9 °

max 16 ° / min 9 °

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

17° / 12°

Petak

01.03.

16° / 11°

Subota

02.03.

13° / 11°

Nedjelja

03.03.

13° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Još jedan korak ka unapređenju efikasnosti trgovinskih politika u BiH i  usklađenosti sa standardima EU

Ekonomija

Comments 0

Još jedan korak ka unapređenju efikasnosti trgovinskih politika u BiH i usklađenosti sa standardima EU

Autor: Antena M

  • Viber

Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH dodijelila je danas prvi sertifikat za ovlašćenog privrednog subjekta (OPS, eng. Authorised Economic Operator - AEO) u Bosni i Hercegovini kompaniji NELT, što predstavlja važan korak ka unapređenju trgovinskih procesa u zemlji.

Program AEO podstiče partnerstvo između carinskih organa i privatnog sektora kako bi se osigurale pojednostavljene carinske procedure, veća sigurnost trgovine i veća konkurentnost.

Evropska unija igra ključnu ulogu u unapređenju trgovinskih i carinskih sposobnosti Bosne i Hercegovine s ciljem racionalizacije carinskih procesa, jačanja međunarodne trgovine i usklađivanja sa standardima EU.

“Danas proslavljamo ne samo prvu dodjelu sertifikata ovlašćenog privrednog subjekta, već i duh saradnje između Evropske unije, Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i poslovne zajednice BiH. EU kontinuirano podržava BiH u poboljšanju sigurnosti međunarodne trgovine i njenom usklađivanju sa standardima EU što će pomoći kompanijama da smanje vrijeme i troškove u međunarodnoj trgovini i ojačaju svoju pouzdanost kao poslovnih partnera. Finansijska pomoć i ekspertiza EU koja se pruža BiH u sektoru trgovine direktno doprinosi implementaciji reformske agende za trgovinu i konkurentnost u CEFTA-i u skladu sa zahtjevima procesa približavanja EU”, rekao je šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero.

Program OPS u Bosni i Hercegovini pokrenut je u avgustu 2022. godine s ciljem pojednostavljenja carinskih procedura za preduzeća. Pored pogodnosti u domaćoj trgovini, program ima za cilj i međusobno priznavanje sertifikata unutar CEFTA regiona, omogućavajući ovlašćenim privrednim subjektima da uživaju u pojednostavljenim carinskim procedurama širom regiona. Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH  planira uskoro podnijeti zahtjev za međusobno priznavanje OPS sertifikata, po uzoru na druge zemlje CEFTA regiona poput Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, koje su već preduzele ovaj značajan korak.

Vladimir Dragičević, zamjenik direktora Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje izjavio je da kompanija koja od UINO dobije sertifikat da je Ovlašteni privredni subjekat znači da je uspostavila poslovne procese i standarde koji podrazumijevaju veći stepen povjerenja kod carinskog organa, što će s jedne strane uticati na lakše, brže i jednostavnije sprovođenje carinskih procedura u BiH, ali i kod carinskih organa drugih zemalja onog trenutka kada budu potpisani ugovori o međusobnom priznanju AEO sertifikata.

Regionalni projekat „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“ koji sufinansira EU, a implementira GIZ, igra ključnu ulogu u podršci OPS programu u regionu. Ova pomoć kroz projekat koji se sprovodi u ime Evropske unije i Vlade Njemačke je dovela do značajnog povećanja broja kompanija koje su dobile status OPS, sa samo osam OPS sertifikata izdatih u 2017. na preko 200 sertifikata do 2023. godine.

Goran Cerovina, generalni direktor Nelta je ocijenio da je ta kompanija sticanjem AEO statusa dobila mogućnost da zaokruži carinska pojednostavljenja koja koristi – kućno uvozno carinjenje, status ovlašćenog primaoca i carinsko skladištenje.

„Za nas ovaj status znači mnogo. UINO nas je prepoznala kao partnera i kompaniju koja je pouzdana, društveno odgovorna i koja ima sistem kojim obezbjeđuje sigurnost, bezbjednost i ispravnost pošiljki, čime zadovoljavamo sva načela i principe na kojima se temelji OPS/AEO. Izuzetno nam je drago da idemo u korak i sa ostalim članicama Nelt Grupe koje već imaju AEO status“, ocijenio je on.

"Program OPS je dokaz opredijeljenosti Bosne i Hercegovine u jačanju poslovnog okruženja. Ovo je ustvari jedna od najnaprednijih inicijativa za olakšavanje trgovine, čiji je cilj pojednostaviti trgovinske operacije minimalizovanjem vremena isporuke i troškova za trgovce koji ispunjavaju određene kriterijume. Sprovođenje OPS programa prepoznata je i kao jedan od prioriteta CEFTA članica u perspektivi približavanja EU. Postizanjem statusa OPS, kompanije poput NELT-a pokazuju svoju posvećenost sigurnoj i efikasnoj međunarodnoj trgovini", istakla je Lejla Čaluk iz GIZ-a.

EU je pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku UINO-u i posvećena je njegovanju dinamičnog i sigurnog trgovinskog okruženja u BiH. Projekat „EU4Trade“ finansiran od strane EU bio je ključan u modernizaciji trgovinskih praksi u BiH, uključujući razvoj i implementaciju OPS okvira i Studiju mjerenja vremena trajanja carinskih postupaka koja je takođe predstavljena danas.
Studija mjerenja vremena trajanja carinskih postupaka predstavlja značajan korak naprijed u optimizaciji carinskih procedura. Sprovedena uz podršku EU, studija procjenjuje vrijeme potrebno za puštanje robe u promet nakon carinske kontrole, doprinoseći poboljšanju trgovinske efikasnosti.

"Uz pomoć EU, Bosna i Hercegovina čini ključni korak ka stvaranju povoljnijeg okruženja za trgovinu i ulaganja. Pomoć u okviru EU4Trade je usmjerena na obuku službenika UINO-a, razvoj pravnog okvira i kampanje podizanja svijesti, posebno utirući put za Nelt kompaniju, prvi poslovni subjekt u BiH koji je aplicirao za status OPS-a. Studija mjerenja vremena trajanja carinskih postupaka je vrijedan alat za harmonizaciju carinskih procesa i smanjenje trgovinskih uskih grla“, rekao je Andrej Živković, ključni stručnjak u projektu EU4Trade.

Uz to, uz podršku EU4Trade projekta UINO će nastaviti da efikasnije mjeri vrijeme potrebno za carinjenje koristeći novouvedeni alat (digitalnu studiju mjerenja vremena trajanja carinskih postupaka) koji u svakom trenutku pruža precizne, bespapirne i transparentne podatke o vremenima obrade pošiljki. To je značajan korak ka usklađivanju trgovinske prakse BiH sa standardima EU i međunarodnim standardima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR