26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

21.05.

26° / 15°

Nedjelja

22.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 17°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

29° / 18°

Petak

27.05.

30° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: Radnici HTP Boka mogu ostati uskraćeni za potraživanja

Ekonomija

Comments 1

Vučinić: Radnici HTP Boka mogu ostati uskraćeni za potraživanja

Izvor: RTVHN

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Predstavnici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije na sastanku sa bivšim radnicima HTP Boka i menadžmentom Privatne zdravstvene ustanove u Meljinama u opštini Herceg Novi razgovarali su o mogućim rješenjima za izlazak iz teške situacije, s posebnim osvrtom na prava radnika. U Vektra Boki se sprovodi plan reorganizacije, stečaj je uveden 2015. godine, ali se ne poštuju prava radnika iz radnog odnosa, dok su se u bolnici Meljine, koja je u stečaju dvije i po godine, nagomilali finansijski i kadrovski problemi.

Predsjednik komisije Maksim Vučinić rekao je da, kada je riječ o HTP Boka, jasno je da su zakazale institucije sistema. 

"Već smo duže vrijeme upoznati sa problemima radnika HTP Boka i mogu da kažem da se osim hapšenja prošle godine ništa suštinski nije promjenilo. Zakazale su institucije sistema i tokom boravka u pritvoru članova menadžmenta HTP Boka, po svjedočenju radnika, odvijale su se iste malverzacije. Kod njih postoji bojazan da će se u daljim aktivnostima koje pomaže Privredni sud i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić preduzeće ostaviti bez stečajne mase, a radnici bez mogućnosti da im se priznaju i naplate potraživanja", rekao je Vučinić, a prenosi RTV Herceg Novi. 

U bolnici Meljine identifikovali su dva ključna problema – opstanak bolnice i zaštita prava radnika kroz ugovor o djelu jer je velika većina osigurana na minimalac.

Sastanak je održan na inicijativu predsjednika Skupštine Opštine Herceg Novi Ivana Otovića, a cilj je probleme izdići na državni nivo i što prije ih rješavati.

"Na nama je da uložimo napore da aktuelizujemo problem bolnice Meljine na državnom nivou", kaže Otović.

Koliko je veliki finansijski problem u bolnici u Meljinama, toliko je izražen i nedostatak kadra, kazala je medicinska direktorka ove ustanove Olivera Elez. Ukazala je da su velika očekivanja od sastanka 1. februara u Ministarstvu zdravlja.

"Rješavanje i jednog i drugog problema su neophodni da bi bolnica stabilno funkcionisala i da bi kadar ostao, a samim tim i da omogućimo dolazak novog koji je neophodan za rad bolnice", kazala je Elez.

Predsjednik NVO Bivši radnici Vektra Boke Đorđe Rajak ponovio je da je predsjednik Privrednog Suda Blažo Jovanić u više navrata prekršio plan reorganizacije. Rajak smatra da Jovanić namjerno odugovlači sa odlukom o izuzeću stečajnog sudije, kako bi menadžmentu dao vremena da rasprodaje ostatak imovine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mb

Gledajte ovo? Tip je polupismen… on je funkcioner?