24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Država kao 99% vlasnik EPCG grupe mora da spriječi negativne tokove u ovom privrednom društvu

Ekonomija

Comments 1

Država kao 99% vlasnik EPCG grupe mora da spriječi negativne tokove u ovom privrednom društvu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Branko Kotri

Elektroprivreda nije „svojina svih građana Crne Gore“ kako to populisti forsiraju u javnom prostoru, ona je 99% vlaništvo države Crne Gore koja, radi zaštite građana, mora spriječiti da od nje postavljeni visoki funkcioneri umjesto da štite državni interes, preuzimaju  njene ustavom ustanovljene nadležnosti, izmještaju njene funkcije u partijske aparate, i koriste za usko partijske potrebe.

Parole, ujedno mantre, slušali smo bezbroj puta u poslednje skoro tri godine od predsjednika uprave, glavnog menadžera Elektroprivrede i menadžera privrednih društava u njenom sastavu:

-        „Elektroprivreda je svojina svih građana!“,

-        „Građanima smo uštedili milijardu i 20 miliona eura jer im nijesmo povećali cijenu struje u 2022. godini!“,

-        „Učinićemo sve da ne bude restrikcija“, ali „suša je najveća u 50 proteklih godina a po nekim naučnicima i u poslednjih 500 godina, pa onda „slijedi ekstremna zima najteža od 1945.“,

-        „postigli smo istorijski rekord u ostvarivanju dobitka u poslovanju“, i tako dalje i tome slično.

Ove parole je zdušno prihvatio i donedavni premijer a o političkim rukovodstvima partija na vlasti da ne govorimo. To se po pravilu dešavalo kada nijesu mogli da razumno opravdaju svoje loše poslovne poteze koji koji su za posljedicu imali nerazumno povećanje troškova preduzeća s jedne i neostvarivanje milionskih prihoda koje su morali da ostvare u okviru postojećih resursa s druge strane.

Posebno žučno su reagovali kada bi im poneki građanin, svjestan prevare koja iza toga stoji, postavljao nezgodna pitanje u vezi sa tekućim radom i poslovanjem tog akcionarskog društva i od njega osnovanih novih preduzeća (kćerki kompanija).

Ne vjerujte im poštovani građani!

Da bi bili vlasnici Elektroprivrede, morali bi po zakonu da imamo u posjedu makar jednu akciju tog akcionarskog društva, a dobijali bi i dividendu kao dio ostvarene dobiti (profita) svake godine kada preduzeće posluje pozitivno. Treba da znamo da, uz državu Crnu Goru koja je vlasnik oko 99% akcija Elektroprivrede, samo mali broj pojedinaca i kolektiva dijeli preostalih 1%.

Podvalu da je Elektroprivreda svojina svih građana, forsiraju rukovodioci tog privrednog društva sa jasnim ciljem da sakriju sopstvene promašaje u upravljanju kompanijom i njenim djelovima, ali nažalost i djelovi zakonodavne i izvršne vlasti svjesno ili nesvjesno, svejedno.

Toliko o „svojini svih građana“.

AKTUELNA DEŠAVANJA

Ovih dana je vidljivo angažovanje i inicijativa novog ministra energetike i rudarstva da detaljnije  načini uvid u poslovanje preduzeća iz resornih oblasti, što po pravilu plijeni pažnju javnosti. Ovo tim više što je u toku period godine koji, moguće, donosi promjnu cijene električne energije za kupce u Crnoj Gori. O jednoj promjeni koja utiče na cijenu je nedavno odlučeno jer je Regulatorna agencija za energrtika u skladu sa ovlašćenjima odobrila regulatorni prihod operatoru distribucije-CEDIS-u u iznosu manjem od zahtjevanog. Ipak tom promjenom treba da se poveća cijena isporuke električne energije za domaćinstva 5,63%.  Reakcije relevantne javnosti su čini se bile umjerene, izuzev sindikalne organizacije, poslije čega su isti činbenici koji vladaju dobrim dijelom informacione scene na gore opisani način, pohitali da po istoj metidologiji ubjede kupce da su nihovi zaštitnici i da će uraditi sve da do povećanja cijene električne energije ne dođe. Šta košta da košta!

Vjerujem da je reagovanje sindikata uslijedilo prosto iz razloga što nijesu imali u vidu činjenicu da bi ta odluka imala za posljedicu povećanje cijene kod krajnjeg potrošača kategorije domaćinstva u odnosu na 2009. godinu (15 godina unazad) za nepunih 11% ili po prosječnoj godišnjoj stopi rasta od 0,64% što je višestroko manje od procenta inflacije u bilo kojoj godini posmatranog perioda. Tabela u prilogu to  transparentno pokazuje.

Ovim tekstom, uz razumijevanje uredništva ANTENE M, na čemu zahvaljujem, najavljujem da ću se u narednim danima ponovo pozabaviti radom i finansijskim poslovanjem Elektroprivrede, kao i u više navrata u prethodnom periodu, koristeći samo zvanične konačne podatke za poslovnu 2021., 2022. godinu, kao i za prethodne godine kada radi upoređenja to bude potrebno.

Mislim da je neophodno da se javnost upozna sa istinom u vezi profita Elektroprivrede i dividende koju je isplatila akcionarima, potom u vezi sa uticajem uvuzno-izvoznih aranžmana električne energije na prihod društva, ali sa novim podacima dopuniti ranijie osvrte na troškovnu stranu poslovanja uključujući i stanje u kćerkama kompanijama. Možda će se nešto i ponoviti, ali se nadam da neće biti na odmet jer „ponavljanje je majka učenjanja“ rekoše stare knjige.

Nijesam u prilici da se osvrnem na poslovanje i rad Elektroprivrede  u proteklom periodu 2023. godine, jer na relevantnoj internet adresi nijesam pronašao periodični šestomjesečni niti devetomjesečni finansijski iskaz koje je Elektroprivreda dužna da dostavi u skladi sa Zakonom o računovodstvu. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Sjajni naš gdin Branko. Vrhunski presjek nerada Milutina i kmerića. Hvala.