17 °

max 17 ° / min 12 °

Petak

01.12.

17° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Damjanović: Pratimo rast cijena goriva i spremni smo na reakciju ukoliko bude većih poremećaja na tržištu

Izvor: Gradski.me

Ekonomija

Comments 0

Damjanović: Pratimo rast cijena goriva i spremni smo na reakciju ukoliko bude većih poremećaja na tržištu

Izvor: Gradski.me

Autor: Antena M

  • Viber

Pratimo rast cijena goriva i spremni smo na reakciju ukoliko bude većih poremećaja na tržištu. Jedna mjera stoji kao mogućnost a to je da smanjimo nivo akciza i na taj način utičemo na rast cijena, kazao je odlazeći ministar finansija Aleksandar Damjanović gostujući u emisiji “Takulin” na Gradskoj RTV.

Damjanović ističe da se pažljivo prati dinamika kretanja cijena goriva, te da će turistička potsezona u septembru biti jedan od faktora kod odlučivanja da li uvoditi posebne mjere kao vid podrške smanjenju cijene goriva

“Podsjetiću vas da smo ne tako davno imali sedam puta uzastopno smanjenje cijene goriva. U ovom trenutku cijena goriva u Crnoj Gori je kada je riječ o dizelu nešto niža nego što je u Srbiji, na Kosovu i Albaniji, a veća je nego što je u BiH, Makedoniji, slično je i sa ostalim gorivima, odnosno pozicijom Crne Gore u regionu”, istakao je Damjanović.

Podsjeća da je Vlada tokom prethodnog perioda više puta reagovala umanjenjem akciza i predočava da će ukoliko bude potrebno to raditi i ubuduće.

“Svakodnevno smo u komunikaciji, pravimo analize. Nije zanemarljivo ni to da smo kod sedmostrukog umanjenja cijene goriva od maja prošle godine do februara ove, ustupili privredi i građanima 50 miliona eura. Ono što je žalosna činjenica jeste da dio privrede, govorim o dijelu koji se odnosi na maloprodajne i trgovinske lance, nije adekvatno reagovao. Umanjenje cijena goriva tada nije u bilo kojem obimu smanjilo nivo njihovih maloprodajnih cijena. Naprotiv, bez obzira na smanjenje goriva imali smo konstantno povećanje marži i cijena i nikad već profite maloprodajnih lanaca”, istakao je Damjanović.

Upitan da li se u razmišlja o dugoročnim mjerama kojima bi se mogla preduprijediti dalja poskupljenja cijene Goriva Damjanović je kazao da će dužina i trajanje poremećaja cijena goriva zavisiti od rata koji bijesni na tlu Evrope, ali i od drugih faktora.

“Crna Gora nije proizvođač niti utiče na berzansku cijenu robe. Kao što znate cijena zavisi od odluka OPEK-a i zemalja proizvođača nafte”, ističe Damjanović.

Naglašava da su osim u dijelu cjenovne politike sa akcizama i ostalim inputima koji spadaju u način formiranja cijene u Crnoj Gori sada postoje uslovi da se krene u keriranje strateških rezervi nafte.

“Ti uslovi su ostvareni nakon 15 godina spora sa Jugopetrolom oko vlasništva nad dijelom silosa u Luci Bar. Kreiranje strateških rezervi važno je, prije svega, zbog eventualnih nestašica i poremećaja u snabdijevanju ali može biti i jedan vid oruđa ili mjere za kontrolu cijena. Generalno se cijene slično formiraju i u regionu iznosi akciza variraju ali kada se prevedu na kupovnu moć nisu mnogo različiti. Vidim da Srbija pokušava da poveća akcize. Mi to nećemo raditi, naprotiv”, zaključio je Damjanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR