9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žene sa sjevera CG: Ako se nastavi diskriminacija organizovaćemo protest ispred Ministarstva

Ekonomija

Comments 1

Žene sa sjevera CG: Ako se nastavi diskriminacija organizovaćemo protest ispred Ministarstva

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Žene na sjeveru Crne Gore se nalaze u jako teškoj situaciji, za Vladu Crne Gore kao da ne postojimo, kao da ne živimo u Crnoj Gori, kazala je predsjednica udruženja žena poljoprivrednica i preduzetnica sjevera Crne Gore Milica Stojković.

"Još nas niko nije kontaktirao, niti pitao da li nam nešto treba, kako živimo, da li smo zapostavljene, da li smo ugrožene.

Prošle godine prethodno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje sada pripada Ministarstvu pravde je pokrenulo projekte ekonomskog osnaživanja žena, gdje smo se i same kao poljoprivrednice uključile, a što je rezultiralo početku poboljšavanja ekonomskog statusa žena na sjeveru Crne Gore,

Dok je sadašnje Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava to ukinulo i interesantno usmjerilo sredstva da nam neko dolazi od njihovih udruženja i govori koliko smo mi ugrožene", navodi Stojković.

Kako kaže njima je potrebna konkretna pomoć kroz poljoprivredu, kroz preduzetništvo, kao i kroz druge oblasti, kroz koje će se ekonomski osnažiti i biti ravnopravne u društvu.

"To nas je podstaklo da osnujemo udruženje poljoprivrednica, preduzetnica sjevera Crne Gore, gdje nam sadašnje Ministarstvo javne uprave već pet mjeseci još nije dostavilo rješenje, niti su nas pisano obavijestili, da li su nas registrovali, ili nas odbili, a što su bili u zakonskoj obavezi, gdje bi naveli razlog tome, kao da nekom ne odgovaramo, pa da li je to zapostavljanje naših prava, pitamo Ministarku javne uprave Tamaru Srzentić?", navode u saopštenju.

Kažu da iako su se ministarki Srzentić obraćali ona im nije dogovorila.

"Ministarka se nije udostijila da nam odgovori, kao da ona nije žena, a i kako bi odgovorila kada nikada do sada nije ni došla na sjever Crne Gore da vidi kako mi živimo. Što kaže naš narod, sit gladnog ne razumije", kaže Stojković.

Posljednjih mjeseci, dodaje, Bijelim Poljem svi prolaze, od šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, do premijera, potpredsjednika i raznih ministara.

"I svi se slikaju i hvale kroz nekakve događaje, vjerovatno zbog sopstvene promocije, a niko nije ni kontaktirao bilo koju ženu ili udruženje koje se bave problemima žena na sjeveru, da čuju naš glas, da vide sa kojim problemima se mi žene na sjeveru suočavamo.

Ako se nastavi diskriminacija i ignorisanje žena na sjeveru Crne Gore, odlučne smo da organizujemo i protest ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, na kojem ćemo ukazati na položaj žena na sjeveru Crne Gore. Odlučne smo da nastavimo našu borbu na sjeveru za svaku ženu.

Zato još jednom pozivamo sva resorna ministarstva, da ozbiljno shvate naš položaj na sjeveru i da počnu da pokreću konkretne mjere u cilju poboljšanja statusa žena na sjeveru Crne Gore", zaključuje Stojković.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Čim naš narod osjeti da se neđe daju pare, odmah stanu u red, ispruže ruku i počnu da kukaju "dajte i nama". Prosjačenje je praćeno pravim poetskim pokušajima i srceparajućim pričama. Na hiljadu naših stanovnika možda dođe 1 preduzetan i vrijedan i 999 prosjaka sa starom pričom "ko misli na nas"?