26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Privrednici arhitekte prosperitetnije Crne Gore

Izvor: PKCG

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 1
Uručena prestižna priznanja

Privrednici arhitekte prosperitetnije Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Nagrade Privredne komore Crne Gore svečano su danas uručene kompanijama i privrednicima koji su se prethodne godine istakli po uspješnom poslovanju, društvenoj odgovornosti, inovativnosti i unapređenju menadžmenta.

Riječ je o prestižnom priznanju kojima krovna crnogorska poslovna asocijacija ističe vrijedna postignuća privrednika - nosilaca ekonomskog razvoja.

Komora ovom ceremonijom doprinosi i obilježavanju Međunarodnog dana preduzetništva, pokretačke snage svake ekonomije, navode iz PKCG. 

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u prisustvu brojnih uglednih zvanica – visokih predstavnika Vlade, Evropske unije, Ujedinjenih nacija, diplomatskog kora, poslovne i akademske zajednice, uručio je nagrade laureatima – za uspješno poslovanje kompanijama Donator (u kategoriji srednjih i velikih preduzeća), C.G. Control (u kategoriji malih preduzeća) i Osmi Red-D (kao kompaniji sa vlasnicom/menadžerkom), zatim za društvenu odgovornost preduzeću Put-Gross, inovativnost startapu Fluorish, te za unapređenje menadžmenta Jovanu Lekiću, predsjedniku NALL grupe.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić je u pozdravnoj riječi čestitala laureatima i zahvalila predsjedniku Milatoviću na podršci nagrađenima i Komori kao jedinstvenoj poslovnoj asocijaciji u nastojanjima da svojim djelovanjem doprinese dostizanju održivog rasta i razvoja zemlje.

- Uvaženi dobitnici nagrada, vaš uspjeh koji danas slavimo stvaran je godinama na dobrim temeljima koje ste postavili kada ste počeli svoj privredni život i vaše primjere treba da slijede mladi koji se odlučuju da krenu u preduzetničke vode. Vlasnici i menadžeri crnogorskih kompanija zavređuju puno poštovanje svih činilaca našeg društva. Oni su ti koji stvaraju nove vrijednosti u najširem značenju te riječi, te ih moramo uvažavati kao faktore stabilnosti društveno-ekonomskog sistema - rekla je Drakić.

Ona je istakla da su godina u kojoj su laureati postigli zapažene rezultate, kao i 2023. bile prepune izazova koji su opterećivali svjetsku ekonomiju, ali da Crna Gora uprkos tome bilježi pozitivne trendove i najvišu stopu realnog rasta BDP-a u Evropi za drugi kvartal.

- Pomenuti rezultati rasta BDP-a ne smiju zavarati, tim prije što već duži period pokazujemo nespremnost da prepoznajemo inherentne rizike čije savladavanje zahtijeva ozbiljan pristup i rad, a sa ciljem podizanja nivoa otpornosti domaće ekonomije i poboljšanja mehanizama zaštite. Ukoliko želimo brže dosezanje evropskih ekonomskih rezultata, moramo sprovesti strukturne i reforme makroekonomske politike - navela je Drakić.

Privredu posebno zabrinjava izražena neprevidljivost poslovnog ambijenta, koja se značajno odražava i na naglašen pad interesovanja domaćih i stranih investitora za ulaganja.

- Postoji nasušna potreba da se ponovo pokrenu ekonomski produktivne kapitalne investicije, koje doprinose jačanju domaće privrede. Kreiranje predvidljivih uslova poslovanja je dvosmjeran put i Komora očekuje od nove Vlade da bude aktivan učesnik tog procesa - rekla je Drakić.

Naglašava da je privreda glavna poluga razvoja, bez koje nema ni snažne države ni prosperitetnog društva.

- To je, vjerujemo, dovoljno snažan argument da zahtjevani posao reformi poslovnog ambijenta mora biti realizovan sinergetski - naglasila je ona i najavila održavanje tradicionalnog, godišnjeg sastanka privrednika sa predsjednikom Vlade i ministrima. 

Laureati

Predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade Privredne komore prof. dr Milan Lakićević obrazložio je odluku o laureatima.

Lakićević; Foto: PKCG

Nagrada za uspješno poslovanje u kategoriji srednjih i velikih pravnih lica pripala je privrednom društvu Donator d.o.o. Tuzi, kompaniji koja uspješno posluje već 30 godina, ima dva lanca maloprodajnih objekata KIDS`LAND i OVS KIDS, više od 800 kupaca u okviru svoje veleprodajne mreže, zastupa i distribuira preko 20 vrhunskih svjetskih brendova, a zapošljava više od 300 radnika.

Vlasnici i osnivači kompanije Dragan Janjević i Zoran Bulatović još prije 30 godina imali su jasnu viziju i inovativne ideje i veliku istrajnost u njihovom ostvarivanju. Kompanija ostvaruje značajne prihode sa rentabilnošću koja je iznad prosjeka privredne grane, a posvećena je održivom razvoju i društveno-odgovornom poslovanju i prepoznata kao respektabilan partner i u okruženju, navode iz PKCG. 

Dobra poslovna strategija, kontrolisano širenje, pametne investicije, temeljne kalkulacije, dobra saradnja i timski rad, ulaganje u edukaciju i razvoj kadrova kao i poštovanje principa dobre korporativne prakse predstavljaju najvažniji kvalitet njihovog poslovanja.

Nagradu za uspješno poslovanje koja se dodjeljuje preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima dobila je kompanija C.G. Control d.o.o. iz Bara, koja se bavi kontrolisanjem kvaliteta i kvantiteta roba i usluga prilikom izvoza/uvoza u Crnoj Gori i Albaniji. Riječ je o tržišnom lideru prepoznatom po evropskim standardima kvaliteta u poslovanju, operativnoj izvrsnosti i profitabilnosti. CG Control koristi moderne mašine i aparate za mjerenje, kontrolisanje i ispitivanje, vodi računa o održivom razvoju, zaštiti životne sredine kao i o zaštiti zdravlja pojedinaca. Kompanija je da bi osigurala stabilnost i kvalitet uvela standard MEST EN ISO 17025. Rad na konstantnom unapređenju kvalitata usluga i poslovnosti rezultirao je ostvarenjem natprosječnih rezultata poslovanja, čime su stvoreni uslovi za dalji rast i razvoj kompanije, dodaju iz PKCG. 

Osmi red - D d.o.o. iz Podgorice laureat je Nagrade Privredne komore za uspješno poslovanje u kategoriji kompanija u kojima žene imaju udio u vlasništvu ili ulogu u menadžmentu. Kompanijom koja se bavi trgovinom medicinske opreme, farmaceutskih proizvoda, kozmetike i dodataka ishrani, a prepoznata je i po društveno odgovornom poslovanju, rukovodi direktorica Angelina Vuković.

Kompanija Osmi red – D je zastupnik renomiranih inostranih kompanija i zalaže za uvođenje i implementaciju savremenih tehnologija u zdravstveni sistem Crne Gore. Finansijski rezultati i poslovne performanse kompanije rezultat su snažnog menadžmenta, jasne vizije i dobro kreiranih strategija i taktika upravljanja poslovanjem.

Nagrada za društvenu odgovornost pripala je kompaniji Put-Gross d.o.o. iz Bijelog Polja koja je, pored toga što postiže zavidne rezultate u trgovini, proizvodnji i ugostiteljstvu, prepoznata po brojnim humanitarnim aktivnostima i donacijama, podršci razvoju sporta, stipendiranju studenata, rješavanju stambenih i zdravstvenih pitanja sugrađana i šire.

Kompanija je aktivno angažovana na stvaranju boljih uslova, kako u lokalnoj zajednici, tako i na nacionalnom nivou, navodi se u saopštenju. 

Kroz saradnju sa lokalnim proizvođačima unapređuje privredni ambijent i stvara uslove za kvalitetniji regionalni razvoj. Među brojnim aktivnostima koje je ova kompanija realizovala u toku 2022. godine su podrška rukometnom klubu „Jedinstvo“ u promociji rukometa kod djece školskog uzrasta, finansijska pomoć fudbalskom klubu „Jedinstvo“, stipendiranje studenata sa teritorije opštine Bijelo Polje, pomoć zaposlenim u cilju rešavanja stambenih pitanja i romskoj populaciji, donacija atletskom klubu iz Bijelog Polja itd.

Laureat Nagrade Privredne komore za inovativnost je startap kompanija Flourish d.o.o iz Podgorice. Ovo preduzeće je kreiralo istoimenu aplikaciju, koja doprinosi razvijanju emocionalne inteligencije korisnika.

Riječ je o personalizovanom, pristupačnom, jednostavnom i podsticajnom rješenju, koje mogu koristiti pojedinci i preduzeća, te tako unaprijediti svoje poslovanje. Inovativnost rješenja ogleda se u tome što, za razliku od aktuelnih metoda, Flourish predstavlja jednostavno rješenje, koje ne oduzima mnogo vremena korisnicima i koje može poslužiti kao dobar izbor za razvoj emocionalne inteligencije i soft skillsa. Emocionalna inteligencija direktno utiče na povećanje rentabilnosti poslovanja a obuka zaposlenih mekim vještinama utiče na značajno povećanje njihove produktivnosti. Važnost ove aplikacije prepoznao je i UNDP koji je Flourish uključio u svoj katalog „Digital X Solution“.

Foto: PKCG

Nagrada za unapređenje menadžmenta pripala je predsjedniku NALL grupe Jovanu Lekiću, koji je dugogodišnje menadžersko iskustvo usmjerio ka modernizaciji poslovanja, digitalizaciji procesa i decentralizaciji sistema upravljanja, što je rezultiralo kontinuiranim rastom i profitabilnošću svih članica ove grupe, sastavljene od četiri kompanije afirmisane u sektorima trgovine i turizma – NALL International, Kuća Hemije drogerija, Ruža Vjetrova Hotel Resort i Dama drogerija.

Karijeru menadžera započeo je 1999. godine da bi 2001. godine pokrenu sopstveni biznis kao generalni menadžer kompanije „NALL International“. Rezultati menadžerskog rada Jovana Lekića se potvrđuju svih ovih godina, kroz kontinuirani rast i profitabilno poslovanje svih članica grupe, da bi u 2022. godini bili ostvareni njeni najbolji poslovni rezultati, navode iz PKCG. 

Njegove menadžerske aktivnosti su pored unapređenja upravljačkih znanja i vještina usmjerene i ka afirmaciji tržišne privrede kroz članstvo u različitim strukovnim udruženjima, promovisanju koncepta društvene odgovornosti i zaštiti i unapređenju statusa privrednika u društvu.

Foto: PKCG

U ime nagrađenih, direktorica kompanije Osmi red - D Angelina Vuković je kazala da nagrade Komore imaju veliki značaj jer dolaze od najstarije, a ujedno krovne institucije crnogorske privrede.

- Ovogodišnji laureati nagrade su zavrijedili kontinuiranim radom uz znanje i upornost - kazala je Vuković.

Prema njenim riječima, Crna Gora je mala zemlja, božanske ljepote i velikog prirodnog bogatstva ali njeno najveće bogatstvo su ljudi.

- Zato želim da donosiocima odluka poručim, koristeći slogan Privredne komore: „ Snaga je u svima nama“. Oslonite se na nas, da gradimo prosperitetnu Crnu Goru jednakih šansi - zaključila je Vuković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

E baš se ta "arhitektura" vidi iz onog gdin Lakićević knjižnog odobrenja iz aprila 2022, kojim je da pomogne kmerićima i litijašima u ime epcg slamao pet zakona. Baš preslatkasto...