33 °

max 33 ° / min 22 °

Nedjelja

23.06.

33° / 22°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

31° / 20°

Srijeda

26.06.

33° / 22°

Četvrtak

27.06.

30° / 20°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada pokazala odsustvo pristojnosti, razuma i etike

Ekonomija

Comments 0

Vlada pokazala odsustvo pristojnosti, razuma i etike

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Odluka Vlade i državnog-javnog preduzeća Morsko dobro da trajektima, koje su kupili za liniju Kamenari – Lepetane, daju imena ,,Trideseti avgust“ i ,,Ruka pravde“ pokazuje ne samo odsustvo pristojnosti, razuma i etike, nego pokazuje njihovo shvatanje da su oni, s minornom podrškom među građanima, vlasnici svega u Crnoj Gori i da mogu raditi sve što im padne na pamet, saopštio je Pobjedi konsultant za komunikacije Miodrag Strugar.

Ekonomska analitičarka i bivša državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica je, komentarišući nazive trajekata, ocijenila za Pobjedu da se predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra ,,nejunački“ bavio politikantskim kumstvom ,,grčki-dovezenoj-catari“. Kasalica je upozorila i da je ,,neupitna građanska tekovina časnog 30. avgusta“ poražena u prethodne tri godine mehanizmima nemilosrdnog zapošljavanja u državnim preduzećima i javnoj upravi.

Predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro i funkcioner Ure Blažo Rađenović najavio je da će trajekt ,,Telamon“, koji je to javno preduzeće kupilo prije petnaestak dana, u Crnoj Gori biti registrovan pod imenom ,,Ruka pravde“.

Morsko dobro je početkom marta kupilo trajekt ,,Prizna“, star 53 godine u Hrvatskoj. To plovilo je kasnije preimenovano u ,,Trideseti avgust“, na preporuku i molbu lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića.

Nepoštovanje pomorske tradicije

- Ovo jasno pokazuje ne samo odsustvo pristojnosti, odsustvo razuma, etike i odsustvo želje za poštovanjem onog dijela lijepe i svevremenske tradicije i Boke i Crne Gore, nego njihovog shvatanja da su oni, s minornom podrškom među građanima, vlasnici svega u Crnoj Gori i da mogu raditi sve što im padne na pamet i dokle im njihova pamet doseže i to argumentovati (pre)glasnim objašnjenjima i mahanjem rukama. Jer, misle, izbori su, pa im sve može biti – kazao je Strugar.

Prema njegovim riječima trenutni donosioci odluka ne znaju za pomorsku tradiciju Boke, ne znaju imena toponima Boke, a ,,njihova kreativnost ne dopire dalje od predizbornih slogana i demagoških fraza“.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je u petak saopštio da ne vidi zašto se oko imena trajekta ,,Ruka pravde“ pravi buka.

- Neutralno je, a vrijednosno jako dobro određeno. Ne znam zašto bi iko, ko je dobronamjeran, imao problem oko imena, oko vrijednosne orijentacije. Moglo je ,,pravda za građane“ ali generalno to treba da odredi naš ukupni društveni ambijent u narednom periodu - ocijenio je Abazović.

Ekonomska analitičarka i bivša državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica ocijenila je da se ,,na kraju nerazvojnog mandata premijera Dritana Abazovića“, predsjednik UO Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom ,,nejunački“ bavio politikantskim kumstvom grčki-dovezenoj-catari, što je ,,javno, kao i oko pitanja pravde, potpuno nevažni događaj...“ - Ekonomski, iako je građanski zahtjevno, treba čuvati nadu da pravosudne institucije umiju pročitati dokumentacione tragove lomljenja zakona radi partijskih interesa skučenih sujetnosti, prepunih pizme što ,,nematematikom“ ne mogu da zgrnu za tri-šest mjeseci ono, što su po njima ,,oni ranije“ zgrtali trideset godina. Tako su proizveli entropiju sistema, ne uviđajući koliko ne umiju da se sakriju iza partijskog (,,građana“) kada ubijaju ekonomski-korisno – rekla je Kasalica. 

Političko osvetništvo

Ona je navela da živimo vrijeme gdje su, kako kaže, zbog ozbiljne političke emocije-mržnje, radni profili sa održivim znanjima prihvatili da je političko osvetništvo ,,kredibilno sredstvo / izmjeriv fakticitet za uneređenje zajedničkom kućom - crnogorskom ekonomijom“.

- Ovo nesumnjivo dokumentuje činjenica da su se crnogorske javne finansije niz mjeseci neosnovano lišile legitimnih prihoda, pa je takvo izabrano činjenje države završilo u jačanju ,,sive ekonomije“ u zemlji – naglasila je Kasalica i dodala da su zbog toga rizici i dalje značajni.

- Prvo, JP za upravljanje morskim dobrom od 2013. nije uskladilo poslovanje, što je moralo shodno slovu i duhu zakona; ili, moralo se sprovesti budžetsko usklađivanje shodno preporukama DRI. Drugo, ,,prilagođavanjem“ u slamanju odredbi o javnim nabavkama i neoliberalno-boljševičkom propagandom o javnom interesu, 43. vlada je kreirala osnove za težak odštetni zahtjev. Treće, objavljen je tender za nabavku trajekata i raznih rezervnih djelova u vrijednosti od 6,7 miliona eura, što će uz PDV dostići osam miliona – navela je Kasalica. Ona dodaje da se treba objektivno postaviti pitanje - šta se kupuje.

- Informacije iz napomena privrednog društva na kraju 2022. godine prikazuju neto sadašnju vrijednost trajekata i rezervnih djelova u iznosu do 3,2 miliona eura. Ova trojaka, održiva skupina podataka predstavlja neoborive dokaze o nedomaćinskom odnosu prema ekonomskim resursima zemlje od strane 43. vlade, kao i istovremene dokaze o štetočinstvu, koji će ostati u analima administrativnog urušavanja izvedenog u režiji profila dalekih od odgovornih administrativaca i menadžera – kazala je Kasalica.

Odluke

Morsko dobro je u februaru, odlukom Vlade, preuzelo od kompanije Pomorski saobraćaj organizaciju i održavanje trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari – Lepetane. Prevoz na toj liniji je do maja organizovan sa samo dva trajekta - ,,Vasilije“ i ,, Trideseti avgust“, čiji je ukupni kapacitet 60 automobila. Zbog nedovoljnog kapaciteta ova dva plovila na oba trajektna prilaza imali smo svakodnevno kilometarske kolone automobila, zastoje i gužve u oba putna pravca.

Morsko dobro je 4. maja uzelo u zakup trajekt ,,Igalo“ kompanije Pomorski saobraćaj, nakon čega je počela i naplata prevoza. Morsko dobro će i narednih 28 dana nastaviti sa zakupom trajekta ,,Igalo“, imajući u vidu da se Pomorski saobraćaj prijavio na oglas jednostavne nabavke za zakup trajekta i ponudio 24.998,96 eura bez uračunatog PDV-a. Morsko dobro je ove sedmice raspisalo tender i to prvi put otvoreni postupak, vrijedan 8,1 milion eura sa PDV-om, za nabavku šest trajekata i rezervnih djelova. Sudeći po tehničkoj specifikaciji i broju traženih brodova da se naslutiti da je postignut dogovor između vlasnika Pomorskog saobraćaja Duška i Dejana Bana i Vlade, odnosno Morskog dobra.

Uobičajeni rok za predaju ponuda skraćen je na 15 dana, pa ih je moguće dostaviti do 15. juna. Podsjećamo da je Vlada 9. februara na elektronskoj sjednici zaključila da treba raskinuti ugovor sa Pomorskim saobraćajem, jer nemaju koncesiju i u tom trenutku zadužila potpuno nespremno državno preduzeće Morsko dobro da preuzme obavljanje djelatnosti linijskog saobraćaja na relaciji Kamenari – Lepetane.

Morsko dobro je 17. februara postupilo po naređenju i o raskidu ugovora obavijestilo Pomorski saobraćaj. Morsko dobro je početkom marta kupilo trajekt ,,Prizna“, star 53 godine u Hrvatskoj po cijeni od 569 hiljada eura od kompanije ABM Tours, koja je prije nekoliko mjeseci to isto plovilo kupilo od Jadrolinije za 252 hiljade eura. To plovilo je preimenovano u ,, Trideseti avgust“. Hrvatska agencija ABM bila je jedini ponuđač u postupku javne nabavke JP Morsko dobro, bez prethodnog oglašavanja. Odluku da se ,,Prizna“ trguje bez oglašavanja i po hitnom postupku omogućila im je Vlada 24. februara, koja je procijenila da se radi o nabavci u javnom interesu. Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom kupovine tog trajekta. Morsko dobro kupilo je prije petnaestak dana trajekt ,,Telamon“ od grčke kompanije Karaiskakis Shipping Company za 3,2 miliona eura (bez uračunatog PDV-a).

Nemilosrdno zapošljavanje

Političke partije, pobjednice posljednjih parlamentarnih izbora iz avgusta 2020. godine, godinama su ranije kritikovale bivši režim predvođen DPS-om zbog partijskog zapošljavanja svojih kadrova u državnim preduzećima i javnoj upravi. Međutim u posljednje dvije i po godine smo svjedoci da su državna preduzeća posebno iz energetskog sektora postala prepoznata po ogromnom partijskom zapošljavanju i korišćenju za političku, odnosno partijsku promociju.

Kasalica je, komentarišući koliko je ovakvo kadriranje i politizovanje u državnim preduzećima štetno za te kompanije i samu državu, kazala da je sistemski odavno bilo sazrelo vrijeme da se inkluzivnost zapošljavanja u javnom sektoru promišljeno odradi.

- Okončalo se u tridesetomjesečnom uvećanju fiskalnih rizika budžeta. Neupitna građanska tekovina časnog 30. avgusta je poražena mehanizmima nemilosrdnog zapošljavanja, po tragu nekadašnje najvažnije partije iz 90-ih, kada su se ekonomske zakonomjernosti u zemlji namjerno kršile. Mnogo prije se odustalo od kadriranja zbog nevelikog tržišta znanja i neupitnih biografija, što je objektivni limit crnogorskog tržišta. Zato je zanovljen eldorado ,,malo tvojih, ponajviše mojih, malo njihovih, malo onih koji me čuvaju, najmanje onih koji nešto znaju, ali u većini onih, koji ništa ne rade niti umiju, ali je neko zvao za njih...“ u dodatnom zapošljavanju – navela je Kasalica.

Prema njenim riječima ulaskom u timove koji moraju da poštuju zakone i služe poreskim obveznicima ,,brzo je bilo jasno da je većina i dalje zarobljena neznanjem (ponegdje namjernim), a tada su činovničko-uspavaljujući modeli usporavanja u realizaciji neophodnih aktivnosti orobljavaljali institucije, obilježavajući kaljugu jeftinog političarenja“.

- Cilj je trebalo da bude da se ide prema boljem na kraju svakog radnog dana, posebno nakon povećanja zarada najvećem korpusu zaposlenih u javnom sektoru. Tome se radno uopšte nije služilo, već su se uneredili temelji crnogorske ekonomije, produbljujući dno neznanja. Pa se tekuće razmaženo, uz sindikalne prijetnje, traže nova povećanja zarada – kazala je Kasalica i dodala da je imparcijalno jasno da se kvalitet javne usluge nije unaprijedio ,,što je pokazalo koliko je malo odgovornosti unutar sistema da se odradi koristan i izmjeriv posao za poreske obveznike/ potrošače/ pacijente/ đake i studente/ zaposlene/ građane/ke“.

- Rječitije: oni od ranije su se bojali ,,njega“, pa su poštovali bar formu zakona. Ovi kao novi se nijesu niti boje ,,njih“; skoro im je svejedno što su im radni zadaci i obaveze u formi ili duhu zakona, a kad ih bilo ko iz zakulisnih šema netransparentnih uticaja zovne, odmah ,,nehrabro“ zvoncaju oko ,,onih od ranije“; nekome drugom predaju da pripremi i potpiše sporno i niko ih ne pita - što činite, zar ne vidite da uneređujete kuću u kojoj živite i radite. Paralelno, slabašni lideri/ke pristaju(jali su) na okovanost lažnom moći, viseći na telefonima da im ne promakne kakav prostor ,,učinjenosti“, koji ne snaži i ne služi zajednici – rekla je Kasalica.

Ona je ocijenila da crnogorski regulatorni okvir nije reformski nedostatan, no, kako je kazala, bio je i ostaje obilježen toksičnim praksama starih i novih pravnika administracije ,,nesposobnih da poštuju svetinju upravnog postupka, kao i svetilišta zakonomjernih planova u vezi sa ljudskim resursima i budžetskim okvirima“.

- Stoga, da li treba čuvati nadu da naredni tim izvršne vlasti neće nastaviti ovo ružno vrijeme bez časti i morala, bez stida i srama, bez odgovornosti za timsku kulturu i etičnost, odnosno za poštovanje poreskih obveznika, pa će iznaći institucionalnu i političku kičmenost u razmatranjima i postupanjima s ciljem da ojača dobru uspomenu 30. avgusta, koja je obavezivala da se sistemski upije najvažnije iskustvo održivog ekonomskog razvoja: koju životnu i profesionalnu obaveznost nameće i zahtijeva rad u javnom sektoru – navela je Kasalica.

Kasalica: Ministarka Novaković-Đurović ovjerila zakonsko nasilje

Kasalica je ocijenila da, struktovno, treba imati minimum razumijevanja prema ,,mladim menadžerima Morskog dobra“.

- Još ne shvataju da trebaju da se boje posljedica nezakonitog rada. To ne treba imati prema nasilju u zakonima koje je ovjerila ministrica ekologije (prim. aut. ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović), a što su pretjeranom-bukom-bez-fakata tražili gradonačelnici dvije(tri?) primorske opštine, koji zajedno nemaju niti nadležnosti, niti znanja oko aktivnosti koncesije trajektnom linijom – istakla je Kasalica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR