13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od danas prijave za program Energetski efikasan dom

Ekonomija

Comments 0

Od danas prijave za program Energetski efikasan dom

Izvor: Mina bussines

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Građani se od danas mogu prijaviti za novu fazu programa Energetski efikasan dom, koji podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su kazali da se zahtjevi za učešće u programu mogu dostavljati do 5. novembra.

"Cilj programa je smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija ugljen-dioksida (CO2), kao i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je za potrebe programa obezbijedilo 200 hiljada EUR za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori i to za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase – pelet i briket, visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta.

Omogućena je i ugradnja termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne fasadne stolarije.

"Građani će u okviru programa biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do deset hiljada EUR, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo program sprovodi u saradnji sa izvođačima radova, odnosno partnerskim firmama Mikromont, Home Systems, Plam Inženjering, Veneta Plamen, Energos, Ening, ETG grupa, Grijanje, NS Elektronix, Korovljević, VHM Solutions, MD Momo, Sistem-MNE, Konzorcijum Solar power, Sienersys, Konzorcijum Eficom, kao i partnerskim bankama - Erste, Hipotekarna, Lovćen i Prva.

Iz Ministarstva su objasnili da je procedura apliciranja takva da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa Energetski efikasan dom.

"Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u programu, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan odnosno da je u procesu legalizacije", objasnili su iz Ministarstva.

Zahtjev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti putem mejla [email protected], lično na arhivu Ministarstva ili putem pošte.

"Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi COVID-19, preporuka Ministarstva je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem mejla", navodi se u saopštenju.

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće u programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.

Procedure za implementaciju programa, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga i obrazac zahtjeva za dobijanje uvjerenja za učešće u programu mogu se preuzeti na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

Sve informacije u vezi programa mogu se dobiti putem mejla [email protected] ili telefona 020 482 446.

U prethodnoj fazi programa Energetski efikasan dom, mjere energetski efikasnosti primjenjene su u 187 domaćinstva u Crnoj Gori.

Program Energetski efikasan dom predstavlja svojevrstan nastavak programa Energy Wood, koji je Ministarstvo kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno oko 1,01 hiljada sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR