dalje vrlo izazovni, ponajprije što se tiče mnogih tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju, uz izuzetak Kine", naveo je Rice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR