10 °

max 21 ° / min 10 °

Nedjelja

05.05.

21° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tara Resources: Radna grupa traži raskid ugovora, zaključci neutemeljeni

Izvor: Tara Resources

Ekonomija

Comments 1

Tara Resources: Radna grupa traži raskid ugovora, zaključci neutemeljeni

Autor: Antena M

  • Viber

Argumenti koje je radna grupa predložila za prekid koncesionog ugovora koji država ima sa kompanijom Brskovo Mine su faktički netačni, ne korespondiraju sa zakonom, i neusklađeni sa Vladinom politikom vođenom tokom protekle četiri godine, saopštila je kompanija Tara Resources. 

"Kompanija Tara Resources je dobila pravo na koncesiju 2018. godine i od tada uložila značajna sredstva kako bi ispunila sve svoje obaveze istraživanja, koje je Vlada potvrdila da su ispunjene u junu 2019. godine.

Od tada, kompanija čeka više od četiri godine da Vlada ispuni obaveze u procesu prostornog planiranja kako bi izdala urbanističko-tehničke uslove, kako bi kompanija kompletirala i predala rudarski projekat i studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Vlada je započela ovaj proces prostornog planiranja 2021. godine i usvojila nacrt prostornog plana u aprilu 2023. godine, ali je proces zastao u julu 2023. godine, bez krivice kompanije.

Vlada je već dva puta produžila rokove u koncesionom ugovoru zbog kašnjenja u završavanju procesa prostornog planiranja, budući da koncesioni ugovor ima klauzulu koja uzima u obzir kašnjenja administracije", navode u saopštenju. 

Međuresorna Vladina radna grupa preporučila je Vladi da ponovo produži koncesioni ugovor zbog ovih kašnjenja u oktobru prošle godine, kao i da počne sa naplatom koncesione naknade, dodaju iz kompanije. 

"Vlada je zatražila koncesionu naknadu od 650.000 eura, a kompanija ju je platila u januaru, ali produženja roka nije bilo.

Zaključcima nove radne grupe, imenovane od strane Ministarstva energetike i rudarstva, preporučuje se raskid koncesionog ugovora, iako se ništa nije promijenilo od posljednja dva produženja koja je Vlada odobrila zbog sopstvenih kašnjenja.

Argumenti koji se koriste su faktički netačni i suprotni su u odnosu na posljednja dva produženja koja je odobrila vlada i preporukama radne grupe.

Ovo izlaže Vladu Crne Gore značajnim štetama zbog kršenja koncesionog ugovora, uključujući štetu u okviru bilateralnog investicionog sporazuma između Švajcarske i Crne Gore", dodali su. 

Kažu da je Tara Resources ispunila sve svoje obaveze i pokazala potencijal za značajan novi razvoj za Crnu Goru, sa mogućnošću zapošljavanja 550 ljudi iz sjevernog dijela Crne Gore i donošenjem značajnih ekonomskih koristi regionu i zemlji, uz poštovanje najbolje prakse u oblasti zaštite životne sredine i zdravlja u EU, koje se uspješno sprovode u drugim rudnicima cinka u Španiji, Portugalu i Švedskoj.

"Kompanija je uvjerena da će se ono što je radna grupa sugerisala pokazati kao faktički nezakonito i netačno, kao i da Vlada ove zaključke neće usvojiti i ostaje otvorena za konstruktivan dijalog sa institucijama", zaključuju iz kompanije. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Joksim

Je li ih ovo onaj vrsni advokat savjetovao ili su sami došli do ovog zaključka? Navikli da arče po Papua Novoj Gvineji pa bi i po Crnoj Gori da korumpiraju. E pa neće moći!