14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poslanici sa poljoprivrednicima: Naći održivo rješenje

Ekonomija

Comments 2

Poslanici sa poljoprivrednicima: Naći održivo rješenje

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, zamjenik predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i poslanik Predrag Sekulić, član Odbora, sastali su se danas sa predstavnikom Unije stočara sjevera Crne Gore Vučkom Pešićem, poljoprivrednikom Budimirom Mugošom i vlasnikom farme krava Milanom Ikovićem.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sastanak je održan kao pripremna aktivnost u vezi sa inicijativom zamjenika predsjednika Odbora za održavanje konsultativnog saslušanja Aleksandra Stijovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede koja se odnosi na zahtjeve proizvođača mlijeka.

"Na sastanku je bilo riječi o svakodnevnim problemima sa kojima se stočari suočavaju, zahtjevima za povećanje subvencije za otkup mlijeka po litru, cijenama goriva i ranijoj mogućnosti povraćaja akciza na gorivo, cijeni stočne hrane, stopi PDV-a na poljoprivredne proizvode, problemu uvoza.

Istaknuto je da je izdvajanje iz budžeta za subvencije u poljoprivredi izuzetno nisko i da će dugoročno izazvati nesagledive posljedice. Raniji predlog da se stočarima isplati po dva centa za svaki litar prerađenog i otkupljenog mlijeka za jun i jul, po njihovom mišljenju, neće riješiti nagomilane probleme u ovoj oblasti i kao minimum za subvencije predlažu povećanje pet centi po litru otkupljenog mlijeka, jer su već na granici rentabilnosti.

Ocijenjeno je da je sektor mliječne proizvodnje ugrožen, tim prije što je došlo do povećanja cijene goriva i stočne hrane, što se subvencije obračunavaju po litru otkupljenog mlijeka a ne po obrađenoj površini, kao i da je potrebno raditi na pronalaženju održivog rješenja kako bi se podržao sektor stočarstva i proizvodnje mlijeka", piše u saopštenju. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Čudo jedno kako se jedan isti čitalac ostrvio na poljoprivrednike. Na svaku vijest bljuje vatru. Ili si Stijovicev pidlusnik iz Ministarstva ili si sam Stijovic, ne vidim drugoga objasnjenja.

čitalac

Građane ne interesuju vaše krave, nama je potrebniji bio Montenegro airlines pa su prestali da ga subvencionišu. Sadite kukuruz pa hranite krave, pravite kajmak i sir ako ne možete prodati mlijeko, sve što vi proizvedete za godinu dana u crnogrskim marketima se proda u jednom danu.