16 °

max 22 ° / min 16 °

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raspisali poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Crnča - Pljevlja – Goražde

Ekonomija

Comments 0

Raspisali poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Crnča - Pljevlja – Goražde

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Kompanija Monteput raspisala je javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Crnča - Pljevlja - Goražde, dionica Crnča - Pljevlja - granica sa Bosnom i Hercegovinom, dužine 93 kilometra.

“Osnovni cilj poziva je razvijanje detaljne tehničke dokumentacije s fokusom na istraživanje i definisanje optimalnog koridora trase brze saobraćajnice Crnča – Pljevlja – Goražde”, navodi se u saopštenju kompanije.

Izradom idejnog rješenja se, kako je objašnjeno, želi precizirati optimalna trasa, stvarajući osnovu za dalje faze projektne dokumentacije i buduću izgradnju te važne saobraćajnice.

“S obzirom na to da u prethodnom periodu nije rađena planska i tehnička dokumentacija kojom je tretiran ovaj putni pravac, potrebno je uraditi idejno rješenje koje treba da posluži kao osnov za konačno opredjeljenje i definisanje preciznijeg položaja koridora brze saobraćajnice u Predlogu Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine”, rekli su iz Monteputa.

U procesu projektovanja, kako se precizira, naglasak treba staviti na multidisciplinarni pristup, uz razmatranje tehničkih, ekonomskih, prostornih, ekoloških i drugih aspekata, uz poštovanje propisanih uslova i primjenu savremenih tehničko-tehnoloških metoda.

“Pristup uključuje pažljivo razmatranje prostorno-planskih aspekata, uključujući izbor optimalne trase, lokaciju denivelisanih raskrsnica, naplatnih rampi, pratećih i funkcionalnih sadržaja, ekoloških uticaja, postojeće infrastrukture, kulturnih dobara, vjerskih objekata i drugih relevantnih faktora za donošenje odluke o trasi”, navodi se u saopštenju.

U izradi idejnih rješenja, projektant je dužan da poštuje zakonsku regulativu, tehničke propise i standarde koji se odnose na projektovanje i važe u Crnoj Gori. TEM standardi i preporučena praksa smatraju se osnovnim smjernicama za projektovanje saobraćajnice.

“Brza saobraćajnica ima za cilj da obezbijedi kvalitetnu saobraćajnu vezu Bijelog Polja i Pljevalja, i u konačnom poboljša saobraćajnu povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Takođe, ovom saobraćajnicom se, dalje preko Goražda, obezbjeđuje veza auto-puta Bar-Boljare sa koridorom Vc”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR