14 °

max 15 ° / min 9 °

Ponedjeljak

04.03.

15° / 9°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

14° / 8°

Četvrtak

07.03.

9° / 8°

Petak

08.03.

12° / 7°

Subota

09.03.

11° / 7°

Nedjelja

10.03.

12° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MF: Isplata zarada zaposlenima u državnoj administraciji kompromitovana i neistinito predstavljena

Ekonomija

Comments 0

MF: Isplata zarada zaposlenima u državnoj administraciji kompromitovana i neistinito predstavljena

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo finansija reagovalo je tekst Pobjede, koji je prenijela i Antena M, pod naslovom: U oktobru za plate 18 miliona više nego u septembru, dio isplata proglašen tajnom. 

Reagovanje prenosimo integralno: 

"Budući da su zvanični podaci Ministarstva finansija, koji su blagovremeno i transparentno prezentovani na zvaničnoj internet stranici institucije, interpretirani na netačan način, od strane NVO Akcija za socijalnu pravdu, o čemu je, u tekstu pod naslovom „U oktobru za plate 18 miliona više nego u septembru, dio isplata proglašen tajnom?“ izvijestila Pobjeda, u cilju objektivne informisanosti javnosti ukazujemo sljedeće:

Isplata zarada zaposlenima u državnoj administraciji, u oktobru 2023. godine, kompromitovana je i neistinito predstavljena.

Naime, NVO Akcija za socijalnu pravdu saopštila je javnosti podatak da je za zarade u oktobru, iz  državnog trezora, isplaćeno 18 miliona eura više nego u prethodnom mjesecu. Činjenično stanje implicira da su javni podaci iz mjesečnog izvještaja o potrošnji budžetskih sredstava za oktobar, protumačeni sa tendencijom manipulacije i izazivanja zabune u javnosti.

Naime, istina je da je početkom oktobra, isplaćen dio bruto zarade za septembar, u iznosu od 38,14 mil eura, dok je 30. oktobra, za veći dio budžetskih korisnika, isplaćena zarada i za oktobar, u iznosu od 31,93 miliona eura. Budući da je u tom periodu bilo izglasavanje nove Vlade, odnosno primopredaja dužnosti i na čelu Ministarstva finansija, oktobarska zarada isplaćena je dan ranije kako, iz tehničkih razloga, koji podrazumijevaju izradu pečata, predaju kartona deponovanih potpisa ovlašćenih lica i sl, ne bi došlo do kašnjenja u isplati. Dakle, iz državnog trezora, u oktobru su isplaćene dvije zarade zaposlenima u državnoj administraciji, od čega jedna početkom mjeseca koja se odnosila na septembar i druga 30. dana istog mjeseca koja se odnosila na oktobar. 

Podsjećamo da je Ministarstvo finansija, početkom novembra, u skladu sa redovnom praksom, a u cilju što veće transparentnosti i obaviještenosti građana o odnosu Vlade prema državnom novcu, objavilo Izvještaj o potrošnji budžetskih sredstava.

Kada je riječ o navodima pomenute NVO o „sakrivanju“ podataka u izvještajima koje objavljuje ovaj organ, ukazujemo na obavezu Ministarstva finansija da postupa u skladu sa odredbama Zakona o tajnosti podataka, čijim članom 10 je dato pravo ovlašćenom licu da, posebnim rješenjem, odredi stepen tajnosti podataka od značaja za bezbjednost i odbranu, vanjsku, monetarnu i ekonomsku politiku (član 12).

U skladu sa tim, Ministarstvo finansija u obavezi je da svaki podatak označen stepenom tajnosti učini nedostupnim, sve do isteka roka tajnosti tog dokumenta. Takođe, napominjemo da se rješenja o proglašenju dokumenta tajnim, kao i o roku njegove tajnosti, nalaze kod potrošačkih jedinica, te da se zainteresovana lica mogu istima obratiti za podatke o razlozima proglašenja dokumenta tajnim.

Ministarstvo finansija, kao i Vlada u cjelini, ostaju čvrsto opredijeljeni za poštovanje principa otvorenosti i transparentnosti, o čemu svjedoči i uredno objavljivanje izvještaja o potrošnji državnog novca na internet stranicama ove institucije, čiji je cilj upravo da kod najšireg dijela javnosti, probudimo zainteresovanost i svijest o važnosti upravljanja i potrošnje državnog novca. S tim u vezi apelujemo na sve poslenike javne riječi koji interpretiraju zvanične podatke Ministartsva finansija, da to učine sa odgovornošću, pažnjom i istinito, bez senzacionalizma i politikanstva, kako bi u konačnom imali, ono što je krajnji cilj svakog savremenog i uređenog sistema, precizno i istinito informisano društvo."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR