26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

21.05.

26° / 15°

Nedjelja

22.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 17°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

29° / 18°

Petak

27.05.

30° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MA nudi da država kupi "Čarlija", a da ga oni daju u zakup

Ekonomija

Comments 0

MA nudi da država kupi "Čarlija", a da ga oni daju u zakup

Izvor: RTCG

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Država je odlučila da od brazilske banke BNDS otkupi avion embraer E-195 popularnog naziva "Čarli”, koji je bio dio flote Montenegro erlajnsa (Montenegro airlines). Međutim, i dalje nije poznato na koji način će država iznajmljivati ovaj avion nacionalnom avio-prevozniku Er Montenegro. Zato, iz Montenegro erlajnsa u stečaju predlažu Vladi da kupi avion za njih, a da ga onda stečajna uprava iznajmljuje ToMontenegru.

Embraer 195 popularni "Čarli", bio je dio flote nekadašanje nacionalne kompanije Montenegro erlajnsa. Prije dvije godine bio je potpuno ispravan, a trenutno je bez motora, parkiran na podgoričkom vojnom aerodromu. Zbog neotplaćenog kredita, njegov vlasnik sada je brazilska banka.

Iz Vlade je potvrđeno da planiraju da ga opet otkupe, sada od banke.

"Kupovina tog aviona treba da bude zajednička aktivnost Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva finansija i socijalnog staranja čiji su predstavnici već razgovarali s brazilskom bankom BNDS, koja je faktički vlasnik aviona", navode u saopštenju MKI.

U najavi države da će kupiti avion, iz Montenegro erlajnsa u stečaju vide niz nejasnoća.

"Osim direktne državne pomoći, u kojoj vlasnik kupuje i samom sebi iznajmljuje avion, nijesu riješena pitanja snošenja troškova za vraćanje ovog aviona u plovidbeno stanje", kazala je Nela Marković iz Montenegro airlines u stečaju.

Od kupovine tog aviona odustao je novi nacionalni avio-prevoznik Er Montenegro zbog nedostatka novca, ali su zainteresovani da uzmu ovaj avion u zakup, ako bi država preuzela troškove vraćanja vazduhoplova u tehnički ispravno stanje.

"U slučaju da Vlada Crne Gore, ipak, ne obezbijedi dodatna sredstva za njegovo dovođenje u tehničko ispravno stanje, ToMontenegro će i u tom slučaju pokušati da nađe način da iskoristi taj resurs. Napominjemo da su za njegovo vraćanje u plovidbeno stanje potrebna milionska ulaganja, koja i dugo traju", navodi se u saopštenju ToMontenegro.

Spremno rješenje, tvrde, imaju u Montenegro erlajnsu .

"Imajući u vidu da je Čarli neplovidben mi nudimo rješenje da Vlada kupi avion a MA da ga izdaje novoosnovanoj kompaniji To Montenegru", kazala je Marković.

Na ovaj predlog nijesu, kažu, dobili odgovor iz Vlade.

No da bi "Čarli" opet poletio treba mu obezbijediti novi motor koji prema nekim procjenama može kostati do osam miliona dolara, a stečajna uprava MA više puta tvrdila je da sa ovog aviona neovlašćene osobe skidaju razne djelove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR