14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada usvojila predlog o rebalansu budžeta; Ministarstvo finansija i socijalnog staranja preuzima obaveze upravljanja dugovanjima iz Abu Dabi fonda

Izvor: Screenshot

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Vlada usvojila predlog o rebalansu budžeta; Ministarstvo finansija i socijalnog staranja preuzima obaveze upravljanja dugovanjima iz Abu Dabi fonda

Autor: Antena M

  • Viber

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je tehnički rebalans budžeta, a Dnevni red je obuhvatio i informaciju o Abu Dabi fondu i nastalim dugovanjima, kao i o novim kadrovskim rješenjima. 

Pogledajte tok sjednice:

11:05 Sjednica je završena uz čestitku premijera Abazovića povodom Dana nezavisnosti, istakavši da se nada da će i svi naredni dani nezavisnosti biti dočekani u klimi progresa i stremljenja ka napretku. Sljedeća sjednica zakazana je za četvrtak, 26.05.2022.

11:02 Materijali koji su Vladi dostavljeni s predlogom da se o njima ne raspravlja su usvojeni.

10:57 Kada je riječ o kadrovskim pitanima, Abazović je istakao da će sva naimenovanja biti objavljenja na zvaničnom sajtu Vlade odmah po završetku sjednice.

Istakao je da su mnoga naimenovanja V.D. karaktera. 

10:48  Kada je u pitanju Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima, za 2021. godinu, Abazović je kazao da je potrebno da Ministarstvo finasija treba da izvrši uvid da li su sredstva raspodjeljenja na pravi način.

"Papiri nijesu pretreseni kako treba i vjerujem da to treba transparentno uraditi", kazala je Kasalica.

Ova tačka Dnevnog reda se povlači jer je potrebno da se izvrši kontrola svih preduzetih aktivnosti. 

Ministar unutrašnjih poslova Filip  Adžić kazao je da je bezbjednost na putevima jako loša, što zbog starijih atumobila, što zbog lošije infrastrukture, zbog čega on nije zadovoljan. 

"Valja napomenuti da je stanje u bezbjednosnom sektoru sada na zadovoljavajućem nivou, kako su to primijetili i naši međunarodni partneri", ocjenjuje Adžić. 

10:43 Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u periodu od januara do aprila 2022. godine imala mnogo propusta zbog čega je potrebno da se to u što skorijem roku, sa novim sastavom Komisije ispravi. 

10:37 Potpredsjednik i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković govorio je o projektu ADMAS, javnosti poznatiji po aferi "Abu Dabi fond". Naime, zbog ovog projekta Investiciono-razvojni fond prema Abu Dabi fondu duguje oko 2 miliona. 

"Ministarstvo finansija preuzima da pažljivo preuzme obaveze upravljanja ovim dugovanjem Obaveze od 25 miliona dolara, a dospjeli aunitet je 2.8 miliona dolara i smatramo da je jako važno sistemski i odgovorno pristupiti isplaćivanju dospjele obaveze, kako ne bismo morali da vraćamo kompletan iznos", pojasnila je Kasalica. 

10:34 Premijer Abazović poručio je da će shodno ovom pitanju uskoro imati sastanak sa svim predsjednicima lokalnih uprava, kako bi se odnos i komunikacija popravili. Ova tačka je usvojena.

10:30 Kada je riječ o Informaciji o nadoknadi sredstava opštinama po osnovu smanjenja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda iz sredstava Tekuće budžetske rezerve, potpredsjednik Raško Konjević je konstatovao da Prijestonica nije korisnik egalizacionog fonda, pa je potrebno da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja isplati zaostala dugovanja iz prethodne godine.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić rekao je da je potrebno značajno promijeniti odnos prema lokalnim samoupravama i da ova Vlada sada to mora da izmijeni i prethodno poslovanje u potpunosti reformiše. 

"Mi kao Vlada zajedno sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja moramo da uradimo nešto za lokalne samouprave, i sa ovim sredstvima nije moguće pomoći lokalnim samoupravama", rekao je Šćekić.

10:24 Premijer Dritan Abazović je verifikovao ovu tačku Dnevnog reda, te se predlog rebalansa budžeta dalje prosljeđuje na razmatranje Skupštini.

10:22 Potpredsjednik Vlade i Ministar odbrane Raško Konjević pohvalio je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja rekavši da je bilo veoma zahtjevno urediti ovakav dokument.

10:17 Mila Kasalica, državna sekretarka Ministarstva finansija i socijalnog staranja, o rebalansu budžeta istakla je da se rebalans sprovodi zbog tehničkih usklađenosti sa izmjenom strukture Vlade. Između ostalog, preraspodjela budžeta je izvršena shodno iskazanim potrebama i evidentirana je stvarna potrošnja zbog određenih aktivnosti. 

"Predlažemo da se isti predlog Rebalansa budžeta dostavi Skupštini na razmatranje i usvoji po hitnom postupku", rekla je Kasalica. 

Rebalans je, kako je istakao ministar Konjević, potrebno urediti do kraja jula.

10:13 Ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da se treba fokusirati na konkretne predloge kada su u pitanju procesi reformi u skladu sa evropskim integracijama. Istakla je da će pregovaračka struktura u okviru radnih grupa biti formirana i reformisana.

Takođe, kako je istakla Marović, Non paper još uvijek nije zvanično stigao u ministarstvo te ga je samim tim nemoguće komentarisati.

"Sad je pravi trenutak da ubrzamo reforme", kazala je Marović.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade koja je počela u 10 sati je: 

-Usmena informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji
-Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu
-Predlog zakona o potvrđivanju Protokola 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda
-Predlog odluke o donošenju Državne studije lokacije „Sektor 6“ (Bijela - Rt Sv. Neđelja)
-Informacija o nadoknadi sredstava opštinama po osnovu smanjenja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda iz sredstava Tekuće budžetske rezerve
-Informacija o statusu realizacije Ugovora o plaćanju poreskog duga broj 031/1633586 od 18.05.2016. godine (Zaključak Vlade Crne Gore, broj 08-1346 od 12.05.2016.) imovinom Glavnog grada Podgorica
-Informacija o početnim stanjima depozita, neizmirenih obaveza i nedospjelih obaveza budžeta Crne Gore na dan 01.01.2021. godine
-Informacija o povraćaju uplaćenih sredstava po osnovu Ugovora o kupoprodaji pšenice
-Informacija o ADMAS projektu
-Informacija o obavezi izrade Nacionalnog izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori u okviru četvrtog ciklusa Opšteg periodičnog pregleda Ujedinjenih nacija za period 2018-2022.
-Izvještaj o radu Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u periodu od januara do aprila 2022. godine
-Predlog za izmjenu zaključaka Vlade Crne Gore, broj: 04-2406/2, od 27. aprila 2022. godine, sa sjednice od 20. aprila 2022. godine
-Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima, za 2021. godinu
-Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu i stanju u upravnim oblastima sa organizacionom jedinicom Ministarstva nadležnom za policijske poslove za 2021. godinu
-Kadrovska pitanja

MATERIJALI KOJI SU VLADI DOSTAVLJENI S PREDLOGOM DA SE O NJIMA NE RASPRAVLJA

-Predlog odluke o davanju prethodne saglasnosti Prijestonici Cetinje za razmjenu nepokretnosti
-Informacija o obezbjeđivanju sredstava u cilju nesmetanog funkcionisanja Državne revizorske institucije
-Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajima i izvještajem nezavisnog revizora o izvršenoj reviziji finansijskih iskaza Agencije za nadzor osiguranja za 2021. godinu
-Izvještaj o realizaciji Strategije za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u cilju zaštite finansijskih interesa Evropske unije (2019 - 2022), za 2020. i 2021. godinu
-Predlog za izmjenu Zaključaka Vlade Crne Gore, broj: 04-2376/2, od 20. aprila 2022. godine
-Predlog za izmjenu Zaključaka Vlade Crne Gore, broj: 04-2510/2, od 27. aprila 2022. godine
-Predlog platforme za posjetu predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića institucijama Evropske unije, Brisel, Belgija, od 17. do 19. maja 2022. godine
-Predlog platforme za učešće predsjednika Vlade dr Dritana Abazovića na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u periodu od 22. do 26. maja 2022. godine
-Predlog platforme za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi mr Miomir Vojinović, ministar prosvjete, na Svjetskom obrazovnom forumu, od 23. do 25. maja 2022. godine, London, Velika Britanija
-Predlog platforme za učešće ministra pravde Marka Kovača na Regionalnoj konferenciji „Kultura integriteta: Jačanje antikorupcijskih mjera“, Šibenik, od 22. do 24. maja 2022. godine

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR