13 °

max 24 ° / min 13 °

Srijeda

08.05.

24° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović: Krize u svjetskoj ekonomiji česte, ali prebrodive; Žugić: Bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije

Ekonomija

Comments 1

Abazović: Krize u svjetskoj ekonomiji česte, ali prebrodive; Žugić: Bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije

Autor: Antena M

  • Viber

Saradnja, partnerstvo i uzajamna podrška unutar Konstituence osnov su za strateško djelovanje u pravcu dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja pojedinačnih zemalja i snaženja otpornosti globalne ekonomije“, poručeno je sa godišnjeg sastanka Belgijsko-holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji se 25. i 26. maja održava u Tivtu, a čiji su domaćini Ministarstvo finansija i Centralna banka Crne Gore.

Ovaj važan događaj koji je okupio najviše predstavnike fiskalne i monetarne vlasti 16 zemalja članica Konstituence zvanično su otvorili predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Dritan Abazović, dok su uvodna obraćanja imali izvršni direktor MMF-a Paul Hilbers, izvršni direktor Svjetske banke Koen Davidse, ministar finansija Aleksandar Damjanović i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

Otvarajući skup, Milatović je istakao da je „Crna Gora, u prethodne tri godine, nakon političkih promjena, ostvarila odlične ekonomske rezultate, te da bilježi potpuni oporavak ekonomske aktivnosti, narušene kovid krizom, što potvrđuju smanjenje državnog duga u odnosu na BDP, kao i najniža stopa nezaposlenosti od obnove nezavisnosti“. 

Predsjednik je dodao i da su značajno povećanje minimalne i prosječne zarade, smanjenje nejednakosti i siromaštva u društvu, te brojne strukturne reforme koje su sprovedene dobar temelj za održiviji model ekonomskog razvoja, koji bi u narednom periodu morao da donese još brži rast životnog standarda građana.

“Svjedoci smo da su krize u svjetskoj ekonomiji česte, ali i prebrodive. Stoga neizmjerno vjerujem u mogućnost međusobnog povezivanja, kako u cilju bržeg ekonomskog razvoja pojedinačnih zemalja, tako i globalne stabilnosti. Na temelju zajedničkih inicijativa, reformatorskom talasu i sinergiji, vjerujem da ćemo uskoro okrenuti novu, svjetliju stranicu crnogorske, ali i ekonomija svih naših zemalja”, poručio je Abazović.

Damjanović je iskazao uvjerenje da je „najrelevantniji skup iz oblasti finansija, čiji smo ponosni domaćini, prilika da, kako međusobno, na nivou država članica Konstituence, tako i jačanjem partnerstva sa krovnim međunarodnim finansijskim institucijama kao što su Svjetska banka i MMF trasiramo put ka sigurnom privrednom rastu i razvoju i stabilnim javnim finansijama.”

Žugić je istakao da je ovaj skup rezultat odlične saradnje koju CBCG ima sa MMF-om i Svjetskom bankom, kao i centralnim bankama zemalja članica Konstituence.

„Pokazatelji poslovanja banaka i ocjene međunarodnih institucija potvrđuju da je bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije, te kao takav daje značajan doprinos finansijskoj stabilnosti zemlje“, kazao je Žugić.

Izvršni direktori Hilbers i Davidse istakli su da su ovakvi sastanci odlična prilika da predstavnici MMF-a i Svjetske banke razgovaraju sa zemljama članicama Konstituence o ekonomskim izgledima i podršci regionu. Učesnicima skupa su se obratili Antonella Bassani, potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i Alfonso Garcia Mora, potpredsjednik Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u Svjetskoj banci, dok je Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, imao izlaganje u video formatu.

U nastavku skupa biće održane dvije sesije na kojima će se diskutovati o ekonomskoj stabilnosti i o migracijama, dok će se na marginama sastanka održati više bilateralnih sastanaka. 

Događaju u Tivtu prisustvovalo je više od 100 delegata iz 16 zemalja članica Konstituence (Jermenija, Bugarska, Belgija, Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Holandija, Rumunija, Andora i Crna Gora), među kojima su najviši zvaničnici MMF-a i Svjetske banke, kao i ministri finansija i guverneri centralnih banaka.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR