14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Ekonomija

Comments 0

Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Novoodobreni krediti tokom prošle godine iznosili su skoro 1,5 milijardi EUR, što je preko 30 odsto više u odnosu na 2021, pokazuju najnoviji podaci o poslovanju banaka razmatrani na današnjoj sjednici Savjeta Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su rekli da su novoodobreni krediti 18 odsto viši u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

„Kroz ovako intenzivnu kreditnu aktivnost banke su dale puni doprinos oporavku domaće ekonomije“, navodi se u saopštenju CBCG.

Prema preliminarnim podacima dostavljenim od banaka, NPL, odnosno učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim, je na kraju prošle godine iznosilo 5,72 odsto i bilo je na nižem nivou u odnosu na kraj 2021. kada je iznosilo 6,17 odsto.

„Održavanju relativno niskog nivoa NPL-a, uprkos strožijem regulatornom okviru čija je implementacija počela u prošloj godini, doprinijele su sveobuhvatne aktivnosti CBCG“, rekli su iz vrhovne monetarne institucije.

Uz nastavak profitabilnog poslovanja, visoku likvidnost i dobru kapitalizovanost bankarskog sektora, izraženu kroz koeficijent solventnosti iznad 18 odsto, zabilježen je i godišnji rast depozita od skoro 25 odsto, tako da su oni na kraju prošle godine iznosili 5,2 milijarde EUR.

Savjet je razmatrao radnu studiju Dijagnostička analiza inflacije u Crnoj Gori, čiji je cilj da ispita u kojoj mjeri je inflacija u Crnoj Gori zavisna od globalnih faktora, te koliki uticaj na inflaciju imaju faktori sa domaćeg tržišta.

„Rezultati studije su pokazali da je inflacija u Crnoj Gori pod dominantnim uticajem globalnih faktora, u prvom redu rasta cijena hrane i nafte na međunarodnom tržištu. Analize su pokazale da, u vremenima povećanja, odnosno smanjenja poreskih i akciznih opterećenja, i domicilni faktor ima uticaja na kretanje inflacije“, navodi se u saopštenju.

Rezultati te studije, kako se objašnjava, ukazuju na neophodnost sprovođenja strukturnih reformi u oblasti javnog sektora i posebno u segmentu sistema socijalnih davanja.

„Implementacija strukturnih reformi otvorila bi prostor za primjenu fleksibilne fiskalne politike u suočavanju sa negativnim efektima inflacije i zaštiti životnog standarda stanovništva, dok bi suprotno tome, povećavanje plata i socijalnih davanja sa ciljem amortizovanja inflacionog udara samo dalje pothranjivalo inflaciju“, rekli su iz CBCG.

Na današnjoj sjednici Savjet je usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za novembar. Podaci na kraju novembra prošle godine pokazuju da raste broj blokiranih preduzeća, kao i ukupan dug po osnovu koga je izvršeno blokiranje računa, što upućuje na pogoršanu likvidnost realnog sektora.

„Zabrinjavaju i podaci o deficitu tekućeg računa koji je, na kraju septembra prošle godine, iznosio skoro 480 miliona EUR, što je povećanje od preko 90 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, uprkos rastu suficita na računu usluga i doznaka iz inostranstva.

Savjet je donio izmjene i dopune Odluke o statističkim podacima i informacijama koje kreditne institucije dostavljaju CBCG. Izmjena važeće odluke inicirana je u cilju pomjeranja rokova za dostavljanje izvještaja kako bi se kreditnim institucijama obezbijedilo dodatno vrijeme za standardizaciju razvoja internih sistema, što će garantovati kvalitet traženih podataka.

Na današnjoj sjednici razmatrana su i ostala pitanja iz nadležnosti Savjeta CBCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR