9 °

max 20 ° / min 7 °

Ponedjeljak

12.04.

20° / 7°

Utorak

13.04.

13° / 12°

Srijeda

14.04.

14° / 10°

Četvrtak

15.04.

14° / 8°

Petak

16.04.

16° / 6°

Subota

17.04.

15° / 8°

Nedjelja

18.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Smailović: Vlada predloženim kapitalnim budžetom zaustavlja razvoj Bijelog Polja

Ekonomija

Comments 2

Smailović: Vlada predloženim kapitalnim budžetom zaustavlja razvoj Bijelog Polja

Autor: Antena M

  • Viber

Bošnjačka stranka je razočarana odlukom Vlade Crne Gore da kapitalnim budžetom za 2021. ne opredijeli dovoljan iznos sredstava za nastavak realizacije razvojnih projekata koje su građani Bijelog Polja s nestrpljenjem očekivali kao šansu za valorizaciju turističkih potencijala, nova zapošljavanja u realnom sektoru i zaustavljanje daljeg iseljavanja, saopštio je poslanik BS-a Amer Smailović.

Planirana sredstva za ovu godinu, za tri kapitalna projekta su trebala da iznose 16,4 miliona eura. Vlada je Nacrtom budžeta za ove projekte u 2021. godini predvidjela 2,7 miliona eura.

“Riječ je o projektima izgradnje Ski centra Cmiljača i valorizacije Đalovića pećine koji su u poodmakloj fazi i predstavljaju realnu mogućnost za razvoj Bijelog Polja kao turističkog centra. Predviđena sredstva nisu dovoljna za sprovođenje ugovorenih obaveza i realizacija ovih projekata je ozbiljno dovedena u pitanje.

Takođe, rekonstrukciju puta Srđevac-Lozna-Sušica možemo smatrati obustavljenom. Procijenjena ukupna vrijednost investicije iznosi 8,1 milion eura. Za prvu fazu, za koju je izvršena eksproprijacija zemljišta, ugovorena je vrijednost radova od 2,46 miliona eura. Predlogom kapitalnog budžeta predviđeno je svega 210 hiljada eura za ovu godinu, što je nedovoljno i realizacija kompletne rekonstrukcije puta će biti nedopustivo usporena. Radi se o putnom pravcu koji prolazi kroz srce Bihora i koji je žila kucavica toga kraja. Domaćinstva brojnih sela koja gravitiraju od Srđevca do Koritske visoravni prema Pešteri su ostala na svojim ognjištima i opredijelila su se za bavljenje poljoprivredom. Bolja putna infrastruktura je od suštinskog značaja za razvoj sela i zaustavljanje iseljavanja sa ovog područja”, istakao je Smailović.

On upozorava da ovakav odnos Vlade ugrožava ravnomjerni regionalni razvoj.

“Bošnjačka stranka je zajedno sa partnerima u prethodnom mandatu fokus svoje politike usmjerila na razvoj sjevera, pa smo svjedočili najvećim investicijama na sjeveru naše države u posljednjih 50 godina. Imajući u vidu da se nova Vlada zadužila 750 miliona eura i da je u najavi novo zaduženje od preko 500 miliona eura, ne vidim razlog zašto se građanima Bijelog Polja krade budućnost. Da li se na ovaj način zaustavlja iseljavanje? Da li Vlada ima boljih razvojnih projekata u najavi? Iz svega navedenog može se zaključiti da ne postoji jasna vizija razvoja i da su obećanja da će se određeni dio sredstava iz zaduženja opredijeliti za investicije neopravdano zaobišla Bijelo Polje”, kazao je Smailović.

On je pozdravio odluku Skupštine opštine Bijelo Polje da predloži Skupštini Crne Gore – Odboru za ekonomiju, finansije i budžet da podnese amandman na Prijedlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu kojim bi se tražila veća finansijska sredstva u kapitalnom budžetu za nastavak realizacije kapitalnih projekata na teritoriji opštine Bijelo Polje.

“Apelujem na sve političke aktere, prije svega Vladu i partije parlamentarne većine, da ozbiljno razmotre zaključke Skupštine opštine Bijelo Polje i nastave finansiranje kapitalnih investicija u ovom gradu”, zaključio je on.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Gosp.Smajlovicu, Tuzi nisu dobili ni centa. Namjera Vlade i jeste da se vi iselite, manjine ne glasaju za njih.

tajna

Da li neko može da mi kaže link gdje mogu vidjeti taj kapitalni Budžet 2021?