9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uslovno mišljenje DRI: NSD za porez duguje skoro 50.000 eura

Izvor: Lider Nove Andrija Mandić

Ekonomija

Comments 2

Uslovno mišljenje DRI: NSD za porez duguje skoro 50.000 eura

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Državna revizorska institucija izražava pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Nove srpske demokratije za 2019. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti, saopšteno je iz te institucije, prenosi Pobjeda.

Kako je saopšteno iz DRI, NSD nije izmirivala tekuće poreske obaveze, koje su za 2019. godinu koje iznose 15.095 eura, dok ukupno neizmirene obaveze po tom osnovu iznose 49.016 eura. To, kako kažu iz DRI, nije u skladu sa odredbama člana 46 Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

DRI navodi da NSD tokom 2019. godine prilikom isplate neto zarada i naknada, većim dijelom nije poštovala utvrđeni blagajnički maksimum jer je 35 dana u toku 2019. godine (dani kada je bilo gotovinskih transakcija) imala gotovinu u blagajni Centrale veću od limita utvrđenog Zakonom i Odlukom nadležnog organa Partije - navodi se u saopštenju DRI.

Revizijom pravilnosti DRI je utvrdil da je NSD nije sve finansijske i druge radnje uskladila sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

- Neusklađenost se odnosi na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (tada važeći član 18), Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica (član 46), Zakona o reprogramu poreskog potraživanja (član 12), Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja (član 6), Zakona o računovodstvu (član 19) i Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru - navodi se u saopštenju DRI.

U saopštenju se navode ostale nepravilnosti koje je utvrdila DRI, a između ostalog navodi se da je Nova srpska demokratija sa redovnog računa izvršila plaćanja koja su se odnosila na izmirenje obaveza po osnovu izborne kampanje iz ranijih godina u ukupnom iznosu od 22.132 eura, što, kako navode, nije u skladu sa odredbama člana 18, tada važećeg Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Iz te institucije saopštavaju da je NSD izvršila isplatu troškova službenih putovanja u iznosu od 1.044 eura po putnim nalozima, koji međutim ne sadrže sve potrebne podatke, a nijesu sačinjavani ni Izvještaji sa službenog puta kako je to utvrđeno važećom Uredbom.

- U pojedinačnim slučajevima utvrđeno je da je isto lice bilo nalogodavac i podnosilac putnog računa. Dio od ukupno isplaćenih dnevnica u opštinskim odborima Andrijevica, Berane i Danilovgrad, isplaćivan je u pojedinačnim iznosima po 20 eura, što nije u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru - navode iz DRI.

Kada je u pirtanju evidentiranje dijela troškova opštinskih odbora u 2019. godini, Nova srpska demokratija je to vršila na gotovinskoj, a ne na obračunskoj osnovi;

Osim toga, NSD je po osnovu zakupa poslovnog prostora u Danilovgradu i Herceg Novom, u poslovnim knjigama evidentirala troškove zakupa u većem iznosu u odnosu na ugovorene zakupnine za ukupan iznos od 550 eura, što nije u skladu sa članom 19 Zakona o računovodstvu.

- Revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2019. godinu je takođe izvršena provjera realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2018. godinu. Revizijom Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja za 2019. godinu utvrđeno je da je subjekt revizije realizovao dvije od devet datih preporuka, nije realizovao tri preporuke, dok se realizacija četiri preporuke nije mogla provjeriti iz razloga što u 2019. godini nijesu postojali događaji/okolnosti koje su bile predmet datih preporuka - navodi se u saopštenju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Realista

Evo kako sklapju kad imaju jednu firmu, a mislite da će biti posteni kad preuzmu drzavu...

europeac

Šta ćeš sad Manda. Prvo valja platiti, a ima i kamata. Ako ne postaneš kakav ministar obro si bostan. Sve vi pošteni, a ne plaćanje poreza je POŠTENJE. Hmmm, Manda, Manda, krimos ostaje krimos. Nadam se da te neće niđe biti u vladi. NEKA NAM JE VJEČNA CRNA GORA.