17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Institut Igalo zatražio novi avans u iznosu 1,65 miliona eura

Izvor: RTHN

Ekonomija

Comments 0

Institut Igalo zatražio novi avans u iznosu 1,65 miliona eura

Izvor: RTHN

Autor: Antena M

  • Viber

Informacijom o radu opštinske Komisije za sagledavanje i praćenje stanja u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ AD Igalo počela je 13. redovna sjednica SO Herceg Novi. Poručeno je da je ta ustanova tražila novi avans od 1,65 miliona eura.

Predsjednik SO HN Ivan Otović kazao je da se značaj komisije ogleda u tome da je lokalna uprava pokazala, kao u slučaju Bolnice Meljine, da je spremna da se istinski bavi pitanjima od suštinske važnosti za razvoj grada.

“Nažalost, nismo imali nikakva zakonska ovlašćenja, iako su mnogi očekivali da će ova komisija riješiti određene probleme. Možda smo u nekim segmentima podbacili, ali bili smo ograničen sa brojnih strana. Ali smo pokazali želju i volju da se uključimo u ovaj proces. Siguran sam da može bolje i više”, poručio je on.

Otović smara da se u budućem periodu kroz dijalog mogu riješiti brojni problemi.

Odbornica Demokrata Tamara Vujović podsjetila je na dvije održane sjednice Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

“Ministar finansija nas je upravo 8. maja informisao da je češka kompanija Filbert koja je imala rok do 8. maja da se izjasni nije do tada dostavila pozitivne namjere te da se peti tender za prodaju većinskog državnog kapitala Instituta Igalo može smatrati neuspješno okončanim. Novost je i da je u vezi duga Instituta prema Jugobanci imao razgovore sa ministrom finansija Srbije gdje su iskazane pozitivne namjere države Srbije da se na svaki način uključi u rješavanje pitanja ovog duga, da li kroz smještaj pacijenata ili neki drugi način u zakonskim okvirima. Takođe nas je izvjestio da nema smetnji da Institut Igalo ponovo zatraži avans koji će kroz rad sa fondovskim pacijentima isplatiti”, kazala je Vujović.

Na tom sastanku predsjednik Odbora direktora Draško Rašković je informisao odbor da ima informacije da manjinski akcionar Žarko Rakčević ima želju i volju da proda svoj paket akcija državi.

“Jedna od dugoročnih ideja države jeste da kupi dodatne akcije a ukoliko bi kupila 28 odsto koje su u najvećeg manjinskog akcionara i time bi postala vlasnik više od dvije trećine Instituta i tada bi mogla strateški da upravlja Institutom”, kazala je Vujović.

Predstavnici resornih ministarstava, kazala je Vujović, insistirali su na profesionalizaciji menadžmenta Instituta a a što se tiče strateškog i dugoročnog plana rješavanja problema Instituta u opciji je nekoliko ideja: otkup akcija, privatno-javno partnerstvo ili kontrolisana i transparentna privatizacija.

Odbornik Marko Lučić kao član opštinske komisije, naveo je da su na pet, šest sastanaka uradili koliko su mogli, izvršili medijski pritisak da se pokrene rješavanje pitanja Instituta. Analizirajući situaciju podsjetio je da radnici četiri mjeseca nisu primili plate.

“Za 30 godina DPS-a napravljeno je 30 miliona duga. Nije jasno zašto novi menadžement nije uradio eksternu reviziju koja bi pokazala odgovornost prema haosu i potrebe za određenim mjerama. Revizija bi donijela presjek stanja poslovanja i platformu za planiranje oporavka Instituta. Prethodno bi trebalo uraditi sistematizaciju, pokrenuti marketing prodaju da se nađu nova tržišta za dovođenje novih pacijenata”, kazao je Lučić i ukazao na loš odnos.

Ministarstva zdravlja prema Institutu. On je apelovao je na Vladu da što prije uplati sredstva Institutu, kako bi se podijelile barem dvije plate u narednih 10 dana.

Član komisije, Nikola Radman poručio je da je Institut priča koju je zamrsila politika, gdje je situacijau kojoj većinski vlasnik, kao ni menadžment nemaju neophodnu strategiju za rješavanje problema.

Podsjetio je na nedavnu promjenu u Odboru direktora, koji je, kako je kazao, maksimalnom brzinom riješio nekoliko pitanja, među njima i usvajanje kolektivnog ugovora.

Nakon odustajanja češkog konzorcijua Filibert i bez konkretne strategije, vrijeme će pokazati šta će biti sa Institutom, smatra Radman.

“Zahtjev za akontaciju je poslat. Bio je uslov da se do slanja novog zahtjeva za akontaciju završe usluge iz prethodnog. Koliko imam informaciju, usluge su završene. Dakle, nema smetnje da Fond može da obezbjedi avans koji bi eventualno pokrio nekoliko plata i, nadam se, olakšao zaposlenima situaciju”, kazao je on.

Radman je mišljenja da će ovaj problem biti riješen nakon novih parlamentarnih izbora.

Odbornik Zoran Lazarević, koji je član i opštinske komisije ali i Tenderske komisije kazao je da formalno pravno nemaju nikakvu ponudu kupca i da očekuje da će na sjednici u petak to moći i da zaključe.

Pitanje imovine je, kako je rekao, razmatrano i u prethodnom sazivu Tenderske komisije i Savjet za privatizaciju koji kada je išao u pregovore imao je u vidu i tu problematiku.

“Ne postoji elementarna pretpostavka o uspješnosti ni menadžmenta, Borda, Tenderske komisije bez rješavanja pitanja imovine. Ne zna se pravni status imovine, odnosno pravni status Instituta. To može da se riješi jedino kroz institucije sistema, odnosno, na katastru ili sudu, kako bi bilo šta mogli da radimo”, rekao je Lazarević.

On je kazao da je Institut juče podnio zahtjev za avansnu uplatu u iznosu od 1, 65 miliona eura.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR