11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od tri do sedam i po hiljada za 159 nezaposlenih iz fondova EU

Ekonomija

Comments 0

Od tri do sedam i po hiljada za 159 nezaposlenih iz fondova EU

Autor: Antena M

  • Viber

Još 159 nezaposlenih sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore dobilo novac zapošljavanje i otpočinjanje biznisa, iz fondova Evropske unije, od tri do sedam i po hiljada eura, odnosno ukupno 1,2 miliona eura.

To je saopšteno na konferenciji za medije na kojoj je VD direktora Zavoda za zapošljavanje, Goran Folić, potpisao ugovore sa budućim korisnicima direktne, evropske, grant podrške za nezaposlene a koja je Zavodu dodijeljena posredstvom "Programa grantova za samozapošljavanje – Za tvoj biZZZnis".

Folić je poručio je da je ova vrijedna, konkretna i vidljiva podrška crnogorskoj privredi i posebno, u ovoj teškoj situaciji sa pandemijom COVID 19, svijetli primjer predanog, trogodišnjeg, rada i rezultat izuzetne i intezivne saradnje Crne Gore, Evropske komisije i Delegacije EU u našoj državi.

 „EU, na ovaj način, doprinosi smanjenju sive ekonomije i siromaštva, kao i povećanju zaposlenosti. Podstiče preduzetništvo odnosno stvara preduslove za otvaranje novih radnih mjesta…Zahvaljujući Programu grantova za samozapošljavanje još 159 nezaposlenih sa evidencije Zavoda za zapošljavanje dobilo je bespovratna, evropska, sredstva za zapošljavanje i otpočinjanje biznisa“, rekao je Folić.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom izrazio je zadovoljstvo što podrška EU daje opipljiv doprinos kvalitetu života građana, u ovom slučaju kroz dodjelu novih grantova za samozapošljavanje za 159 nezaposlenih u Crnoj Gori.

„Ova bespovratna finansijska podrška za nezaposlene dio je Zajedničkog programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Za ovaj program Evropska unija i Crna Gora izdvojile su ukupno 18 miliona eura, uključujući 3,5 miliona eura direktne grant podrške za nezaposlene. Od oktobra 2019, kroz tri uzastopna poziva smo dodijelili bespovratna sredstva za samozapošljavanje za ukupno 459 nezaposlenih lica širom zemlje, čime su dobili priliku da ostvare svoje snove i unaprijede svoju egzistenciju uspostavljanjem sopstvenog biznisa“, naglasio je Engstrom.

Jedan od dobitnika granta Đorđe Luketa kazao je kako je za svoju biznis ideju – osnivanje fudbalskog kluba nije imao sredstava, ali da ih je sad obezbijedio uz podršku ZZZCG.

„Ovo je projekat koji nam svima znači, pogotovo nama mladima i dugoročno nezaposlenima da ostvarimo svoje ideje, da postanemo preduzetnici i svoji ljudi. Zahvaljujem ZZZCG na ovim sredstvima da ideju sprovedem u djelo. Želimo da svoj djeci iz kluba obezbijedimo ono što ciljamo i da klub dovedemo na veći nivo“, rekao je  Luketa.

I Mia Pejović, koja je takođe dobila grant, kazala je da pet godina proizvodi reciklirani papir, a da joj novac koji je dobila od ZZZCG znači da taj posao nadogradi.

„U pitanju je eko priča, recikliranje papira. U planu je da se rade radovi koji će biti u cilju turističke promocije Crne Gore. Radim i na realizaciji čašica za bustovanje biljaka. Sve će to biti proizvodi od papira“, navela je Pejović.

Novac iz fondova Evoropske unije dobili su teže zapošljiva lica: mladi, žene i dugotrajno nezaposleni. Program grantova za samozapošljavanje sprovodi Zavod u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja. 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR