Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bojović: Ekonomska politika nove vlasti primjer partijskog juriša na javne resurse

Ekonomija

Comments 0

Bojović: Ekonomska politika nove vlasti primjer partijskog juriša na javne resurse

Autor: Antena M

  • Viber

“Crna Gora je siromašna država u kojoj ubjedljiva većina građana živi loše ili skromno, pod kreditnim zaduženjima i bez štednje. Takvo stanje je nasljeđeno od DPSa i njegovih saveznika, ali takvo stanje je i danas”, saopštio je programski koordinator GI 21. Maj Rade Bojović.

Kako kaže, do promjene vlasti imali smo oligarhijski kapitalizam, kleptokratiju i korupciju, ekstraktivne ekonomske institucije i državu koja je primarno bila u funkciji interesa DPSa, njegovih lidera i krupnog kapitala. 

“DPS država je bila rasipnička država sa partitokratizovanim i golemim javnim sektorom, povlašćenim biznismenima, niskom prosječnom zaradom i javnim finansijama oslonjenim na neumjereno zaduživanje. Današnja raznesena država koja je proizvod dvije subverzivne i nekompetentne vlade takođe je primjer pogubne ekonomske politike”, ističe on.

Prema njegovim riječima, nova vlast se posvetila očuvanju naslijeđenog stanja uključujući potrošačko zaduživanje, demagoški forsira neodržive socijalne izdatke, administrativno je povećala prosječne zarade u cilju pridobijanja glasova i štetočinski je eksperimentisala sa javnim politikama. 

“Tako da danas imamo i neodrživ model finansiranja javne zdravstvene zaštite kao posljedicu bizarne sistemske politike. Istovremeno, nova vlast je fiskalno destimulisala realni biznis povećavajući korporativne i obligacione poreze za oko 70%, pritom donoseći i niz nesprovodljivih poreskih mjera”, kaže Bojović.

Kako dodaje, dok se DPS trudio da bezrezervno i neselektivno privlači strane investitore i stranu radnu snagu, neznavena opozicija koja je postala vlast potrudila se da demotiviše i domaće preduzetništvo i strane investitore, pa je ekonomsku politiku svela na socijalnu redistribuciju, nastavak partijskog zapošljavanja, održavanje parazitskog javnog sektora, kao i nova zaduživanja praćena stagnantnim ili sniženim državnim kreditnim rejtingom.

“Sveukupno, ekonomska politika DPSa bila je predatorska i u funkciji izrazite manjine, dok je ekonomska politika nove vlasti primjer amaterizma, socijalnog populizma bez realne ekonomske podloge, institucionalnih štetočinskih eksperimenata, fiskalnog ataka na biznis i poreske nesigurnosti, kao i partijskog juriša na javne resurse”, zaključio je Bojović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR