16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo ekonomije: Nijesmo nadležni za plaćeno roditeljsko odsustvo

Ekonomija

Comments 0

Ministarstvo ekonomije: Nijesmo nadležni za plaćeno roditeljsko odsustvo

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je juče Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković ocijeno da su zbog neefikasnosti tri ministarstava – zdravlja, prosvjete i ekonomije roditelji ostali bez septembarskih naknada za plaćeno odsustvo, reagovali su iz ministarstava ekonomije i prosvjete koja su saopštila da nisu nadležno za donošenje akta kojim se roditelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje početka školske 2020/2021.

"Ministarstvo ekonomije je od početka epidemije do danas angažovalo sve raspoložive ljudske, tehničke i organizacione kapacitete u cilju pravovremene i efikasne realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19, pa se ne možemo se složiti Vašom konstatacijom da “…nadležna ministarstva nijesu preduzela potrebne aktivnosti te uspostavila međusobnu saradnju o ovom pitanju, te je izostalo donošenje odluke. Dakle, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo ekonomije, bili su dužni da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi se stekli uslovi da roditelji/staratelji hranitelji i samohrani roditelji koriste najavljenu mogućnost", navode u ovom resoru. 

Dodaju i da  Ministarstvo ekonomije ne zaslužuje da bude pomenuto u ovom kontekstu.

"Ministarstvo ekonomije nije nadležno za donošenje akta kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje početka školske 2020/2021 godine. Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, kojom se naređuje prekid obrazovno- vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, u prvom talasu epidemije, kao i mjeru kojom je roditeljima/starateljima bilo obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, donijelo je Ministarstvo zdravlja i ista je objavljena u Službenom listu Crne Gore br. 14/2020 od 13.03.2020.", dodaju u ministarstvu ekonomije. 

Navode i da je odmah nakon najave Ministarstva prosvjete o odlaganju školske godine 2020/2021 sredinom avgusta, na predlog Ministarstva ekonomije, Vlada Crne Gore na sjednici održanoj 28. 08. 2020. godine, razmotrila i usvojila Informaciju o realizaciji Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19, u kojoj je, između ostalog, navedeno: “Zbog zabrane rada predškolskih ustanova, nastavlja se subvencionisanje zarada zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do sedam godina i kada su u pitanju avgustovske zarade.

"U skladu sa navedenim, informišemo Vas da je u skladu sa Programom subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19, Ministarstvo ekonomije od 1. oktobra 2020. godine počelo da prima zahtjeve za subvenciju septembarskih zarada roditeljima djece do 11 godina koji koriste pravo na plaćeno odsustvo. Za prvih 12 dana oktobra isplaćeno je ukupno 1.039 subvencija u iznosu od 177 hiljada eura", dodaju u minsitarstvu. 

Slično su poručili ranije i iz Ministarstva prosvjete.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR