22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bitno pogoršano poslovanje EPCG Društva u periodu 2021/22, profit Društva 2,2 puta manji a dividenda akcionarima 4,9 puta

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 4

Bitno pogoršano poslovanje EPCG Društva u periodu 2021/22, profit Društva 2,2 puta manji a dividenda akcionarima 4,9 puta

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Branko Kotri 

Proteklih dana smo imali priliku da u sredstvima informisanja prepoznamo ohrabrujuće stavove Ministra energetike i rudarstva koji se, između ostalog, obratio:

- kupcima električne energije u Crnoj Gori porukom “profit za koji uskratite EPCG, uskratili ste sami sebi, jer će na taj način biti manje ulaganja u energetski sistem i vi u budućnosti nećete moći da odgovorite velikom izazovima ”, a

- energetskim subjektima da “moraju da obrazlože građanima na šta se troši njihov novac”.

Vjerujem da su poruke u javnosti sa razumijevanjem prihvaćene, ali mislim da bi građani bili mnogo zadovoljniji da energetski subjekti to obrazložu redovno izvršnoj vlasti, dakle resornom ministarstvu, koje bi preduzimalo adekvatne mjere iz svoje nadležnosti radi unapređenja sektora i sa tim redovno upoznavala javnost tačno, bez populizma, šminkanja i sakrivanja podataka kako se to sada radi iz ovog društva, čast izuzecima.

Kada se tako uredi sistem, bolje rečeno kada se budu dosljedno poštovali zakoni koji su usklađeni sa evropskim zakonodavstvom i ne budu narušavani izmjenama po partijskom potrebama kao što se to radilo u poslednje vrijeme sa Zakonom o energetici, znaćemo ko uskraćuje profit, kupci niskom (?) cijenom električne energije ili rukovodstva energetskih subjekata svojim (ne)činjenjem. Ili ko i koliko tome doprinosi.

U aktualnim okolnostima, energetski subjekti moraju obrazložiti istoj adresi suštinske razloge nekih sopstvenih poslovnih odluka koje su izvjesno imale negativan uticaj na poslovni rezultat Društva mjeren desetinama miliona eura.

U današnjem tekstu prikazani su rezultati poslovanja EPCG Društva (često u upotrebi i naziv EPCG GRUPA) koji se nalaze u konsolidovanim finansijskim iskazima i konsolidovanim izvještajima menadžmenata od 2017. zaključno sa 2022. godinom.

Društvo je vlasnik pravnih lica: Crnogorskog elektrodistributivnog sistema d.o.o. (100%), Zeta energy d.o.o. Danilovgrad (51%), EPCG d.o.o. Beograd (100%), Rudnik Uglja AD Pljevlja (100%), EPCG Solar Gradnja d.o.o. (100%).

U četvorogodišnjem periodu 2017. - 2020. godina EPCG Društvo ostvarilo ukupnu neto dobit poslije oporezivanja u iznosu 121 milion eura ili prosječno godišnje nešto veći od 30 miliona eura. Ni u jednoj godini perioda nije ostvaren poslovni gubitak.

U dvogodišnjem periodu 2021. – 2022. godina ostvarena je dobit u iznosu od 28 miliona eura ili prosječno godišnje 14 miliona eura, što je 2,2 puta manje od ostvarenja u prethodnom periodu.

U 2022. godini je ostvaren gubitak u poslovanju u iznosu od skoro 9 miliona eura.

Svaki dalji komentar je suvišan.

ISPLAĆENA DIVIDENDA ( T - 2, i T- 3)

Ostvarenje dividende kao dijela profita kojeg akcionar naplaćuje na osnovu svoje akcije a čiju visinu je odredila Skupština akcionara EPCG, prikazano je za dva posmatrana perioda u naredne dvije tabele. Navedeni su i vlasnici akcija kao i vrijednost akcijskog kapitala po godinama.

Donesene su četri odluke o isplati dividende od čega one iz 2018, 2019 i 2021. iz osnova poslovnih rezultata perioda prije 31.12.2020. godine a odluka iz 2023. godine iz osnova poslivnog rezultata iz 2021.

Komentar ispod tabele 3 sve govori. Konačno, bitno je pogoršano poslovanje EPCG Društva u periodu od 2021. – 2022. godine a akcionarima su, po osnovi manje isplaćene dividende, uskraćene desetine miliona eura.

Kao najveći akcionar, najviše je oštećena država ali je izostalo bilo kakvo njeno reagovanje.

Na kraju jedno objašnjenje:

Rezultati su prikazani u tabelarnom pregledima i razumijem da to nije blisko nekim čitaocima. Učinjen je napor da to ipak bude razumljivo najvećem broju njih, nadam se da se u tome uspjelo.

Takođe, važno je razumjeti i da je 2017. prva cijela poslovna godina u kojoj je ranije monopolsko vertikalno integrisano elektroprivredno akcionarsko društvo Elektroprivreda Crne Gore, razdvajanjem Operatora distribucije, nekoliko godina prije toga i Operatora prenosa, počelo da radi u skladu sa sa evropskim pravilima i praksom koja su uključena u crnogorsko zakonodavstvo u ovoj oblasti.

Ta činjenica je omogućila da se korektno vrše upoređenja rezultata poslovanja energetskih subjekata na godišnjem niviou i po periodima, kao i konsolidovanih finansijskih iskaza i izvještaja Društva u cjelini.

Kako su prvi četvorogodišnji period od 2017. do 2020. godine i naredni period od 2021. godine obilježile različite upravne i menadžerske strukture, upoređenja koja vršim nužno uzimaju u obzir i tu činjenicu.

Nadam se da će objavljivanjem tih rezultata sveprisutno samoreklamiranje rukovodilaca i bombardovanje javnosti navodnim istorijskim rekordima koje postiže EPCG, što prije postati prošlost.

U narednom javljanju će biti riječi u uticaju rezultata uvozno-izvoznih aranžmana na poslovni rezultat EPCG AD.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

LepotaCG

@mr Ipak ono sto je iznad svega je njihova namjera. Namjera je licna korist svih njih i unistavanje firme kako bi se dala Srbiji. Nadam se da ih zavltvor ceka

Mila K

Umije li gdin Milutin u strahu zbog fotelje pročitati ove ozbiljne rečenice?

Raco

Scaka čast. Na činjenicama zasnovana analzia. Za ovim sadrzajem javnost žudi, da bi vidjeli gdje smo i sa kim smo… populizam ne prolazi!