0 °

max 5 ° / min 0 °

Subota

16.01.

5° / 0°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Elektromreža Srbije o kupovini akcija CGES-a: Učvršćujemo poziciju regionalnog lidera

Ekonomija

Comments 0

Izvor: Mina bussines

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Elektromreža Srbije o kupovini akcija CGES-a: Učvršćujemo poziciju regionalnog lidera

Elektromreža Srbije (EMS) kupila je u utorak na Montenegroberzi dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), potvrdili su iz srpske kompanije i dodali da to, u ekonomskom i poslovnom smislu, predstavlja opravdanu investiciju.

Iz EMS-a su kazali da su tom transakcijom postali vlasnik ukupno 15 odsto akcija CGES-a.

"Kupljeno je oko 7,29 miliona akcija po prosječnoj cijeni od 94,93 centa po dionici, za šta je plaćeno 6,92 miliona EUR. Akcije su kupljene od malih akcionara", navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji Mina-business.

EMS je, prema riječima njenih predstavnika, ušla u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine, kupivši oko deset odsto akcija.

"Kupovina dodatnih akcija CGES-a, u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspješno privredno društvo koje obavlja istovrsnu djelatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta", navodi se u saopštenju.

EMS, kako su dodali, ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit.

"EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta. Na teritoriji Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni dio tog koridora", objasnili su iz kompanije.

Oni su saopštili da je kupovina dodatnog paketa akcija dio EMS-ovog strateškog opredeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije.

"Na ovaj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR