6 °

max 5 ° / min -2 °

Ponedjeljak

18.01.

5° / -2°

Utorak

19.01.

6° / -1°

Srijeda

20.01.

7° / 2°

Četvrtak

21.01.

10° / 6°

Petak

22.01.

12° / 10°

Subota

23.01.

11° / 10°

Nedjelja

24.01.

10° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potrebno pripremiti jedinstven dokument o zaštiti turista

Ekonomija

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Potrebno pripremiti jedinstven dokument o zaštiti turista

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma  prisustvovali  su juče drugo online sastanku Odbora za izradu međunarodnog kodeksa za zaštitu turista, u koordinaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO), saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. 

"Kako je pandemija COVID−19 u potpunosti promijenila svjetsku realnost, pa i u sektoru turizma i putovanja, tako se stvorila potreba za definisanjem zajedničkih principa i standarda, uslovljenih povećanim zahtjevima turista, i to ne samo i isključivo zdravstvenih. U krajnjem je cilj povećanje stepena pravne zaštite turista odnosno potrošača", navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je, kako je navedeno, bilo riječi o pravcima u izradi Preporuka za pomoć međunarodnim turistima u urgentnim situacijama.

Značaj izrade ovog dokumenta, kako je saopšteno, potvrđuje poziv za učešće izuzetno važnim subjektima za sektor turizma, koji su uključeni u rad Odbora u svojstvu tzv. posmatrača, a koji su se saglasili da je zbog nastalih okolonosti evidentna potreba da se pripremi jedinstven dokument o zaštiti turista.

"U grupi posmatrača koji su dali podršku radu Odbora su predstavnici sljedećih institucija i organizacija: DG Grow i DG Justiceiz Evropske Komisije, ICAO(Organizacija međunarodnog civilnog vazduhopolovstva), ISO(Međunarodna organizacija za standardizaciju), UNCTAD(Konferencija UN o trgovini i razvoju), ECTAA(Evropska asocijacija turističkih agenata i turoperatora), EGFATT(Asocijacija evropskih garantnih fondova za putovanja i turizam), HOTREC(krovna organizacija hotela, restorana, kafića i sl subjekata u Evropi), IATA(Međunarodna organizacija za vazdušni saobraćaj), IFTTA (Međunarodni forum zagovornika putovanja i turizma), IH&RA(Međunarodna asocijacija hotela i restorana), ISTO(Međunarodna organizacija za socijalni turizam)", navedeno je u saopštenju.

Sekretarijat UNWTO predložio je, kako je saopšteno, i tri eksperta koji će na volonterskoj osnovi raditi na ovom dokumentu, a koji su ukratko ukazali na ključne elemente koje oni smatraju posebno važnim u izradi ovog Kodeksa.

"Oni su ukazali na neophodnost dijeljenja ideja i zajedničke pripreme ključnih principa, kao i potrebu kasnije implementacije u zakonodavne okvire. Na sastanku su izabrani predsjedavajući i potpredsjedavajuci radom Odbora, Brazil i Grčka. Predstavljen je i raspored aktivnosti u radu Odbora za predstojećiperiod, a III sastanak Odbora biće održan 17. decembra".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR