19 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada će pokušati sporazumno da raskine ugovor sa "Brskovo mine", kompanija ne želi da objavi istraživanje o podršci lokalnog stanovništva projektu

Ekonomija

Comments 3

Vlada će pokušati sporazumno da raskine ugovor sa "Brskovo mine", kompanija ne želi da objavi istraživanje o podršci lokalnog stanovništva projektu

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Vlada Crne Gore ići će u pravcu sporazumnog raskida ugovora sa kompanijom "Brskovo mine", odnosno "Tara resources", saznaje Antena M iz Vlade. 

Potporu za tu odluku dalo im je i mišljenje pravne ekspertske kuće koja je angažovana nakon zahtjeva premijera Milojka Spajića.

Podsjetimo, međuresorna komisija koja je odlučivala o eventualnom otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu je usvojila zaključke kojima se predlaže raskid ugovora. 

Na toj sjednici devet članova je bilo za usvajanje zaključaka kojima se predlaže raskid ugovora, dva su bila protiv, dok su dva bila uzdržana.

Podsjetimo, iz kompanije su ranije poručili za Antenu M da ne postoje uslovi za raskid ugovora.

"Vjerujemo da ne postoji pravo na raskid sporazuma. Projekat predstavlja priliku za značajno zapošljavanje i ekonomski razvoj za sjever Crne Gore, i osmišljen je u skladu sa svim crnogorskim i EU propisima. Rudarenje cinka je veoma cijenjena industrija u Evropi, sa brojnim rudnicima cinka uključujući Španiju, Portugal, Švedsku i Irsku, i cinkarskim postrojenjima u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Švedskoj i Finskoj. Rudnik u Brskovu može imati značajnu poziciju u ovoj industriji kako bi se osiguralo snabdijevanje evropske ekonomije ključnim metalima", naveli su ranije iz "Brskovo mine". 

Vlada bi o rudniku trebalo da raspravlja na sjutrašnjoj sjednici Vlade.

Kompanija ne želi da objavi rezultate istraživanja o podršci javnog mnjenja

U odgovorima koje su iz kompanije dostavili našem portalu sredinom februara su potvrdili i da se u Mojkovcu sprovodi istraživanje javnog mnjenja o podršci otvaranju rudnika olova i cinka. 

Kako su nam tada kazali, zadatak anketiranja građana povjeren je agenciji Nina Media.

"Cilj istraživanja je da se metodološki, profesionalno i nepristrasno utvrdi u kojoj mjeri lokalno stanovništvo poznaje određene aspekte projekta. Važno nam je da čujemo glasove šireg kruga građana, za čije mišljenje smatramo da se nije dovoljno čulo. Stoga želimo da utvrdimo da li stav jedne grupe građana zaista može biti tumačen kao stav cijele lokalne zajednice", navodi se u odgovorima Anteni M koje smo objavili 15. febaruara.

Naš portal se početkom mjeseca obratio kompaniji sa zahtjevom da objavimo rezultate istraživanja, kako bi saznali da li projekat ima podršku lokalnog stanovništva ali nam rezultati nijesu dostavljeni. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Hasan

@Mar Ajde polako,pa kopaj tamo đe ti obitavaš.

Mar

Rudnik je jedina sansa da se Mojkovac reanimira.A ovi ,,zeleni" i neke NVO kojima nije smetalo busenje jadrana,koji su poslali vojnike da treniraju po tudjim drzavama u ,,ime"ekologije samo cekaju da se ,,ogrebu malo" kao i ovi sto su do2020najavljivali procvat otvaranjem rudnika a sad su kao proti

Metla

Pa dobro, nije dovoljno raskinut ove stetne ugovore, nego vidjet ko je imao koristi da progura projekat!