12 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kotri Đukanoviću: Ne čuvajte EPCG od mene, nego od sebe

Ekonomija

Comments 2

Kotri Đukanoviću: Ne čuvajte EPCG od mene, nego od sebe

Autor: Antena M

  • Viber

Ekspert za sektor energetike Branko Kotri reagovao je na tekst Gorana Đukanovića koji je objavljen na portalu Biznis CG

Đukanovićev autorski tekst bio je reakcija na Kotrijev tekst za Antenu M, koji je objavljen prošle sedmice. 

Odgovor Kotrija Đukanoviću prenosimo integralno: 

"Gospodine Đukanoviću,

Pročitao sam vaš tekst objavljen na portalu „Biznis CG“ 17. marta sa naslovom „EPCG na braniku slobodne Crne Gore“.

Dvije poruke za početak:

Prva: NE ČUVAJTE ELEKTROPRIVREDU OD MENE, JA POKUŠAVAM DA UKAŽEM NA PROBLEME KOJI SE DEŠAVAJU NJOJ, DA BI BILA BOLJA. SVAKOME PAMETNOM TO JE OD KORISTI!

Druga: ČUVAJTE ELEKTROPRIVREDU OD SEBE! IZMIŠLJANJEM NJENIH PROTIVNIKA I ŠIROKIM SPEKTROM NEISTINA I PODVALA KOJE UKLJUČUJETE U VAŠU „BORBU ZA ELEKTROPRIVREDU“ NEĆETE UČINITI DA BUDE BOLJA.

Nijesam razumio da li se vi javljate kao građanin koji reaguje ili kao samostalni analitičar/konsultant ili PAK kao zaposlenik Elektroprivrede. Nijesam razumio ni zašto ste tekst objavili na portalu koji nije objavio moj tekst. Čudno gospodine! Moglo mi je promaći vaše oglašavanje. Ili ste to namjerno uradili?

Čuvajući lični dignitet, neću nasjesti na vaš pokušaj da na ovom primjeru jasnog nezakonitog korišćenja akumulacija u 2022. godini, i ništa manje i ništa više, problem izmjestite u more mantri koje iz dana u dan plasiraju u oblasti energetike oni kojima se uputi i najmanja kritika u vezi sa načinom i/ili rezultatima njihovog rada.

Gospodine, ne radi se ovdje ni o dugogodišnjem izostanku investicija u proizvodne objekte od strane državnog sektora, o „(ne)sređenoj državi“, o „tzv.tehničkoj Vladi“ o „rastućoj nestabilnosti i predizbornim tenzijama u državi“, o „ratu u Ukrajini“, o „500-godišnjoj suši“........, kako vi to navodite.

Ovdje se radi o vrlo konkretnom lošem poslovnom poduhvatu koji sam precizno opisao i okvalifikovao nezakonitim, što vi izbjegavate da kažete.

Još više, radi se o šteti od najmanje 21 milion eura koja je iz toga proizašla za Elektroprivredu, za budžet njenog vlasnika državu Crnu Goru, samim tim i za građane ove zemlje.

Neću reagovati ni na vaše neosnovane i maliciozne komentare na moj račun, drugim riječima vi udariste nisko i lično, a ja neću ni slično. Ne priliči mi!

Čitajući pažljivo vaš tekst obradovala me sljedeća formulacija: „..... uvoz električne energije u 2022. godini (cijeloj) iznosio je 700.261 MWh (sedamsto hiljada dvjesta šezdeset jedan), po prosječnoj cijeni od 287,6 € /MWh a što je koštalo 201.395.064 € (201 milion 395 hiljada), a izvoz 883.767 MWh, po prosječnoj cijeni 237,8 € MWh, što je rezultiralo prihodom od 210.159.793€“.

Nekoliko je razloga za moju radost:

- Prvo, vidim da ste raspolagali konačnim podacima o izvozu i uvozu električne energije na godišnjem nivou, ja nijesam imao tu privilegiju, pa ne sumnjam da raspolažete i podacima za svaki mjesec;

- Drugo, što ste potvrdili da je cijena po kojoj je Elektroprivreda uvozila električnu energiju u 2022. godini bila veća za 50 eura /MWh ili za 21% od cijene po kojoj je izvršen izvoz. Vratite se na 2021. godinu pa ćete vidjeti da je to slično;

- Treće, što sam iz segmenta vaše konstatacije koji glasi da „...Neto saldo /prihod za godinu po ovom osnovu iznosi 8.764.728 € (8,76 miliona). Neto izvoz je iznosio 183.506Wh“, zaključio da je moja procjena o manje ostvarenom prihodu u transakcijama Elektroprivrede uvoz-izvoz u 2022. godini u iznosu 21 milion eura, bila više nego realna.

Vjerujem da vam je jasno da sam ja računao na isti način kako ste vi došli do pozitivnnog efekta od 8,76 miliona eura, ali za slučaj da je energija reda veličine 150 miliona kilovatsati u martu i aprilu ostala u akumulacijama i da se koristila od juna do avgusta, kako je to utvrđeno energetskim bilansom Crne Gore za 2022. godinu donesenim na osnovu Zakona o energetici.

Ovim bi se smanjio uvoz električne energije za koji sami kažete da je vršen i po cijeni od 800 pa i do 2000 i više eura/MWh u „piku“. Energija iz akumulacija je, vi to dobro znate, energija „pika“.

Da li je Elektroprivreda i uvozila po toj cijeni?

Podatak o cijenama nijesam imao, to meni nije dostupno, pa vam hvala na doprinosu da se još bolje osvijeli dimenzija štete koja je načinjena pražnjenjem akumulacija u martu i aprilu i to ne zbog „15 posto nižih akumulacije“ kako vi manipulišete.
Zaključujem da moj tekst, na čiji ste se sadržaj nerazborito ustremili, nijeste pažljivo pročitali, stoga evo još jednom tabele koja prikazuje sadržaju akumulacija u GWh (milionima kilovatsati) i u procentima u periodu mart – oktobar 2022. godine. Vidi se da je u četri mjeseca zaredom stanje akumulacije bilo manje za preko 100 miliona kWh, čak do 179 miliona kWh:


Podaci o stanju akumulacija u tekstu koji sam objavio su potpuno tačni, pa bi bilo korektno da vi objelodanite mjesečne podatke o cijenama i količinama uvoza i izvoza električne energije za 2022. godinu, i tako omogućite bolji uvid javnosti u problem.

Svima koji razumiju ovu materiju, biće tada jasno šta se dešavalo, a pomoći će da to korektno prenesu onima koji se manje razumiju. Smanjivaće se broj onih koii podliježu populizmu i mantrama koje ste obilato koristitili u vašem tekstu.

Obavještavam vas da stojim iza svake riječi, iza svakog broja i iza svake konstatacije iz svog teksta od 15. marta objavljenog na portalu “ANTENA M“.

Hvala vam na pomoći da učvrstim svoje uvjerenje.

Na to što ste u uvodu i zaklučku teksta koristili riječi kao „manipulacija“, „navođenje na pogrešan i neistinit zaključak“ itd., imam još jednu poruku.

Ne može se gospodine nedostatak argumenata zamjeniti optužujućim teškim riječima i neistinama. Snaga ličnosti se mjeri, između ostalog, i spremnošću da prejaku riječ povuče. Ja to očekujem od vas gospodine." 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

BeLveder

Kao prvo, g-in Kotri je pravi ekspert u oblasti elektroenergetike. Kao drugo, čovjek je i gospodin. Ništa od toga nije Goran Đukanović, odskorašnji savjetnik Mića Đukanovića. Prije toga Goran Đukanović je radio, tj. za ništa primao platu, u KAP-u. Sad može pomoći Miću u EPCG Željezara za "konstrukcije i podkonstrukcije"...Sprdnja ..

Vlajko

Gdine Djukanovicu, pisete iz ugla pomocnika dir u EPCG ejr ste tamo zaposleni, Ako je ko trebalo da odgovori to je PR sluzba kompanije a ne da se ne potpisete ili glumite analiticara. Pitanje je sta ce analiticar za aluminijum sa poslom u EPCG, da pise regovanja ,jer drugog posla tamo nemate?!