14 °

max 15 ° / min 9 °

Ponedjeljak

04.03.

15° / 9°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

13° / 8°

Četvrtak

07.03.

11° / 7°

Petak

08.03.

13° / 6°

Subota

09.03.

13° / 7°

Nedjelja

10.03.

13° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvaranje rudnika Brskovo sve manje realno? Iz Vlade poručuju da sa zdravljem građana nema igre

Izvor: Sa jučerašnjeg sastanka

Ekonomija

Comments 6

Otvaranje rudnika Brskovo sve manje realno? Iz Vlade poručuju da sa zdravljem građana nema igre

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

U Vladi Crne Gore juče je održan sastanak premijera Milojka Spajića i ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića sa predstavnicima kompanije "Tara resources" koja traži dozvole za otvaranje rudnika Brskovo i sa predstavnicima građana.

Nakon sastanka nije bilo saopštenja za medije, ali je premijer na svom nalogu na mreži X objavio da će Vlada pitanje rudnika u Mojkovcu pokušati da riješi inkluzivno, tako što će saslušati sve strane.

"U otvorenom razgovoru čuli su se brojni razlozi za i protiv.⁣⁣ Ovo je početak konsultacija, želimo da donesemo pravu odluku za građane Mojkovca i cijelu Crnu Goru", navedeno je u objavi Spajića.

Mujović: U velikom smo problemu, sa zdravljem građana nema kompromisa

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović komentarisao je sinoć u emisiji Okvir eventualno otvaranje rudnika Brskovo. 

"Sa zdravljem građana Crne Gore nema igre i nema nikakvog kompromisa. I ovaj ministar neće uraditi i potpisati ništa što je protiv njihovog zdravlja. Sa aspekta onoga što zagovaraju građani Mojkovca oni su decidni u stavu da je propast za Mojkovac, da su se jedva oporavili od rana bivšeg rudnika i da mole nas kao vladu da imamo to na umu i da nikako ne stavljamo so na stare rane", kazao je Mujović.

Dodao je da mu je interes građana prioritet ali da mora i kao predstavnik Vlade Crne Gore da pošalje jasnu poruku da je Vlada ozbiljna i da su strane investicije dobrodošle. 

"Da se ne smijemo igrati sa našom reputacijom, sa stranim ulaganjima, investicijama nekih koji su odabrali Crnu Goru za investicije. Mi smo u velikom problemu. Jedino kako ćemo ga riješiti je pregovori. Sve će biti potpuno transparentno, nijedan sastanak sa bilo kojim investitorom ne želim da održim sam", kazao je Mujović. 

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović naveo je da nijedan projekat neće biti rađen u suprotnosti sa ekološkim standardima.

"Nijedan projekat u CG, radilo se o Brskovu, Komarnici neće biti rađen suprotno onome što su preporuke za poglavlje 27 i neće biti rađeno na uštrb građana. Sve što se bude radilo u narednom periodu u CG moraće biti rađeno po ekološkim standardima. Mi ćemo podržati samo one projekte koji zadovoljavaju ekološke standarde. Niko od nas u Vladi nema za cilj da zaustavlja investicije u Crnoj Gori, ali svi projekti će morati da se rade u skladu sa ekološkim standardima", poručio je Martinović.

Fuštić: Istakli smo sve opasnosti ovog "prljavog" projekta

Miodrag Fuštić iz GI "Zdravi Mojkovac" koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku u Vladi navodi za Antenu M da pozdravljaju pristup premijera Spajića i ministra Mujovića, koji uvažavaju glas građana a ne najavljuju "žrtvovanje", kao što je, kako ističe, ignorantski govorio prethodni premijer.

"Ponovljeni stav uvaženog ministra Mujovića, da je zdravlje građana na prvom mjestu, uliva nadu u rješavanje problema. Razumijemo obzirnost Vlade prema stranim investitorima i shvatamo da je potrebno vrijeme zbog propusta prethodnih Vlada i njihovog 'gledanja kroz prste' koncesionaru.

Mi, građanski aktivisti, još jednom smo istakli sve opasnosti ovog 'prljavog' projekta, sa akcentom na ugrožavanje zdravlja građana, ekonomsku neisplativost ustupanja mineralnih resursa države u vrijednosti preko dvije milijarde eura za neznatnu dobit, koja bi se morala usmjeriti u sanaciju prostora, te ugrožavanje zaštićenih područja i mogućnost gubljenja UNESCO statusa za Nacionalni park 'Durmitor' i rijeku Taru, što država nipošto ne smije da dozvoli", kaže Fuštić. 

Ukazali su, kaže, da otvaranje rudnika nije budućnost za Mojkovac.

"Već završetak započetog projekta skijališta i otvaranje održivih radnih mjesta, te dodatna podrška poljoprivredi i turizmu. Kao zaključak svega navedenog, jasno smo rekli da po ovom pitanju nema prostora za kompromis- rudnika ne smije i neće biti", zaključuje Fuštić.

Namjera da se posao ustupi kompaniji iz Turske?

Prema saznanjima Antene M, ali i ranijim tvrdnjama GI "Zdravi Mojkovac" namjera švajcarske kompanije je da nakon dobijanja dozvola za ekspolataciju cjelokupan posao ustupi drugoj firmi.

Za preuzimanje rudnika, kako tvrde naši izvori, zainteresovana je turska kompanija Efemçukuru Gold Mıne, u kojoj je trenutni izvršni direktor "Brskovo mine" Ričard Bofi ranije bio zaposlen kao dio upravljačke strukture. 

Namjera turske kompanije je, navodno, kako smatraju i iz GI "Zdravi Mojkovac" da dovede radnu snagu iz Turske s obzirom na to da bi za poslove u rudniku zaposlene u Crnoj Gori teško našli.

U opisu turske kompanije, na njihovom sajtu, navodi se da su do sada sprovodili na stotine istražnih aktivnosti u Turskoj a kao rezultat pomenutih istražnih radova, pronašli su, dodaju i značajna nalazišta zlata.

Podsjetimo da je još ranije izražena sumnja da su nalazi istraživanja na Brskovu pokazali i veće prisustvo zlata, te da je zlato jedan od glavnih interesa trenutnog koncesionara. Ta sumnja, međutim, zvanično nije potvrđena.

Bofi trenutno nezakonito u radnom odnosu

Antena M je u saznanju i da je direktoru kompanije "Brskovo mine" Ričardu Bofiju istekla dozvola za privremeni boravak i rad još sredinom oktobra, a da mu nova još nije izdata. Po Zakonu o strancima poslodavac može da rasporedi stranca samo na poslove za koje mu je izdata dozvola za boravak i rad, odnosno potvrda o prijavi rada. Bofi tako trenutno krši zakon, te nije jasno u kom svojstvu je juče prisustvovao sastanku sa premijerom i ministrom.

Naš portal je tražio od kompanije da nam odgovori zašto Bofiju nije produžena radna dozvola, da li je predat zahtjev i kada, te da li je on i dalje u radnom odnosu. Pitali smo ih i kako građani Mojkovca mogu da očekuju poštovanje zakona prilikom otvaranja rudnika Brskovo, ako kompanija ne poštuje osnovne procedure države, ali na naša pitanja nijesu željeli da odgovore.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova smo dobili potvrdu da je ovogodišnja kvota za privremni boravak i rad stranaca iskorišćena 98,88 odsto, te da je Vlada na sjednici 16. novembra donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad za 2023. i odobrila novih 6.000 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u Crnoj Gori.

Šta kaže ugovor o raskidu?

Prema ugovoru koji je potpisan 2010. godine ugovorne strane saglasne su da se ugovor može raskinuti prije vremena ako, između ostalog, koncesionar u rokovima ne izvrši istraživanja odnosno ne počne eksploataciju. Rokovi za sve poslove probijani su nekoliko puta, a iz GI "Zdravi Mojkovac" su i ranije upozoravali da su se isticanjem roka za pribavljanje dozvola stekli uslovi za raskid ugovora. 

Upravo je ugovorom definisano da su pribavljanje odobrenja i saglasnosti za eksploataciju, donošenje prostorno planske dokumentacije i izdavanje urbanističko tehničkih uslova isključivi rizik koncesionara.

Ugovor se po automatizmu smatra raskinutim i ako se koncesionaru, njegovom krivicom, pravosnažnom odlukom od nadležnih organa utvrdi neizvršavanje obaveza po ugovoru, i u tom slučaju nema pravo na nadoknadu štete. 

Podsjetimo, šesti aneks ugovora koji su potpisale Vlada Crne Gore i švajcarska kompanija, a kojim je Švajcarcima bio dat dodatan rok za pribavljanje neophodne dokumentacije istekao je 25. jula.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Goran

Gospoja Ratka se za rudnik zalaze vise nego ovi peraci para sto se predstavljaju kao investitori, pita li se iko zasto.

Martina

Stop rudniku!!! Stop trovanju zbog punjenja džepova sumnjivoj “švajcarskoj” firmi koja nikakve veze osim mjesta registracije sa Švajcarskom nema.

Profit

Da postoji stvarna korist od ovog posla pojavila bi se neka pristojna kompanija sa ozbiljnim rudarskim iskustvom, ali takve kompanije ne rade sa otrovnim kisjelinama, a to je jedini način da se iz ovakvog sastava izdvoje cink i olovo, a i srebro kojeg ima više nego što ovi prikazuju…..