6 °

max 6 ° / min -2 °

Ponedjeljak

18.01.

6° / -2°

Utorak

19.01.

6° / -1°

Srijeda

20.01.

7° / 2°

Četvrtak

21.01.

10° / 6°

Petak

22.01.

12° / 10°

Subota

23.01.

11° / 10°

Nedjelja

24.01.

10° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sprej: Javni dug Crne Gore bi mogao porasti na 90 odsto BDP-a

Ekonomija

Comments 0

Izvor: rtcg.me

Autor: Antena M

  • Viber

Sprej: Javni dug Crne Gore bi mogao porasti na 90 odsto BDP-a

Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Jap Sprej upozorio je da bi zbog pada BDP-a javni dug mogao značajno porasti s prošlogodišnjih 80 na 90 odsto BDP-a.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) pojasnio da je riječ o relativno “jeftinom” dugu prema međunarodnim finansijskim institucijama, koje su tu, kako je rekao, da podrže Vladu Crne Gore i osluškuju šta se dešava.

Na pitanje kako mjere koje se sada sprovode u Crnoj Gori mogu uticati na javni dug naše zemlje, Sprej je rekao da je Vlada Crne Gore do sada usvojila tri ekonomska paketa, a budžetski prihodi su padali.

"To je urađeno kako bi se spasila ekonomija i pomoglo privrednicima. Međutim, to je skupo, a brojni su bili oslobođeni plaćanja taksi. Rezultat je deficit i rast istog, a taj deficit mora pokriti drugim dugom. Kao rezultat budžetski deficit ove godine može dostići i do deset procenata BDP-a prema MMF-u. S obzirom na pad BDP-a, javni dug može značajno porasti sa prošlogodišnjih 80 na 90 procenata BDP-a", upozorio je Sprej.

On kaže da su međunarodne finansijske institucije tu da podrže Vladu Crne Gore, a EBRD će osluškivati što će se dešavati “i pokušati da sa novom vladom pronađemo rješenje”.

"Kada ekonomija nastavi svoj rast ponovo, tada neće biti više potrebe da se jače podupire privatni sektor, a onda će Vladi biti lakše da se vrati na proces fiskalne discipline na što jasniji način. To je nešto što je itekako nužno", rekao je Sprej.

Šef Kancelarije EBRD je podsjetio da će bruto-društveni proizvod u našoj zemlji ove godine pasti devet odsto, što je procijenjeno na osnovu dvije stvari.

"Prema podacima iz prvog i drugog kvartala ove godine, pad je bio sedam odsto, a već u drugom kvartalu 20 odsto i onda smo na osnovu trećeg kvartala, koji obuhvata jul, avgust i dio juna, kada je turizam najaktivniji, napravili dalju procjenu. Tako da ćemo na osnovu tih parametara zaključiti da je turizam najveći krivac zbog ovakvog pada, a Crna Gora je, nažalost, zemlja koja je veoma zavisna od turizma", rekao je Sprej.

Svjedoci smo, kaže on, svih restriktivnih mjera koje su bile na snazi u ovom periodu, a svjesni i da turisti iz Srbije i Rusije nijesu mogli doći u Crnu Goru zbog ovdašnjih, ali i mjera u njihovim zemljama.

"Ljudi nijesu mogli da putuju, a iako su neki i tada mogli putovati, nijesu željeli. Tako da je turizam veoma pogođen, a svjedoci smo i da je broj dolazaka turista za prvih osam mjeseci pao na 80 odsto. To itekako utiče na društveni proizvod zemlje", smatra sagovornik Sprej.

On prognozira rast BDP-a u narednoj godini od oko pet odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR