24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen posjetila energetski projekat koji finansira EU u Podgorici

Ekonomija

Comments 0

Fon der Lajen posjetila energetski projekat koji finansira EU u Podgorici

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posjetila je danas trafostanicu u Podgorici, jedan od 15 elektroprenosnih objekata širom Crne Gore unaprijeđenih zahvaljujući najsavremenijoj opremi koju finansira Evropska unija.

U okviru Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, jednog od vodećih projekata Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, EU je obezbijedila 25 miliona eura bespovratnih donacija za Crnu Goru za poboljšanje domaće prenosne mreže, smanjenje gubitaka u prenosu i isključenja, te snižavanje cijena električne energije za stanovnike, industriju i investitore, navodi se u saopštenju EU Info centra. 

"Ovo je pravi primjer uspjeha – ostvarenog u Crnoj Gori i podržanog od strane EU. Zahvaljujući tome, Crna Gora ima potencijal da postane veliki snabdjevač električne energije u regionu", kazala je predsjednica Evropske komisije.

Ukupna investicija u modernizaciju crnogorske elektroprenosne mreže premašuje 144 miliona eura, na osnovu pristupa Tim Evropa.

Finansira se iz sopstvenih sredstava države, preko Crnogorskog elektroprenosnog sistema – CGES i kombinacijom donacija EU i investicija Italije, Njemačke i EBRD-a.

Crnogorska dionica Transbalkanskog elektroenergetskog koridora ima strateški regionalni značaj, jer omogućava bolju povezanost s elektroprenosnim sistemima Bosne i Hercegovine i Srbije i bližu integraciju regiona u šire evropsko energetsko tržište, navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR