19 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

25° / 16°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AmCham i HPC NCC Montenegro: Superračunari za industrijsku konkurentnost

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

AmCham i HPC NCC Montenegro: Superračunari za industrijsku konkurentnost

Izvor: Sponzorisano

Autor: Antena M

  • Viber

Izvršna kancelarija Američke privredne komore i Nacionalni centar kompetencija za računarstvo visokih performansi u Crnoj Gori organizovali su 17. novembra 2023. zajedničku radionicu o inovativnim superračunarskim tehnologijama i aplikacijama na Univerzitetu Donja Gorica.

Prisutne kompanije, članice AmCham-a iz različitih industrijskih domena, pozdravili su Marko Miročević, izvršni direktor AmCham-a i Milica Vukotić, dekan Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije, istakavši značaj digitalne akceleracije i mogućnosti projekta EuroCC2/Digital Europe za unapređenje industrijskih inovacija i konkurentnosti.

Predstavnica NCC Montenegro, UDG za industrijsku saradnju, Sanja Nikolić predstavila je tehničke aspekte i komercijalne aplikacije HPC sistema, ističući njihov transformativni i inovativni potencijal za industriju, vođen integracijom računarske snage (HPC/HPDA) i inteligentnih algoritama (AI/ML/DL). Takođe je elaborirala o EuroHPC superkompjuterskim resursima i opcijama pristupa, kao i o mogućnosti za crnogorske kompanije da procijene svoju HPC/AI spremnost putem HPC4SME alata za samoevaluaciju. (https://eurocc.udg.edu.me/hpc4sme-assessment-tool).

Predstavnik NCC Montenegro za razvoj usluga, Luka Filipović, predstavio je novi master program Vješetačka inteligencija i stručne kurseve, uključujući paralelno programiranje i duboko učenje za unapređenje HPC/AI vještina, kao i druge NCC usluge vezane za tehničku ekspertizu, projektne konsultacije i pripremu HPC korisničkih slučajeva za industriju, akademiju i javni sektor. U atmosferi inspirisanoj konstruktivnom diskusijom, predstavljene su HPC/AI uspješne priče u oblastima pametnih rješenja za živinarske farme, precizne vremenske prognoze u izazovnoj topografiji Crne Gore, kratkoročnih predikcija cijena na energetskim tržištima i personalizovanih bankarskih rješenja. Predstavnici kompanija su razgovarali o izazovima vezanim za primjenu modela vještačke inteligencije, problemima u pogledu dostupnost podataka i potencijalnim industrijskim slučajevima upotrebe HPC tehnologija.

Zajednički događaj je bio odlična prilika da se promovišu superkompjuterski resursi, aplikacije i pogodnosti koje su dostupne crnogorskim kompanijama, te da se poboljša interakcija s poslovnim sektorom, posebno sa strateški osviještenim i operativno iskusnim kompanijama orjentisanim ka tehnologijama budućnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR