16 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPUCG: Nema ni naznake o naknadama od 450 eura za pripravnike, strpljenje nam je pri kraju

Ekonomija

Comments 1

SPUCG: Nema ni naznake o naknadama od 450 eura za pripravnike, strpljenje nam je pri kraju

Autor: Antena M

  • Viber

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću i ministru javne uprave Marašu Dukaju povodom neisplaćivanje naknade korisnicima Programa stručnog osposobljavanja.

Oni su ukazali na to da je Skupština Crne Gore na sjednici 28. jula ove godine donijela Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, te da bi sada korisnici za vrijeme stručnog osposobljavanja trebalo da imaju pravo na mjesečnu novčanu naknadu u neto iznosu od 450,00 eura.

- Članom 2 citiranog zakonskog teksta, definisano je da: „Korisnik naknade iz člana 10 stav 1 ovog zakona, koji je to pravo ostvario u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona, danom početka primjene ovog zakona ostvaruje pravo na naknadu u skladu sa ovim zakonom - kazali su oni.

Imajući u vidu prethodno citirane zakonske odredbe, u SPUCG ističu da je jasno da su korisnici Programa stručnog osposobljavanja za period od 15. avgusta do 15. septembra ostvarili pravo na naknadu u iznosu od 450,00 eura, ali da do isplate ove naknade nije došlo više od 15 dana, te da ne postoje ni naznake da će do isplate doći u skorijem roku.

- Naime, prema nezvaničnim informacijama koje konstantno dobijamo, razlog za ovo nelegitimno i u krajnjem neopravdano kašnjenje leži u hakerskom napadu koji je navodno u potpunosti onesposobio sistem za isplatu predmetnih naknada korisnicima programa - kazali su iz SPUCG.

Oni su poručili da korisnici Programa stručnog osposobljavanja u svemu postupaju u skladu sa svojim obavezama koje su preuzeli ugovorom, te da je njihovo pravo na ostvarivanje predmetne naknade neupitno, a nažalost, usljed kašnjenja i povrijeđeno.

- Podsjećamo da je naknada koju po ovom osnovu ostvaruju korisnici, često jedini izvor prihoda za iste, te u tom smislu ovakva povreda njihovih prava i legitimnih interesa predstavlja veliko opterećenje i problem, na koji kao zastupnici njihovih interesa, ne možemo ostati nijemi - poručili su oni.

Iz SPUCG su ukazali na to da je situacija još gora, jer korisnicima nije isplaćeno apsolutno ništa, odnosno čak ni prvobitni iznos naknade od 265,00 eura.

- Te smo na taj način došli do situacije u kojoj korisnici redovno izvršavaju obaveze predviđene pravilima programa, a da za svoj rad i zalaganje nisu dobili ni jedan euro naknade od 11.08.2022. godine, dok pojedinim korisnicima nisu isplaćene naknade u prvobitnom iznosu za mnogo duži period, a što je, složićete se, neprihvatljivo - kazali su oni. 

Oni zahtijevaju dostavljanje zvaničnog obrazloženja za prethodno opisanu situaciju, kao i precizne informacije o datumu kada korisnici programa mogu očekivati isplatu naknade u iznosu od 450,00 eura - što je njihovo stečeno pravo.

- Dovođenje korisnika Programa stručnog osposobljavanja, koji su u dobrom dijelu redovni studenti Univerziteta Crne Gore, te samim tim moraju da pokriju brojne troškove koje studentski život sa sobom nosi, predstavlja nedopustivu praksu kojoj se mora stati na kraj u najskorijem mogućem roku - poručili su iz SPUCG.

Oni su apelovali na Vladu da ovu situaciju riješi hitno i uspostavi balans i "povjerenje studentske populacije koje je ovakvim postupanjem zasigurno narušeno".

- Studenti i mladi ljudi su posljednji koji bi trebalo da snose posljedice bilo koje krize na državnom nivou, a posebno one kojoj nisu doprinijeli ni na koji način. Na kraju, napominjemo da je strpljenje korisnika programa pri kraju, te da će, ukoliko problem ne bude riješen u najkraćem roku, biti primorani da svoje nezadovoljstvo iskažu na drugi način - zaključili su iz SPUCG.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Pa pripravnici se tako i zovu da bi u pripravnickom stazu naucili sta je to sarena laza ! E kad to nauce ,onda vise nece biti pripravnici a sledeca generacija ce traziti nadoknadu od 450 evra iz budjeta u kojem tih para nema. Zato dragi pripravnici spremite se -izbori su pred vama!