24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpska ministarka Đedović tražila da se jednostrano raskine ugovor sa Rudnikom uglja Pljevlja

Izvor: Pobjeda

Ekonomija

Comments 3

Srpska ministarka Đedović tražila da se jednostrano raskine ugovor sa Rudnikom uglja Pljevlja

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Elektroprivreda Srbije jednostrano je raskinula ugovor sa Rudnikom uglja Pljevlja na izričit prijedlog ministarke energetike u Vladi Srbije Dubravke Đedović, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede, koja su dobro upoznata sa cijelom situacijom, saopštila su da je Đedović direktno zatražila od menadžmenta EPS-a da se jednostrano raskine ugovor.

KORUPTIVNOST

"Ključni razlozi su što SDT istražuje taj ugovor, jer sumnje na štetnost i koruptivnost, kao i javni sukob koji je ministarka imala sa Miroslavom Tomaševićem, koji je potpisao taj sporni ugovor" saopštili su izvori Pobjede.

Pobjeda je u srijedu ekskluzivno objavila da je EPS jednostrano raskinula ugovor o prodaji mrko-lignitnog uglja koji je potpisala sa RUP-om u maju 2022. godine, a koji istražuje Specijalno državno tužilaštvo. Dokument kojim se raskida ugovor nova uprava EPS-a poslala je Rudniku uglja prije nekoliko mjeseci, a tu informaciju, koja je od javnog značaja, bivši menadžment je sakrio od javnosti.

Upitan koji su razlozi navedeni u dopisu za raskid ugovora, izvršni direktor RUP-a Mihailo Potpara je rekao tada Pobjedi da u dopisu stoji da se razlozi raskida odnose na probleme sa ,,isporukom, odnosno transportom“.

Međutim, izvori Pobjede koji su kontaktirali taj list nakon što je objavljen tekst kažu da je nemoguće da su to razlozi raskida.

Po ugovoru usluge transporta uglja do Prijepolja i utovara na željezničkoj stanici pokriva u cjelosti EPS i te usluge nijesu vezane za ugovorenu prvobitnu cijenu uglja od 28,8 eura po toni.

Taj posao je, prema tvrdnjama izvora Pobjede, pripao firmi iz Pančeva i čudno je da EPS raskida ugovor - zbog firme iz Srbije.

"Očigledno je da tu postoje drugi razlozi u prvom redu koruptivne prirode i sumnji u razne procentualne ugradnje", kategoričan je izvor Pobjede iz vrha Rudnika uglja.

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije smijenio je 15. juna vršioca dužnosti direktora EPS-a Miroslava Tomaševića nakon njegove javne polemike sa ministarkom Đedović.

SPORNI POSAO

Ministarka Đedović je prije smjene javno zamjerila Tomaševiću što je kupovao ugalj u državama regiona, a Srbija je, osim iz Pljevalja, kupovala jedino ugalj iz BiH.

Istraga je pokrenuta nakon višemjesečnog pisanja Pobjede i krivične prijave DPS-a.

Izvori Pobjede bliski EPS-u u Beogradu tvrde da je između ostalog i posao sa Rudnikom uglja Pljevlja jedan od razloga za smjenu Tomaševića budući da sumnjaju da je koruptivan.

"Naglo je promijenjena cijena za preko 70 odsto nakon istrage tužilaštva Crne Gore, a nestale su i određene količine uglja u Svilajncu prilikom pretovara", saopštio je izvor Pobjede koji je dobro upućen u dešavanja.

Nakon istrage SDT-a, menadžment Rudnika ugla Pljevlja i Elektroprivreda Srbije potpisali su u tajnosti novi ugovor o isporuci mrkolignitnog uglja po korigovanoj cijeni od 42 eura po toni, uprkos činjenici da prvi ugovor o prodaji istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

Javnost je o novom ugovoru obaviještena tek nakon što je iz Specijalnog policijskog odjeljenja zatraženo od čelnika te državne elektroenergetske kompanije da im se dostavi kompletna dokumentacija o prodaji uglja po stavkama prvog ugovora, ali i kupovini dampera.

ŠTETNOST

Prosta matematička kalkulacija pokazuje da je ugovor sa EPS-om štetan i krajnje nepovoljan po državu Crnu Goru, da suštinski predstavlja raubovanje energetskih resursa, slično ugovorima kolonijalnih sila sa afričkim državama i Indijom.

U ugovoru, koji je objavila Pobjeda, nijesu u dovoljnoj mjeri ispoštovani interesi države i Rudnika, posebno kada je riječ o cijeni po toni, troškovima prevoza, koji su na nivou iz 2013. godine, ali i fakturisanju i konačnom mjerenju kupljenog uglja koja su, iz nepoznatih razloga, kao u kolonijalnim državama, mimo svake prakse, prepuštena Elektroprivredi Srbije.

Ugovor je potpisan uz posredovanje Vladimira Mandića, biznismena bliskog predsjedniku Srbije i izvori Pobjede kažu da je to jedan od razloga zbog čega se menadžment nije bunio zbog neuobičajenog jednostranog raskida ugovora.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan PV

Ovo je samo za naivne text. Pa ugovor svakako ističe za mjesec dana. Količine koje su ugovorili već su isporučene. Novac je već podijeljen a nova uprava će morati da pravi svoju kombinaciju i procenat.

Bajo

Valja . Nego su pokrali ugalj , prodali negdje i podjelili zaradu. Klasika. A Lekic i onaj njihov pop - nevini. Sad je jasno zasto je pop onoliko lelekao da Lekic ( nepismeni ) ostane direktor.