8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sastanak sa privrednicima: Ne dijelimo vas na naše i njihove, nećemo mijenjati mentalitet već kadrove

Ekonomija

Comments 13

Sastanak sa privrednicima: Ne dijelimo vas na naše i njihove, nećemo mijenjati mentalitet već kadrove

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović sastao se sa crnogorskim privrednicima u Vili Gorica. Poručio je da je Vlada otvorena za svaki fer biznis.

"Moramo da prekinemo da dijelimo privrednike na naše i njihove. Ne možete vi bez Vlade Crne Gore, ali ni mi bez zdrave privrede", poručio je Abazović.

Sastanku je prisustvovao i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i još četiri ministra.

"Pazićemo da niko nema monopole u Crnoj Gori. Da niko nema ulaz u Crnu Goru na mala vrata. U nadležnosti ministarstva je 20 kompanija. Vlada će biti institucionalni partner svima vama", poručio je Bojanić.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović kaže kako planiraju da otvore Zavod koji će se baviti prostornim planiranjem i urbanizmom.

"Otvaramo poglavlje 27 vezano za ekologiju. Da bismo te standarde zadovoljili nailazimo na velike probleme, zato tom sektoru planiramo da damo primat. Što se prostornog planiranja tiče moja ideja je da otvorimo Zavod koji će se baviti prostornim planiranjem i urbanizmom koji će bito pod kontrolom države. Otvoreni smo za saradnju", poručio je Mitrović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović poručio je da prvi put u Vladi Crne Gore imaju ljude koji pokrivaju resore iz oblasti ekonomije, a koji dolaze iz oblasti ekonomije.

"Prva stvar koju smo uradili je stabilizacija javnih finansija. To je osnov svih osnova. U prvoj nedjelji rada Vlade smo emitovali jaku uspješnu obveznicu. Naknada koju smo kao država platili za emitovanja je bila od 0.2 odsto od ukupnog iznosa. Složićete se da je to mali iznos. Na taj način smo stabilizovali jako složenu situaciju u ekonomiji. U situaciji gdje je javni dug bio jako visok.

Drugu stvar koju smo uradili je to da smo donijeli novi impuls kada je u pitanju vladavina prava. Postoji jedno fer poslovanje.

I pod broj tri suočili smo se sa pandemijom. Otvorili smo granice i na taj način dodali dodatni stimulans ekonomske aktivnosti i prihvatili se posla koji će biti vidljiv na narednoj sjednici vlade a to je paket mjera za prvi kvartal.

Ono što očekujemo je da privreda izmiruje svoje obaveze prema državi, da privreda bude društveno i socijalno odgovorna", poručio je Milatović.

Goran Đurović iz kompanije Cerovo kaže kako nova Vlada mora da vodi računa da se neke stvari ne ponove. 

"Kad vidim petlju u Mojkovcu od 2.5 miliona eura u kome je sve potrebno osim petlje. Morate da vodite računa da se te stvari više ne ponove. Novac treba trošiti smisleno. Očekujem promjenu mentaliteta državne uprave, a to je da svi službenici promjene etički pristup prema građanima. Očekujemo smanjenje doprinosa i poreza na plate.

Bijela lista je nešto što je dobro ali ne vidim koristi od toga za nas koji smo na bijeloj listi. Razmislte o reinvestiranju poreza na dobit. Očekujemo fleksibilniji Zakon o radu", poručio je Đuorvić.

Ministar Bojanić kaže kako je saglasan da je ta odluka diskutabilna.

"Kad donosioci odluke donose u skladu sa ličnim potrebama onda njihove lične potrebe postaju zakoni. Tako neće funkcionisati ova vlada. Nećemo mijenjati mentalitet nego ćemo mijenjati kadar. Jedini način da uprave i državna preduzeća okrenemo ka ispravnom putu poslovanja je i smjena dobrog dijela kadra. Učinićemo sve da izaberemo najbolje za upravljanje resursima", poručio je Bojanić.

Privrednik Tomislav Čelebić kaže kako je saglasan da treba mijenjati kadar, ali da će to biti jako teško.

"Imamo situaciju da nam kadar odlazi van Crne Gore zbog segmenta finansijske situacije. Problem su banke, a samim tim i Investiciono razvojni fond. Razumijem njihovu rezervisanost. Sveli su se na reprogramiranje kredita. IRF je bio velika podrška privrednicima. Mi u Crnoj Gori, za razliku od svih zemalja, nemamo projektna finansiranja. Slažem se da sa međusobnom efikasnom komunikacijom možemo doći do najkvalitetnijih rezultata", kazao je Čelebić.

Žarko Rakčević poručuje da su porezi i doprinosi na zaradu neprimjereni.

"Uz podizanje minimalne cijene rada kada je u pitanju turizam mislim da je potreban institut stalnog sezonca", kazao je on.

Abazović je kazao da će se Zakon o porijklu imovine ubrzo naći na dnevnom redu.

"I to nije nikakav lov na vještice. Poruka koju ste čuli od Milatovića da privrednici ne treba više da plaćaju reket. Poruka Vlade treba da bude sljedeća ne možemo da garantujemo da neće biti nepravilnosti, ali bude li se saznalo za najmanju nepravilnost samo treba da nas obavijestite, mi ćemo preduzeti mjere", poručio je Abazović.

Predsjednik kompanije Voli Dragan Bokan kaže kako je očekivao drugi koncept sastanka.

"Navikli smo da sa Vladom razgovaramo duže, a ne 60 minuta. Podrška domaćoj proizvodnji je nešto što se treba nastaviti još bolje. Ima puno problema u dobijanju dozvola kad je u pitanju uređenje prostora, neshvatljivo za ovo vrijeme. Što se poljoprivrede tiče crnogorska proizvodnja je doprinijela pogotovo početkom prošle godine kad je krenula epidemija. Treba povesti računa o percepciji prema privrednicima. Neću pominjati imena sa političkih skupova bez ikakvih osnova. Svako ko nije radio časno i pošteno treba da odgovara. Koristim priliku da pošaljem poruku da smatram da treba brže da se radi. Naša kompanija je dobar uzorak za praćenje. Mislim da je u ovom trenutnku privreda u grču. Još nemamo jasne signale da jačamo ambijent za poslovanje", kazao je Bokan.

Abazović je kazao kako je sastanak kratak zbog mjera.

"Perceprcija prema domaćoj privredi nije bila dobra, zato smo se i sastali. Ako je postojao jaz između Vlade i privrede cilj je da se približimo", kazao je Abazović.

Nebojša Dožić iz grupe Uniprom kaže kako je posljednjih dana u medijima bilo mnogo neistina oko te kompanije.

"To je potpuna neistina i nadam se da ću imati šansu kod resornih ministara da objasnim o čemu se radi", kazao je Dožić.

Ministar Milatović kaže kako su kamatne stope visoke zbog javnih finansija.

"Nama su javne finansije loše i neodržive. Nama je javni dug 90 posto. Sipanje iz državnog budžeta u kompanije družvne da bi neko u njima pjevao himnu to su neke nelogične stvari i nadam se da će se stati na kraj tome", kaže on.

U paketu podrške privredi neće biti dio koji se odnosi na IRF.

"Ja bih bio najsrećniji da možemo da pomognemo privredu. Mi više nemamo vremena za propuštene šanse, za to ste nam potrebni vi", kazao je on.

Privrednici su poručili - jasna pravila, jednake šanse, nulta korupcija.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Anita

Evo ispadae da mi nijesmo išli u školu i nijesmo završavali fakultete. Ispade da mi ništa ne znamo bez srpskih kadrova. Zato nas smjenjuju jer ništa ne znamo. Svašta.

Vnmk

@Pozovite Kad pomenuste Sveta Marovića pitam se je li Srbija primila onaj DHL zahtijev da se dotični izruči Crnoj Gori? Nešto ne vidim da ima odgovora.

Miro

“Ne mogu privrednici bez vlade. “ To je samo još jedna glupost koju ni osnovnoškolac ne smije izvaliti. Najveće dostignuće ove vlade biti će da previše ne smeta privrednicima.