6 °

max 8 ° / min 1 °

Subota

04.02.

8° / 1°

Nedjelja

05.02.

1° / -3°

Ponedjeljak

06.02.

1° / -4°

Utorak

07.02.

4° / -5°

Srijeda

08.02.

4° / -4°

Četvrtak

09.02.

6° / -3°

Petak

10.02.

9° / 1°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drakić i Radovanović sa ambasadorom Njemačke: Stabilnost i uređenost privlače investicije

Ekonomija

Comments 0

Drakić i Radovanović sa ambasadorom Njemačke: Stabilnost i uređenost privlače investicije

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić i potpredsjednik Pavle Radovanović razgovarali su s ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom o mogućnostima jačanja ekonomskih odnosa dvije države.

Riječ je o prvoj posjeti ambasadora Feltena Privrednoj komori, koji je tek nekoliko mjeseci na dužnosti, pa je to bila prilika da se upozna s organizacijom i značajnim aktivnostima krovne poslovne asocijacije na unapređenju poslovnog ambijenta, promociji i internacionalizaciji crnogorskog biznisa, ulogom u razvoju sistema obrazovanja i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

“Komora je pravi partner za unapređenje saradnje sa inostranim ekonomijama i kompanijama”, istakla je Drakić.

Ona je ukazala na veoma dobru saradnju Komore s njemačkim partnerima na realizaciji važnih projekata u prethodnom periodu – DIHK-om, GIZ-om, KfW bankom i drugima.

“Zahvalni smo na podršci Njemačke razvoju crnogorske ekonomije”, kazala je ona.

Predstavljajući prioritetne sektore razvoja crnogorske privrede, Drakić je istakla namjeru da se više investicija privuče u proizvodne djelatnosti – industriju, poljoprivredu, energetiku, kao i u IT sektor.

 
Potpredsjednik Radovanović je kazao da Komora u radu koristi najbolje prakse kolega iz Njemačke i Austrije, posebno ističući njenu ulogu u promociji investicija. Najavio je za početak naredne godine sastanak u Privrednoj komori s predstavnicima diplomatsko-konzularnih predstavništva gdje će biti predstavljeni investicioni potencijali i stanje crnogorske ekonomije.

“Ambasada podstiče saradnju kompanija. Želimo da s vama iznađemo najbolji način za njihovo povezivanje, bilo kroz organizaciju konferencija ili poslovnih foruma, kako bi se postigli konkretni rezultati susreta privrednika naše dvije države”, rekao je ambasador Felten.

Prema njegovim riječima, postoji značajno interesovanje njemačkih investitora za ulaganje u Crnu Goru, naročito u obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom, a ono na čemu oni insistiraju je politička stabilnost i uređena prostorno-planska dokumentacija.

“Zainteresovani smo za napredak u usvajanju Zakona o upravljanju otpadom i njemački GIZ može pružiti značajnu podršku u njegovoj primjeni”, kazao je on.

Ambasador ističe da u Njemačkoj postoji dosta privatnih kompanija koje se bave upravljanjem otpada pa ga je interesovalo postoji li kod nas perspektiva za takve investicije u ovu oblast.

Tokom sastanka bilo je riječi i o dolasku Lidla u našu zemlju. Ambasador je istakao veliku ulogu koju ima ovaj njemački lanac trgovina za promociju proizvoda zemlje u kojoj posluje i izvan njenih granica, kroz plasman preko međunarodne mreže svojih prodavnica.

U radu sastanka učestvovala je i Jelena Adžić iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR