6 °

max 6 ° / min -2 °

Ponedjeljak

18.01.

6° / -2°

Utorak

19.01.

6° / -1°

Srijeda

20.01.

7° / 2°

Četvrtak

21.01.

10° / 6°

Petak

22.01.

12° / 10°

Subota

23.01.

11° / 10°

Nedjelja

24.01.

10° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Strani investitori ipak ulažu 1,5 milijardi eura

Ekonomija

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Strani investitori ipak ulažu 1,5 milijardi eura

Pred novom vladom je puno izazova zbog globalne ekonomske situacije izazvane pandemijom kovid-19, ali očekujemo da sa nama iz poslovne zajednice vlada nastavi unapređenje poslovnog ambijenta i strukturnih reformi. Digitalna transformacija države mora biti strateški prioritet, kazali su Pobjedi iz Savjeta stranih investitora i Američke privredne komore u Crnoj Gori - AmCham.

Iz Savjeta stranih investitora su poručili da kompanije - njihove članice neće omesti padnemija kovida-19 da do 2022. investiraju 1,5 milijardi eura u Crnu Goru.

- Članice Savjeta stranih investitora nastavljaju sa ulaganjem u Crnu Goru i sa realizacijom planiranih investicija. Pandemija nije poremetila naše planove, da, kao što je ranije najavljeno, u periodu 2020-2022. kompanije članice Savjeta u Crnu Goru ulože okvirno 1,5 milijardi eura. Ove investicije biće realizovane u sektorima turizma, energetike, elektronskih komunikacija, osiguranja - kazali su iz Savjeta.

Oni podsjećaju da su u prethodnom periodu u saradnji sa Vladom pokrenuli brojne procese koji se tiču unapređenja poslovnog ambijenta, posebno regulatornog okvira.

Koalicija

- Započeli smo razgovore oko formiranja digitalne koalicije, u saradnji sa našim partnerima iz Američke privredne komore, Privredne komore Crne Gore i Asocijacije menadžera, imajući u vidu da digitalna transformacija poslovnih procesa u javnoj upravi predstavlja ključ unapređenja poslovnog ambijenta. Zato je od posebnog značaja donošenje Strategije digitalne transformacije, u čijoj pripremi učestvuje i naš predstavnik - objasnili su iz Savjeta stranih investitora.

Na pitanje da li u kontekstu promjene vlasti u Crnoj Gori očekuju promjenu poslovnog ambijenta, iz Savjeta su kazali da je pred novom vladom puno izazova.

- Pred novom vladom je puno izazova, imajući u vidu globalnu ekonomsku situaciju usljed pandemije korona virusa. Naša očekivanja su da ova vlada, zajedno sa nama iz poslovne zajednice, nastavi aktivnosti na planu unapređenja poslovnog ambijenta i strukturnih reformi - ističu iz Savjeta.

Oni podsjećaju da Savjet stranih investitora učestvuje u radu Savjeta za konkurentnost kao glavnog savjetodavnog tijela u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta.

- Kao vrlo aktivni članovi u prethodnom periodu bili smo usmjereni na obezbjeđivanje implementacije preporuka koje naši članovi dostavljaju putem Bijele knjige, kao i kroz rad naših komiteta. Reforme poslovnog okruženja u Crnoj Gori moraju se efikasnije sprovoditi kako bi se stvorila povoljna poslovna klima i omogućilo da se čitava crnogorska ekonomija brže razvija i oporavlja - ocijenili su iz Savjeta.

Oni navode da sektor informacionih i komunikacionih tehnologija predstavlja rastući potencijal za Crnu Goru i ICT rješenja kao preduslov za dalji razvoj u svim sektorima.

- I ova situacija sa pandemijom je to pokazala. Zato digitalizaciju vidimo kao zajedničku odgovornost javnog i privatnog sektora kako bi se stvorio razuman i pametan okvir koji će omogućiti digitalnu transformaciju u cilju poboljšanja efikasnosti administracije - kazali su iz Savjeta.

Odluke

Vjerujemo, kažu oni, da će nova vlada prepoznati ove prioritete u kontekstu aktuelne ekonomske situacije i prevazilaženja posljedica pandemije korona virusa.

U Savjetu kažu da u narednom periodu treba donositi hrabre i odgovorne odluke.

- Pred novom vladom je puno izazova, imajući u vidu da je situacija sa pandemijom uticala na promjene poslovnih politika a na globalnom nivou na pad ekonomske aktivnosti u sektorima turizma, saobraćaja, energetike i dr. a sa druge strane podstakla je razvoj ICT sektora. U narednom periodu treba donositi hrabre, odgovorne odluke koje će stimulisati razvoj ekonomije u svim sektorima. Vjerujemo da će se nova vlada na pravi način odnijeti prema ovim izazovima, te da će nastaviti partnerstvo sa poslovnom zajednicom u Crnoj Gori na građenju stimulativnog poslovnog ambijenta - poručuju iz Savjeta stranih investitora.

Oni smatraju da uspješna digitalna transformacija predstavlja veliku šansu za privredu.

- To se pokazalo na primjeru drugih malih država, kao i država regiona. Dalji razvoj crnogorske ekonomije i društva podrazumijeva digitalizaciju kao razvojnu i transformacionu politiku i očekujemo da digitalna transformacija predstavlja jednu od ključnih politika vlade u predstojećem periodu - kazali su našoj redakciji iz Savjeta.

Saradnja

Iz Američke privredne komore u Crnoj Gori - AmCham našoj redakciji su kazali da, kao i do sada, i dalje zagovaraju i očekuju kontinuiranu saradnju poslovne zajednice i donosilaca odluka, kao i blagovremeno uključivanje u proces izrade zakona i drugih propisa od značaja za poslovni ambijent.

- Smatramo da transparentan i predvidljiv poslovni ambijent, zasnovan na vladavini prava, predstavlja preduslov privlačenja investitora sa razvijenih tržišta, koji su navikli na ove standarde, i na tim osnovama treba nastaviti sa daljim unapređenjem poslovnog okruženja u Crnoj Gori. Značaj stranih direktnih investicija iz SAD-a, ali i razvijenih zapadnoevropskih zemalja, veoma je velik za našu ekonomiju i društvo. U tom kontekstu, znanje i iskustvo, kao i sistem vrijednosti koji investitori iz tih zemalja donose sa sobom pomoći će nam da se razvijamo, usvajamo savremene standarde poslovanja i budemo konkurentniji na globalnom tržištu - poručuju iz Američke privredne komore.

Da bi, između ostalog, povećali i efikasnost ovih procesa, smatraju oni, digitalna transformacija države mora biti strateški prioritet, na šta Američka privredna komora stalno ukazuje.

- Ključ razvoja procesa digitalne transformacije leži upravo u koordinisanoj saradnji države, privrede, akademske i naučne zajednice - ocijenili su iz AmChama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR